Η προχθεσινή χυδαία επίθεση στον Γιώργο Κουμουτσάκο της ΝΔ είναι μια πολύ ανησυχητική ένδειξη. Ο Κουμουτσάκος, ένας από τους πιο ευγενικούς, μετριοπαθείς και μορφωμένους βουλευτές, ξυλοκοπήθηκε από ακραίους (ίΧρυσαυγίτες) ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν ο σύνθημα «Προδότες, Αλήτες, Πολιτικοί». Μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του υπουργού Φίλη κατέληξε στον ξυλοδαρμό ενός βουλευτού της αντιπολίτευσης . Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συγκεντρωμένοι στράφηκαν εναντίον όλων των πολιτικών και αυτό βεβαίως προκύπτει σαφέστατα από το σύνθημα που φώναζαν.
Τι σχέση έχει αυτό το γεγονός με τις επενδύσεις; Πολύ μεγάλη. Ο λαός αρχίζει να στρέφεται κατά του πολιτικού συστήματος γενικότερα. Και αυτό σε συνδυασμό με ορισμένα πραγματικά γεγονότα όπως: η υπερφορολόγηση, η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους, η άρνηση των πολιτικών να μειώσουν το κόστος του δημοσίου και να σταματήσουν τις σπατάλες, η διαφθορά πολιτικών και γραφειοκρατίας, η επίθεση της κυβέρνησης στους πολίτες που θεωρεί πλούσιους επειδή πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο και επειδή έχουν σπίτι και αυτοκίνητο, αλλά και άλλα γεγονότα που επιβαρρύνουν την κοινωνία, όπως το προσφυγικό και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, αποτελούν κινδύνους ανεξέλεγκτους για όλους και φυσικά για τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, που υποτίθεται οτι θέλουμε να προσελκύσουμε.
Ο συνδυασμός φόρων, γραφεικορατίας, διαφθοράς, ανικανότητας, πολιτικής αστάθειας, ιδεολογικής εχθρότητας είναι εγγύηση οτι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν θα γίνουν. Τουλάχιστον σοβαρές επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και εισοδήματα και θα βοήθήσουν στην επάνοδο της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή, η χώρα βαδίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση και προχθές η Κομισιόν προέβλεψε ύφεση για δυο ακόμη χρόνια.
Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα; Πολύ λίγα πράγματα δυστυχώς. Η μεν κυβέρνηση, στους πρώτους μήνες του 2016 θα διαπιστώσει οτι τα φορλογικά έσοδα δεν συγκεντρώνονται και οτι υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί. Δεν είναι βέβαιον, αλλά είναι πάρα πολύ πιθανό οι Ευρωπαίοι να αρνηθούν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα για να συνεχίσει να συντηρεί τις δαπάνες του δημοσίου. Και αφού οι πολίτες δεν θα έχουν άλλα λεφτά για να πληρώσουν φόρους, οι ευρωπαίοι δεν θα δίνουν περισσότερα και δανεισμός από τις αγορές δεν υπάρχει, θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να αφήσει απλήρωτους κάποιους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Αν δεν θέλει να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποδεχτεί το σχέδιο Σόιμπλε και να βγάλει τη χώρα από το Ευρώ για μερικά χρόνια τουλάχιστον ή να τυπώσει παράλληλο νόμισμα για να καλύψει τις δαπάνες μισθών και συντάξεων. Καθώς η κυβέρνηση αυτή δεν θα θέλει να πάρει την ευθύνη για την έξοδο από το Ευρώ, ενδέχεται να οδηγηθούμε σε εκλογές, με τη Νέα Δημοκρατία ανοργάνωτη και ουσιαστικά διχασμένη και με όλα τα υπόλοιπα κόμματα σε μικρά μονοψήφια ποσοστά. Μια οικουμενική κυβέρνηση θα είναι αναπόφευκτη και κάποιοι τεχοκράτες θα καταδικαστούν να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα» και να οδηγήσουν τη χώρα κατά πάσα πιθανότητα εκτός Ευρώ.
Είναι αυτή η προοπτική ευνοική για επενδύσεις; Ασφαλώς όχι. Ακόμη όμως και αν δεν πάμε σε τόσο ακραία σενάρια και «κουτσά στραβά» συνεχίζουμε να σερνόμαστε μέσα στην ΟΝΕ, είναι το περιβάλλον κατάλληλο για επενδύσεις; Όταν οι επιχειρήσεις εναγκάζονται να πληρώνουν ώς προκαταβολή το 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά, όταν το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει κανέναν, όταν η γραφειοκρατία εμποδίζει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία, όταν η εφορία θεωρεί εχθρό της τον πολίτη και απατεώνα τον επιχειρηματία, όταν το κράτος δεν λειτουργεί, όταν το δημόσιο δεν πληρώνει καμμία υποχρέωση του στους προμηθευτές και τους συνεργάτες του, όταν όλες οι αξίες, υλικές και ηθικές έχουν καταρρεύσει, το περιβάλλον αυτό δεν ευνοεί τις επενδύσεις. Βεβαίως και μπορεί να έρθουν κάποιοι να κάνουν μια αρπαχτή, αν βρούν τις «άκρες» τους με το κυβερνητικό σύστημα και αν τους δοθεί ώς δώρο μια επενδυτική ευκαιρία. Όμως αυτοί που θα έρθουν για την αρπαχτή θα αρπάξουν τα κέρδη και θα φύγουν, δεν θα προσφέρουν ουτε εργασία, ούτε εισόδημα στους Έλληνες.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών φερειπείν, που γίνονται αυτές τις ημέρες, θα προσφέρουν στους ξένους θεσμικούς επενδυτές την ευκαιρία να αγοράσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο 30% της λογιστικής του αξίας. Θα κερδίσουν πράγματι πάρα πολλά λεφτά μέσα σε μια μόλις ημέρα, αφού οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο, είναι σχεδόν διπλάσιες από τις τιμές στις οποίες οι ξένοι επενδυτές θα πάρουν τις μετοχές. Όμως τι προσφέρει αυτή η επένδυση στη χώρα; Το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί τίποτα αν δεν λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες θα απολύσουν 15-20 χιλιάδες τραπεζουπαλλήλους τους επόμενους 12 μήνες, σπίτια, εργοστασια και οικόπεδα θα κατασχεθούν, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και η ύφεση θα βαθύνει μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα. Πράγματι η Ελλάδα, είχε τις δυαντότητες να σωθεί αν τα τελευταία έξι χρόνια το πολιτικό σύστημα κατάφερνε να λειτουργήσει με γνώμονα το καλό της χώρας και οχι το μικροπολιτικό όφελος. Δεν το έκανε και οι πολίτες το έχουν πλέον καταλάβει.
Δυστυχώς η κατάσταση χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει και η άγνοια, η ανικανότητα και η επιπολαιότητα της κυβέρνησης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr