Μια εύκολη εξήγηση την οποία θα σπεύσουν να δώσουν οι Συριζαίοι, είναι οτι η ΝΔ δεν έχει νέους ψηφοφόρους. Ακόμη όμως και αν είχε νέους ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί θα έχουν πλέον απογοητευθεί και εν πάση περιπτώσει, δεν εκπροσωπήθηκαν στην κυβέρνηση του. Ούτε ένας νέος, πλην του πρωθυπουργού και του Παππά, δεν υπάρχει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και πολύ αμφιβάλω αν οι νέοι που τον ψήφισαν θα τον ξαναψηφίσουν μετά τη διάψευση όλων των υποσχέσεων του. Πέραν αυτού πάντως, η Νέα Δημοκρατία που έχει ένα πολύ μεγάλο πλήθος ψηφοφόρων, ασφαλώς και θα έχει πολλούς νέους ψηφοφόρους στις εκλογές, αλλά αυτοί δεν ασχολήθηκαν με τις εσωκομματικές εκλογές που τελικά είναι πολύ σημαντικές γιατί θα διαμορφώσουν το προφίλ του κόμματος και ενδεχομένως την αυριανή κυβέρνηση. Είναι λοιπόν αυτές οι εκλογές της ΝΔ ιδιαίτερα κρίσιμες για τους νέους, οι νέοι όμως απείχαν.
Είναι κατανοητή η απέχθεια των νέων για τον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Όλες οι προσδοκίες τους έχουν διαψευσθεί μέχρι σήμερα από όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς, ακόμη και από τον νεώτερο, τον Τσίπρα. Δουλειές δεν βρίσκουν, όραμα δεν έχουν, λεφτά δεν έχουν, κατήντησαν να στηρίζονται στο χαρτζηλίκι του πατέρα τους ή του παππού τους. Όμως δεν είναι αμέτοχοι στην κατάντια τους. Αν τα περιμένουν όλα από τους πολιτικούς ή από τους μεγαλύτερους, μπαμπάδες και παππούδες, μέλλον δεν θα έχουν κανένα.
Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι ίδιοι. Όσοι από αυτούς που δεν βρίσκουν δουλειές εδώ, δεν φεύγουν προς αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό, λογικά θα έπρεπε κάτι να ετοιμάζουν. Κάποιες δικές τους δουλειές για να βγάλουν τα προς το ζείν. Φυσικά και δεν είναι εύκολο, αλλά εδώ δεν είναι καν εμφανής η προσπάθεια. Πολλοί εργοδότες με τους οποίους έχω συζητήσει το ζήτημα της ανεργίας υποστηρίζουν πως όταν ψάχνουν για να προσλάβουν εργαζόμενους, εμφανίζονται κυρίως υποψήφιοι που ήδη έχουν κάποια άλλη δουλειά και όχι άνεργοι νέοι. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δηλαδή επιθυμούν “μεταγραφή” για να βελτιώσουν τις αμοιβές τους ή τις συνθήκες της δουλειάς τους, αλλά είναι ελάχιστοι οι άνεργοι που ζητούν δουλειά. Φυσικά το δείγμα που έχουμε για αυτή την άποψη είναι μικρό και δεν είναι αξιόπιστο. Όμως έστω και σε αυτό το μικρό και μη αξιόπιστο δείγμα, η διαπίστωση όλων των εργοδοτών με τους οποίους μιλήσαμε είναι η ίδια. Εμφανίζονται κυρίως ήδη εργαζόμενοι και όχι άνεργοι νέοι.
Στις εκλογές της ΝΔ παρατηρήγθηκε κάτι ανάλογο: Ψήφισαν κυρίως άνθρωποι κάποιας ηλικίας, άνθρωποι που έχουν δουλειές και οικογένειες, δεν εμφανίστηκαν αρκετοί νέοι. Το πρόβλημα είναι πως όταν από τις δουλειές και από τις εκλογές απέχουν οι νέοι, η κοινωνία προχωράει χωρίς αυτούς. Όταν οι νέοι δεν συμμετέχουν, η πραγματικότητα που διαμορφώνεται δεν νοιάζεται για αυτούς, τους αφήνει στο περιθώριο. Και παράλληλα, η κοινωνία λειτουργεί με όρους του παρελθόντος, αναπαράγει τα μοντέλα και τα λάθη του παρελθόντος και μένει πίσω σε όλους τους τομείς.
Είναι η αδιαφορία των νέων για τα κοινά, αλλά ακόμη και για τον εαυτό τους, αποτέλεσμα της κακής - κάκιστης - παιδείας; Ίσως. Είναι αποτέλεσμα της απογοήτευσης τους από τον πολιτικό κόσμο; Σίγουρα αυτό παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Είναι αποτέλεσμα της κάλυψης που προσφέρει η ελληνική οικογένεια στους νέους μέχρι αρκετά μεγάλη ηλικία, που τους κάνει αδιάφορους και ράθυμους; Σίγουρα παίζει και αυτό ρόλο.
Σε συνθήκες μακροχρόνιας κρίσης όπως αυτή που ζούμε τα τελευταία έξι χρόνια, οι νέοι θα έπρεπε να έχουν πάρει το πάνω χέρι. Και όμως, αυτό δεν διαπιστώνεται πουθενά. Ενώ διαθέτουν πανίσχυρα “όπλα”, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτίωσης τα οποία δεν διέθεταν στο παρελθόν, δεν κινητοποιούνται. Ενώ θα μπορούσε ένας νέος πολιτικός να στηρίξει μια ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία στα ψέμματα που είπαν όλοι οι παλιότεροι πολιτικοί και να τους διαλύσει κυριολεκτικά αποδεικνύοντας χωρίς καμία αμφιβολία οτι είναι όλοι ψεύτες, κανένας νέος δεν έχει εμφανιστεί στο πολιτικό σκηνικό. Τα γηρασμένα κόμματα αλλάζουν τις ηγεσίες τους με βάση την επετηρίδα τους και δεν προωθούν νέους. Οι εκτός κομμάτων νέοι ή αδιαφορούν ή δεν νοιώθουν ικανοί να ξεκινήσουν οι ίδιοι ένα νέο κόμμα, ή έστω να διεκδικήσουν κάποιες εξουσίες στους Δήμους ή ακόμη και στις δουλειές.
Οι νέοι απέχουν από την πολιτική ζωή στην Ελλάδα, ουσιαστικά απέχουν και από την παραγωγική διαδικασία. Και τα δυο είναι εξίσου κακά. Και για τους ίδιους και για τη χώρα. Χωρίς τη συμμετοχή των νέων η χώρα δεν έχει μέλλον. Αναπαράγει το κακό παρελθόν της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr