Αν κερδίσει ο Τσίπρας, θα κληθεί από Δευτέρα να εφαρμόσει το μνημόνιο που υπέγραψε και να σηκώσει το πολιτικό κόστος που προσπάθησε να αποφύγει καταφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές εννέα μήνες μετά τις προηγούμενες που τον έφεραν στην εξουσία. Η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολη υπόθεση και δεν μπορούμε να θεωρούμε βέβαιο οτι όλοι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν τα μέτρα που αφορούν στη φορολόγηση των αγροτών ή στο ασφαλιστικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασπαστεί σε αυτές τις ψηφοφορίες και η ΝΔ ακόμη και αν δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ των εφαρμοστικών νόμων για να περάσουν από τη Βουλή.
Αντίστοιχα, αν εκλεγεί η ΝΔ και καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με συνεργασίες αλλά χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα υποστεί εκείνη το πολιτικό κόστος από ένα μνημόνιο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει. Ο Μειμαράκης θα έχει καταφέρει να ξελασπώσει τη ΝΔ από τα χαμηλά των προηγούμενων εκλογών, αλλά θα αρχίσει να χάνει πολιτικά από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, ιδιαίτερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγεί στα πεζοδρόμια και αρχίσει να διαμαρτύρται. Αυτό το τελευταίο, δηλαδή οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει να βγεί στα πεζοδρόμια ξανά είναι βέβαιον αλλά είναι και λίγο σύνθετο. Διότι πρίν βγεί στα πεζοδρόμια, θα δούμε το νέο έργο της διάσπασης του με αφορμή τις διαδικασίες αντικατάστασης του Τσίπρα. Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση αν ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ο Τσίπρας Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αν το επιχειρήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί σε πολλά κομμάτια.
Μοναδική διέξοδος του Μειμαράκη αν κερδίσει θα είναι να κυβερνήσει με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα και σκληρότητα ώστε να καταφέρει να φέρει όσο πιο γρήγορα μπορεί κάποια αποτελέσματα και κάποια αιαισοδοξία στον κόσμο. Δύσκολο πολύ, δεδομένου οτι η ΝΔ είναι ένα κόμμμα της λαικής δεξιάς που μπορεί μεν να εφαρμόσει σκληρή διοίκηση, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από την πελατειακή λογική και το ροσυφέτι.
Με νέα διάσπαση κινδυνεύει και το ΠΑΣΟΚ, ιδίως αν συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να έχουν ήδη συμφωνήσει για τη μετεκλογική συνεργασία, αλλά μην ξεχνάμε τις πολύ κακές σχέσεις του Βενιζέλου με τον Τσίπρα και το ενδεχόμενο να πάρει ο Βενιζέλος την μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την οποία ελέγχει και να φύγει από το κόμμα, αφήνοντας τη Φώφη με λιγότερο από το μισό του μισού παλιού ΠΑΣΟΚ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Τσίπρας, χάσει ή κερδίσει τις εκλογές είναι χαμένος, ο Μειμαράκης, αν χάσει βγαίνει κερδισμένος διότι αποφεύγει το πολιτικό κόστος της εφαρμογής του μνημονίου και περιμένει να επανέλθει στις επόμενες εκλογές ώς μεσσίας. Στη Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να παραμείνει ώς Πρόεδρος, αφού θα έχει καταφέρει να την ανεβάσει περίπου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, οπότε δύσκολα θα αμφισβητηθεί.
Το ερώτημα είναι αν αυτοί οι πολιτικοί, με αυτούς τους συσχετισμούς και τις αδύναμες πλειοψηφίες μπορούν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει η Ευρώπη και τις οποίες ούτε πολλές μεγάλες κοινωνικές ομάδες θέλουν, ούτε αυτοί οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες πιστεύουν.
Η Ελλάδα δίνει τη μάχη για να γίνει πραγματική Ευρωπαική χώρα, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που απέφευγε επί τριάντα χρόνια, η διεθνής κοινότητα δεν είναι φιλική, το σχέδιο Σόιμπλε για "προσωρινή" (πέντε, επτά ή και περισσότερα χρόνια) έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, θα ενεργοποιηθεί στην πρώτη αστοχία της κυβέρνησης και η ελληνική κοινωνία υπό το βάρος της λιτότητας, την "απειλή" των μεταρρυθμίσεων και την πίεση του μεταναστευτικού, είναι έτοιμη να κινηθεί προς τον συντηρητισμό, την εσωστρέφεια ακόμη και τον εθνικσιμό. Αν δηλαδή γίνει η "στραβή" και φύγουμε από το Ευρώ, πράγμα που αυτή τη στιγμή έχει πολλές πιθανότητες, δεν πρόκειται να πούμε "κάναμε λάθος" και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε, αντίθετα θα πούμε "οι κακοί ξένοι μας έδιωξαν επειδή μας μισούν" και θα κινηθούμε προς τα άκρα, δεξιά και αριστερά.
Κατά πάσα πιθανότητα αυτό που θα γίνει μετά τις εκλογές και σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, είναι οτι θα φτιαχτεί κάποια κυβέρνηση συνεργασίας η οποία όμως δεν θα είναι ούτε ισχυρή, ούτε αποφασισμένη, θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το μνημόνιο με μεγάλο κόπο και αν δεν τα καταφέρει θα περάσουμε αναγκαστικά στην εφαρμογή του σχεδίου Σόιμπλε για έξοδο από το Ευρώ και από εκεί και πέρα η χώρα θα κινείται σε αχαρτογράφητα ύδατα και μάλσια σε ιδιαίτερα επικίνδνα ύδατα λόγω γειτνίασης με τη Μέση Ανατολή.
Οι πληροφορίες από κορυφαία στελέχη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου αναφέρουν οτι το προσφυγικό ζήτημα έχει τρομάξει τόσο πολύ τους Ευρωπαίους, που επιστρέφουν στην πολιτική κλεισίματος των συνόρων τους και πολλοί από αυτούς εισηγούνται ακόμη και την απαοπομπή της Ελλάδας από την Ευρωπαική Ένωση προκειμένου να εξασφαλίσουν οτι οι πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ δεν θα κινηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υποστηρίζουν δηλαδή πολλοί πλέον μέσα στα ανώτατα όργανα της Ευρωπαικής Ένωσης οτι η Ελλάδα δεν πρέπει απλώς να φύγει από την ΟΝΕ, αλλά και από την Ευρωπαική Ένωση και προβάλλουν ώς δικαιολογία για αυτό οτι δεν υπάρχει διαδικασία αποχώρησης από την ΟΝΕ, ενώ υπάρχει διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαική Ένωση.
Για αυτόν κυρίως τον λόγο, το πώς θα μοιραστούν οι ψήφοι στις εκλογές και τι συσχετισμοί θα επιτευχθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποκτά πολύ μεγάλη σημασία για τις συνθήκες της καθημερινόητας μας, αλλά και για το κοντινό και απώτερο μέλλον της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr