Πέραν αυτών ο κ. Τσίπρας περιέγραψε χονδρικά τους διαπραγματευτικούς του στόχους λέγοντας οτι το θέμα του χρέους ξαναμπαίνει στο τραπέζει μετά την έκθεση του ΔΝΤ η οποία δεν υπήρχε πρίν, είπε οτι χρειάζεται ένα γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο και ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Αυτά είπε οτι θέλει ο Πρωθυπουργός, τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα πούν και οι Ευρωπαίοι. Τα μηνύματα μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ασφαλώς δυσαρέστησε τους Ευρωπαίους και να ακολουθήσουν την μέχρι σήμερα τακτική τους, μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε οτι η χώρα οδεύει σε εξαιρετικά δύσκολους και άγνωστους δρόμους. Όμως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν τόσο ισχυρό και ξεκάθαρο που δνε μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν και αυτό ενδέχεται να φέρει μια έστω και οριακή αλλαγή στη στάση των εταίρων. Με την έννοια, ότι αν είχαν προαποφασίσει να επενδύσουν σε μια λύση αλλαγής κυβέρνησης, μετά την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες στον Τσίπρα και μετά παραίτηση Σαμαρά, θα είναι δύσκολο να βρούν εναλλακτική λύση.
Ίσως λοιπόν αναπροσαρμόσουν οριακά τα σχέδια τους και αρχίσουν ξανά τις συνομιλίες με την κυβέρνηση, αλλά προφανώς θα απαιτήσουν άλλους συζητητές. Οι ξένοι θεωρούν εντελώς αναξιόπιστη την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αρνούνται δε να μιλήσουν ξανά με τον Βαρουφάκη τον οποίο θεωρούν εντελώς αναξιόπιστο και ενοχλητικό. Μπορεί λοιπόν ο Πρωθυπουργός να θέλει να αρχίσει ξανά συνομιλίες, μπορεί ο Βαρουφάκης να "τείνει χείρα" προς τους Ευρωπαίους, το ερώτημα όμβως είναι αν δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας οι Ευρωπαίοι. Έστω και με κάποιον άλλο Έλληνα διαπραγματευτή. Και εξίσου σημαντικό είναι το ερώτημα, πότε θα αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες. διότι αν πάνε αυτοί διακοπές, εμείς εδώ δεν αντέχουμε.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν οτι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη εδώ και μέρες στα χέρια του την παράιτηση Βαρουφάκη. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν οτι και ο κ. Λαφαζάνης σκοπεύει να αποσυρθεί από την κυβέρνηση μαζί με τους "δικούς" του, παραμένοντας ασφαλώς στον ΣΥΡΙΖΑ ώς βουλευτής. Ένας πολύ ισχυρός βουλευτής όμως που θα παίξει ξανά και ξανά ρόλο στις αποφάσεις και τις δυνατότητες του πρωθυπουργού να επιλέξει μεταξύ κρίσιμων ζητημάτων.
Αυτά λοιπόν που περιμένουμε τις επόμενες ημέρες είναι αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας, άλλον υπουργό Οικονομικών, απομάκρυνση των "σκληρών" της αριστερής πτέρυγας στα μετόπισθεν και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την προυπόθεση οτι αυτό θα θέλουν και οι Ευρωπαίοι.
Ένα δεύτερο μεγάλο ερώτημα όμως είναι, αν αυτός ο σχεδιασμός με τον ανασχηματισμό και την απομάκρυνση αριστερής πτέρυγας και Βαρουφάκη που ήταν το δεδομένο πρίν το αποτέλεσμα ου δημοψηφίσματος, παραμένει σήμερα δεδομένο. Διότι δεν αποκλεέιται καθόλου, μετά το βροντερό ΟΧΙ, η αριστερή πτέρυγα να απαιτήσει και να προσπαθήσει να επιβάλει άλλη γραμμή πλεύσης δηλαδή να στραφεί προς την λογική της ρήξης ξανά και της εξόδου από το Ευρώ.
Θα δούμε πολύ σύντομα τι τελικά θα γίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και πως ο Τσίπρας θα χειριστεί τον Λαφαζάνη και τον Βαρουφάκη.
Όλα αυτά βέβαια έχουν μηδενική σημασία, αν πρώτα δεν δούμε τι ζητά η άλλη πλευρά, η Ευρώπη για να ξανακάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Διότι ο μεγάλος κίνδυνος, είναι να αποφασίσει η Ευρώπη να το φτάσει στα άκρα, εκδικούμενη τον Τσίπρα που άρχισε πρώτος την κόντρα. Ας ελπίσουμε για το καλό της Ελλάδας, να μη μπούμε σε αυτή την περιπέτεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr