Η διαφοροποίηση έγκειται κυρίως οτι σήμερα δεν υπάρχει κρίση ρευστότητας, ούτε τα επιτόκια είναι υψηλά. Αντίθετα, η παγκόσμια ρευστότητα είναι πρωτοφανώς υψηλή, τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα χαμηλά και όμως οι μετοχές γκρεμίζονται.
Αυτό οφείλεται σε δυο λόγους: Πρώτον οτι οι επενδυτές που διαθέτουν αυτή την τεράστια ρευστότητα δεν βλέπουν προοπτικές κέρδους στις υψηλές τιμές των μετοχών. Δεύτερον διότι έχει περιοριστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις δυνατότητες των κεντρικών τραπεζών να αναχαιτίσουν την κρίση.
Οι αιτίες αυτών των δυο παραγόντων που οδηγούν τα διεθνή χρηματιστήρια σε πτώση είναι αφενός η προοπτική χαμηλής παγκόσμιας ανάπτυξης ή και ύφεσης, εξαιτίας κυρίως της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας και αφετέρου το γεγονός οτι οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κρίσης, μειώνουν τα επιτόκια και κόβουν φρέσκο χρήμα για να τονώσουν τη ρευστότητα. Κανένα από τα δυο αυτά μέτρα δεν μπορεί να έχει άμεσο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, αφού η ρευστότητα είναι αυξημένη και τα επιτόκια χαμηλά. Το μόνο που θα μπορούσε ίσως να έχει μια θετική επίπτωση στην ανάκαμψη των αγορών, είναι να αυξηθεί ο πληθωρισμός και να γίνει ακριβό το κόστος διακράτησης μετρητών και αυτό γίνεται με έντονα αρνητικά ονομαστικά επιτόκια. Σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές μπορεί να αποφάσιζαν την τοποθέτηση σε μετοχές για να αποφύγουν τη μείωση των χρημάτων τους από τον πληθωρισμό και από τα αρνητικά επιτόκια. Τα δυο αυτά όμως "εργαλεία" δεν τα διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες. Επαφίεται λοιπόν πλέον στις δυνάμεις της αγοράς να διορθώσουν την κατάσταση από μόνες τους και αυτό γγίνεται μόνο οταν το επίπεδο των τιμών των μετοχών γίνει τόσο χαμηλό που επανεμφανίζονται οι επενδυτικές ευκαιρίες.
Βεβαίως με τον ρυθμό που πέφτουν πλέον οι αγορές, μπορεί πολύ γρήγορα οι τιμές των μετοχών να βρεθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και να προσφέρονται για αγορά από τους επενδυτές. Το "ξεφούσκωμα" λοιπόν των χρηματιστηρίων μπορεί να προσφέρει τελικά τη λύση, αφού πρώτα έχουν χαθεί τρισεκατομμύρια από την πτώση που βλέπουμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό το "ξεφούσκωμα" των αγορών, δηλαδή η σημερινή πτώση των μετοχών - αν δεν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις - είναι καλύτερη από το απότομο "σκάσιμο" της φούσκας των μετοχών. Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση σήμερα να αντιληφθούμε αν πρόκειται περί ξεφουσκώματος ή σκασίματος της φούσκας.
Η επιβράδυνση πάντως του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας σε συνδυασμό με την εξαιρετικά χαμηλή τιμή του πετρελαίου, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση και τις αγορές εμπορευμάτων που είναι πολύ σοβαρότερος δείκτης για την υγεία του συστήματος. Η κατάρρευση του χαλκού φερειπείν, δεν είναι ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι, αντικατοπτρίζει πλήρως την μείωση της ζήτησης αυτού του μετάλλου από τη βιομηχανία. Το ίδιο συμβαίνει και με την τιμή του αλουμινίου και άλλων βασικών μετάλλων που αποτελούν πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες.
Από την άλλη μεριά, παράλληλα με την κατάρρευση των μετοχών έχουμε ταχεία υποχώρηση της τιμής του δολαρίου και πολλών ασιατικών νομισμάτων, ενώ αντίθετα ανεβαίνει η τιμή του χρυσού που θεωρείται πάντα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.
Τη στιγμή αυτή πάντως, οι κεντρικές τράπεζες και τα παγκόσμια οικονομικά επιτελεία, βρίσκονται επί ποδός πολέμου, προσπαθώντας να βρούν λύσεις για να ανακόψουν αυτή την κατάρρευση των αγορών που έχει αρχίσει να μοιάζει πολύ επικίνδυνη καθώς οι μαζικές πωλήσεις μετοχών σε όλο τον κόσμο αυξάνονται όσο ο προβληματισμός μετατρέπεται σε πανικό. Οι αποφάσεις τους αναμένονται από ώρα σε ώρα, αλλά υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη οτι θα καταφέρουν να μεταβάλουν το πολύ κακό διεθνές επενδυτικό κλίμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr