Κατά πάσα πιθανότητα οι τράπεζες θα καταφέρουν να πετύχουν την αύξηση των κεφαλαίων τους και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε θα μειωθεί η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Ο έλεγχος των ξένων στις ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί αφού θα αποκτήσουν τρία μέλη μη εκτελεστικά στα διοικητικά τους συμβούλια, τα οποία όμως θα διευθύνουν τις βασικές επιτροπές χορηγήσεων και στρατηγικών αποφάσεων των τραπεζών. Δεν θα είναι εκτελεστικά μέλη, αλλά θα διευθύνουν τις βασικές επιτροπές, πράγμα που τους δίνει ασφαλώς μεγάλη δύναμη. Στις διοικήσεις των τραπεζών ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, μπορεί και να μην είναι σημαντικές. Η ουσία όμως είναι οτι πλέον τα πρόσωπα που διοικούν τις τράπεζες, είτε είναι καινούργια είτε είναι τα γνωστά, θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα μοντέλα τραπεζικής πρακτικής, που υποχρεώνουν τις τράπεζες να ακολουθήσουν άλλα κριτήρια από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα. Τα κριτήρια αυτά θα είναι πολύ αυστηρότερα και αντικειμενικότερα, με βάση τα διεθνή πρότυπα. Οι τράπεζες θα γίνουν πιο "απρόσωπες" για τους συναλλασσόμενους και οι γνωριμίες δεν θα μετράνε όσο παλιά. Αυτό αρκεί για να επιφέρει αλλαγές στη σχέση επιχειρήσεων και τραπεζών, αλλά και απλών δανειοληπτών και τραπεζών. Αλλαγές που δυσχεραίνουν τη συνεννόηση και τη χρηματοδότηση όσων δεν πληρούν τα αντικειμενικά κριτήρια.
Πολλοί θεωρούν οτι η ανακεφαλαιοποίηση θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δίνουν ξανά δάνεια για να χρηματοδοτούν την οικονομία. Δεν ισχύει αυτό. Για να δώσουν ξανά δάνεια οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει πρώτα να έχουν καθαρίσει με τα υπάρχοντα "κόκκινα", δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτό θα συμβεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση και θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί. Το ξεκαθάρισμα του τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια, είναι καθοριστικό για το μέλλον πολλών ελληνικών επιχειρήσεων και τελικά κλάδων. Στα μέσα ενημέρωσης για παράδειγμα, όπου τα δάνεια είναι πολύ μεγάλα και ο τζίρος των επιχειρήσεων πέφτει διαρκώς, αναμένονται μεγάλες αλλαγές. Μεγάλοι και ισχυροί όμιλοι θα κληθούν από τις τράπεζες να αυξήσουν με χρήματα των μετόχων τους τα κεφάλαια τους για να μπορέσουν να διατηρήσουν τα υφιστάμενα δάνεια και να πάρουν νέα προκειμένου να εξυγιανθούν και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Αν δεν το κάνουν, οι τράπεζες θα τους πιέσουν ασφυκτικά και αυτό μπορεί να προκαλέσει μαζικές απολύσεις μέχρι και κλείσιμο των επιχειρήσεων. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα. Τελικά τα "κόκκινα" δάνεια που είναι τα μισά από το σύνολο των δανείων, θα περάσουν σε κάποιον οργανισμό (bad bank) και οι τράπεζες θα εμφανιστούν πλέον “καθαρές”.
Καθαρές μεν, αλλά μικρότερες. Αν σκεφτεί κανείς οτι οι καταθέσεις είναι περίπου οι μισές από αυτές του 2009 και τα δάνεια επίσης τα μισά, αντιλαμβάνεται οτι οι τράπεζες είναι πολύ μικρότερες από αυτές που είχαμε πρό κρίσης. Δεδομένου μάλιστα ότι προκειμένου να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε κεφάλαια θα πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία και τελικά θα αποσυρθούν και από τη διεθνή τους παρουσία, οι ελληνικές τράπεζες, απλώς δεν θα είναι αυτό που ήταν πρίν την κρίση, θα είναι μάλλον ανίσχυρες. Θα έχουν βεβαίως περιθώρια δόξης λαμπρά για να αναπτυχθούν ξανά, αλλά αυτό απαιτεί κόπο, χρόνο και τύχη (αν πάνε όλα καλά στη χώρα γενικότερα).
Και εδώ αρχίζουν τα πολύ δύσκολα που αφορούν τους πάντες, διότι εκτός από τους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις που θα υποστούν μεγάλη πίεση από τους νέους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών και τις αλλαγές στις διαδικασίες και στο νομικό πλάισιο των κατασχέσεων, μεγάλο βάρος της εξυγίανσης των τραπεζών θα πέσει στους τραπεζουπαλλήλους. Έχουμε σήμερα 50.000 τραπεζουπαλλήλους οι οποίοι θα μειωθούν σύμφωνα με τα σχέδια των τραπεζών κατά 15 ή 20.000. Θα απολυθούν δηλαδή περίπου 20.000 τραπεζουπάλληλοι και θα κλείσουν παρά πολλά υποκαταστήματα το κόστος των οποίων δεν θα μπορούν να αντέξουν οι μικρές πλέον τράπεζες. Οι τραπεζουπάλληλοι είναι άνθρωποι με μόρφωση και εμπειρία, αλλά δεν θα είναι εύκολο να βρούν δουλειά. Στην ουσία, ελάχιστοι θα μπορέσουν να απορροφηθούν από άλλους κλάδους και θα έχουμε ξανά το 2016 μια νέα αύξηση των άνεργων στελεχών.
Θεωρητικά, οι τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν ξανά δάνεια μετά το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων και καθώς πολλές παλιές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και στους επόμενους μήνες θα κλείσουν και πολλές άλλες, θα υπάρξουν δυνατότητες να ξεπηδήσει στην ελληνική οικονομία το "νέο". Οι νέες επιχειρήσεις θα βρίσκουν κάποια στοιχειώδη χρηματοδότηση για να αναπτυχθούν και από εκεί αναμένεται να ξεκινήσει η όποια ανάπτυξη.
Η οικονομία λοιπόν, αν υποθέσουμε οτι θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και αφού τελειώσει η αναδιάρθρωση των τραπεζών, θα ξεκινήσει ξανά, σχεδόν από το μηδέν. Θα ξεκινήσει με τεράστια ανεργία, με ελάχιστη χρηματοδότηση, με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις (που δεν υπάρχει ακόμη αλλά υποτίθεται οτι θα το φτιάξει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο) και με πάρα πολύ υψηλούς και ενδεχομένως αυξανόμενους φόρους.
Κάθε αρχή και δύσκολη λέει η λαική σοφία, και αυτή η νέα αρχή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένου μάλιστα οτι καθώς θα γίνονται όλα αυτά, η πολιτική αστάθεια θα μεγαλώνει και η κοινωνική αγανάκτηση επίσης.
Οι εξελίξεις λοιπόν στον τραπεζικό τομέα θα προκαλέσουν αλυσσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο το επιχειρηματικό τοπίο και στην κοινωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr