Εγκλωβισμένος στις φαντασιώσεις που γεννά ο ναρκισσισμός, ο πρώην υπουργός πιστεύει ακόμη πως είχε φτιάξει ένα plan x με το οποίο θα άλλαζε τον κόσμο. Θα εξεβίαζε την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα που εκπροσωπείται από το ΔΝΤ και θα έμενε στην ιστορία ώς ο μεγαλύτερος διαπραγματευτής όλων των εποχών.
Ας ξεχάσουμε όλες τις άλλες ανοησίες που έκανε αυτός και η κυβέρνηση τους πρώτους επτά μήνες της διακυβέρνησης τους και ας δούμε ένα, το μικρότερο, το πιο ασήμαντο δείγμα της ανοησίας.
Πίστευε ο Βαρουφάκης οτι οι Κινέζοι θα μας χρηματοδοτούσαν - ο Τσίπρας πίστευε ότι και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα μας χρηματοδοτούσαν. Αναζητούσαν “σωτήρες” για να αποφύγουν την εφαρμογή του μνημονίου, για να βρούν χρηματοδότηση αφού θα φεύγαμε από την Ευρωπαική Ένωση διαλύοντας την και αυτήν και το Ευρώ της. Θεωρούσαν οτι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι θα θυσίαζαν τη σχέση τους με την Ευρωπαική Ένωση και θα τα έσπαγαν με το ΔΝΤ και τον κόσμο ολόκληρο για να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι επέμεναν οτι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει ένα πολύ συγκεκριμένο και πολύ κατανοητό πρόγραμμα που περιγραφόταν στο μνημόνιο.
Με κάποια μυστικοπάθεια ο Βαρουφάκης άφησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του να εννοηθεί οτι ο Κινέζος Πρόεδρος του είπε πως η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας χαλάει επειδή τον πήρε τηλέφωνο η Μέρκελ. Θα ήταν πολύ αφελής για να είναι Πρόεδρος ο Κινέζος που θα πίστευε οτι μπορεί να προχωρήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα κόντρα στην επιθυμία της Ευρωπαικής Ένωσης. Η Κίνα δεν θα ξεκίναγε καν συζητήσεις και μάλλον αυτό είναι η πραγματικότητα. Δεν θα έφτανε ποτέ στο σημείο να χρειάζεται η Μέρκελ να πάρει τηλέφωνο.
Αν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης και οι άλλοι Έλληνες πολιτικοί είχαν πραγματικά διαβάσει το κείμενο του μνημονίου, αν το είχαν μελετήσει θα ήξεραν οτι μέσα σε αυτό το κείμενο αναφέρεται σαφώς οτι η χώρα που είναι στο μνημόνιο δεν μπορεί να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία ή να χρηματοδοτηθεί από χώρες εκτός Ευρωπαικής Ένωσης, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαικής Ένωσης, διότι αν το κάνει αυτομάτως χαλάει η συμφωνία (το μνημόνιο δηλαδή) με την Ευρωπαική Ένωση.
Τις ημέρες που όλοι μίλαγαν για χρηματοδοτήσεις από Κινέζους και Ρώσους, είχαμε δημοσιεύσει εδώ στο reporter άρθρα που έλεγαν οτι αυτό δεν μπορεί να συμβεί και εξηγούσαμε και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να συμβεί. Είναι παιδαριώδες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς οτι ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα θα ρίσκαραν να διαταράξουν τη σχέση τους με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη για να χρηματοδότησουν την Ελλάδα, ακόμη και αν αυτό σήμαινε οτι θα έπαιρναν ολόκληρη τη χώρα. Δεν θα το έκαναν για καμία χώρα.
Η παρέα που υποκρίνεται οτι κυβερνά τη χώρα σήμερα, ζεί σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ζει στις φαντασιώσεις του καφενείου, θεωρεί τις θεωρίες συνωμοσίας πραγματικότητα και φέρεται αναλόγως.
Θα μου πείτε οτι είναι οραματιστές και ιδελαιστές, οτι θέλουν το καλό της χώρας.
Ποιό είναι το καλό που επιδιώκουν; Να παραμείνει η Ελλάδα μια χώρα του περιθωρίου, μια χώρα που λειτουργεί με βάση το ρουσφέτι και τον κομματισμό, μια χώρα που μόνο όποιος έχει μέσον προκόβει, μια χώρα που δεν παράγει τίποτα και δανείζεται αδιάκοπα χωρίς να μπορεί και χωρίς να θέλει να πληρώσει ποτέ τα χρέη της; Να μας βρίζει η παγκόσμια κοινότητα, να ειρωνεύονται οι ξένοι ταξιτζήδες και σερβιτόροι τους Έλληνες πελάτες τους, να μη μας πουλάει κανείς τίποτα αν δεν πληρώσουμε προκαταβολικά και σε μετρητά; Να κρύβουν οι Έλληνες τα λεφτά τους στα μπαούλα για να μη τους τα πάρει το κράτος τους; Αυτό είναι το όραμα τους;
Είναι πλέον σε όλους φανερό οτι αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα ορθοποδήσει. Ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις. Και δεν έχει να αντιπροτείνει τίποτα στους εταίρους, πέραν της άρνησης. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συνέταξε ποτέ ένα εναλλακτικό για το μνημόνιο σχέδιο. Ούτε καν ένα διαφορετικό τρόπο για να εφαρμόσει μια, έστω και μία, συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Το μόνο που έχει η κυβέρνηση ώς εναλλακτική των μεταρρυθμίσεων, είναι να απορροφήσει όλα τα χρήματα των πολιτών για να διατηρήσει το κομματικό κράτος και τις σαθρές δομές. Αρνείται να φτιάξει ανεξάρτητους θεσμούς, όπως έχουν όλες οι δημοκρατικές χώρες. Πρέπει το κόμμα να ελέγχει τα πάντα. Αρνείται ακόμη και να αξιολογήσει τους δημοσίους υπαλλήλους, προβάλλοντας ώς επιχείρημα οτι δεν έχει ένα αξιόποστο σύστημα αξιολόγησης. Ας το φτιάξει λοιπόν, κυβέρνηση είναι.
Οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από την πρώτη ημέρα, από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή η μεταρρύθμιση στη δημόσια Διοίκηση, το ασφαλιστικό, ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, η απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων, κάποιες αποκρατικοποίησεις, μια σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών και αλλαγή του τρόπου προμηθειών του δημοσίου, η δημιουργία ανεξάρτητων θεσμών στους οποίους να μην τοποθετούνται κομματικά στελέχη, όλα αυτά έμειναν για το τέλος. Αν είχαν γίνει από την αρχή, η περιπέτεια μας θα είχε τελειώσει σε δυο τρία χρόνια το πολύ και θα είχαμε επανέλθει σε αναπτυξιακή πορεία και μάλιστα με πολύ γερές βάσεις. Δεν θα λιώναμε έξι χρόνια.
Όμως προτίμησαν πρώτα να διαλύσουν τον ιδιωτικό τομέα αυξάνοντας διαρκώς την φορολόγηση μόνο των έντιμων φορολογούμενων. Το έκαναν αυτό όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της κρίσεως. Μετέφεραν το πρόβλημα από τον δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό και αντί να εξυγιάνουν τον δημόσιο κατέστρεψαν και τον ιδιωτικό τομέα.
Και τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει αυτή την πολιτική της υπερφορολόγησης, και αρνείται να πάρει γενναία μέτρα για να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα. Και δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται, προτιμά να αρχίσει ξανά μια ψευτοδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, βλέποντας οτι η δημοτικότητα της καταρρακώνεται στις δημοσκοπήσεις.
Οι πολιτικές εξελίξεις αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατές, αλλά η υπόθεση “μυρίζει μπαρούτι”. Είναι αμφίβολο το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να σταθεί στη Βουλή ολόκληρο το έτος και οι έμπειροι πολιτικοί αναλυτές μιλάνε για εκλογές μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, ίσως και νωρίτερα.
Ποιος θα την πληρώσει ξανά; Δεν χρειάζεται ερώτημα, όλοι ξέρουμε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr