Η χρηματοδότηση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας απαιτεί σημαντικές χρηματοδοτήσεις που δεν μπορούν να υπάρξουν στο στενό πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που επιβάλει σε όλους η Γερμανία. Θα υπάρξει μπόλικο τύπωμα χρήματος για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα και θα αλλάξουν πολλά στην Ευρώπη και στις ελευθερίες που επιτρέπει. Στις ισορροπίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης η πλάστιγγα γέρνει πλέον υπέρ της Γαλλίας η οποία σε συνεργασία με τους Αμερικανούς θα αναλάβει να "καθαρίσει" για λογαριασμό των Ευρωπαίων και αυτό θα ενισχύσει τη φωνή της εις βάρος της γερμανικής ηγεμονίας. Όλα αυτά, εφόσον γίνονται υπό συνθήκες πολέμου, σημαίνουν περιορισμό των ελευθεριών στις μετακινήσεις και στη διακίνηση ιδεών και συνολική αλλαγή της στάσης των Ευρωπαίων έναντι όλων των "ξένων". Η μετριοπάθεια και η ανεκτικότητα θα δώσουν τη θέση τους στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία και ο χαρακτήρας της Ευρώπης θα αλλάξει. Η συνθήκη Σένγκεν δοκιμάζεται και ασφαλώς θα υπάρξουν συζητήσεις για την κατάργηση της ή τουλάχιστον την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα. Τα ακροδεξιά και τα εθνικιστικά κόμματα θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους παντού , ίσως και στην Ελλάδα και ο λαικισμός θα είναι τελικά η γλώσσα που θα επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη.
Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα για όλους εμάς που ζώντας τις τελευταίες δεκαετίες σε μια πολυπολιτισμική, ειρηνική, δημοκρατική και ελεύθερη Ευρώπη θα δούμε να αλλάζουν τα δεδομένα άρδην.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την φέρνει σε ένα κρίσιμο ρόλο για την Ευρώπη και για τον δυτικό κόσμο σε αυτόν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι καθώς είμαστε οι ακρίτες της Ευρώπης. Το ερώτημα είναι πόσο αυτή η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο και πόσο μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται από χθές και στις νέες απαιτήσεις που θα έχουν οι Ευρωπαίοι για τη φύλαξη των συνόρων μας που είναι και ευρωπαικά σύνορα.
Ήδη ο Δυτικός κόσμος συνενοήθηκε με τη Ρωσία και συντονίζεται η στρατιιωτική δράση μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας σε συνεργασία με το Ισραήλ. Στη συμμαχία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η Ελλάδα η Κύπρος και το Ισραήλ αποτελούν την γεωγραφική αιχμή του δόρατος και τον ρόλο αυτόν δεν μπορούμε να τον απαρνηθούμε. Η Ελλάδα θα κληθεί άμεσα και πιεστικά να διαλέξει με ποιούς θα πάει σε αυτον τον πόλεμο και ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει κάποιες από τις χάρες της "λάγνας Ανατολής" που τόσο αγαπάμε όλοι.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι κάποια χαλάρωση στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης αλλά και μεγαλύτερη παρουσία ξένων στην χώρα μας. Από την άλλη τα σύνορα της Ευρώπης για όλους όσους προέρχονται από τον ελληνικό χώρο, Έλληνες και ξένους θα δυσκολέψουν και η κυβέρνηση θα πιεστεί να ακολουθήσει άλλη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οι πιέσεις για συνεργασία με την Τουρκία θα αυξηθούν και μια Ευρωπαική στρατιωτική συνεργασία για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων ίσως να είναι πλέον ορατή λύση.
Όπως όλοι καταλαβαίνουμε - με εξαίρεση ίσως την κυβέρνηση - δεν είναι ώρα να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαική Ένωση, είναι μάλλον ώρα να διαλέξουμε το δικό της στρατόπεδο, καθαρά και αποφασιστικά. Σε περιόδους ειρήνης, τα ποντίκια μπορεί να βρυχώνται, αλλά όταν αρχίζει ο πραγματικός πόλεμος, τα αστεία τελειώνουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr