Το σχέδιο συμφωνίας που αποκάλυψε χθές με αποκλειστικό ρεπορτάζ του, ο δημοσιογράφος Ζώης Τσώλης της εφημερίδας Το Βήμα, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στις σχέσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.
Τα στελέχη του ΔΝΤ "έπαθαν σόκ" όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές από την αποκάλυψη του σχεδίου της Κομισιόν, το οποίο ονομάστηκε από τον συντάκτη του ρεπροτάζ "πρόταση Γιούνκερ". Η Κομισιόν έσπευσε να διαψεύσει μεν την ύπαρξη "πρότασης Γιούνκερ" αλλά δεν διέψευσε το περιεχόμενο του σχεδίου της συμφωνίας.
Που είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα είναι οτι με το σχέδιο αυτό η Κομισιόν, "πετάει" εκτός συμφωνίας το ΔΝΤ και προτείνει να αναληφθεί η χρηματοδότηση που έδινε το Ταμείο στην Ελλάδα, από τον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης, τον EFSF. Αυτό μάλιστα αναφέρεται σαφώς στο σχέδιο που δημοσιεύτηκε και στο οποίο εξηγούνται οι ενστάσεις του ΔΝΤ, που εστιάζονται στο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή με βάση αυτό το σχέδιο είναι οπισθοβαρής και οτι διαφέρει από το τρέχον πρόγραμμα, δηλαδή το μνημόνιο διότι δεν έχει λεπτομέρειες, αλλά είναι απλώς "οδικός χάρτης". Στο ίδιο το έγγραφο οι Ευρωπαίοι εκτιμούν οτι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει αυτό το σχέδιο (αφού διαφωνεί) και προτείνουν την ανάληψη της χρηματοδότησης από τον EFSF.
Έτσι η Κομισιόν (βλέπε Γιούνκερ) "πετάει εκτός συμφωνίας" το ΔΝΤ και προτείνει μια πολύ πιο ήπια συμφωνία για την Ελλάδα, φέρνοντας το ζήτημα πολύ κοντά "στα μέτρα" της ελληνικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για ανέλπιστη υποστήριξη της Κομισιόν προς την ελληνική πλευρά, σε βαθμό μάλιστα που ξεπερνάει τους μέχρι σήμερα γνωστούς "κανόνες του παιχνιδιού".
Πρέπει επίσης να σημειωθεί, οτι η Κομισιόν δεν δανείζει λεφτά στην Ελλάδα, τα λεφτά τα δανείζουν το ΔΝΤ και τα κράτη - μέλη τα οποία εκπροσωπούνται από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών δηλαδή το Eurogroup. Συνεπώς αυτοί που δανείζουν είναι και αυτοί που θα αποφασίσουν τελικά για τη συμφωνία και όχι ένας θεσμός σαν την Κομισιόν που συμμετέχει μεν στις αξιολογήσεις, αλλά δεν επιβαρύνεται οικονομικά από τη συμφωνία.
Το ερώτημα λοιπόν είναι, αν αυτή η πρόταση της Κομισιόν γίνεται αποδεκτή από όλες τις Ευρωπαικές χώρες, αν μπορεί να περάσει (εάν και εφόσον απαιτείται) απο τα Κοινοβούλια των ευρωπαικών χωρών και κυρίως αν γίνεται αποδεκτή από τη Γερμανία, η οποία μέχρι σήμερα "κρυβόταν" πίσω από τη σκληρότητα του ΔΝΤ παρουσιάζοντας αδιάλλακτη στάση.
Είναι γνωστό απο παλιότερα, οτι η σχέση του Γιούνκερ με τον Σόιμπλε δεν ήταν η καλύτερη και οτι ο Γιούνκερ εκπροσωπούσε τον "φίλο" στις διαπραγματεύσεις ενώ ο Σόιμπλε τον "εχθρό" της Ελλάδας.
Παρόλο που το έγγραφο αυτό αποτελεί απλώς ένα προσχέδιο συμφωνίας, η χαλαρότητα του σε σχέση με το μνημόνιο αλλά κυρίως η δημοσιοποίηση του ώς διαρροή σε ελληνική εφημερίδα, προκαλεί έντονα συναισθήματα στους υπόλοιπους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις διότι προσπαθεί να προκαταλάβει τη γνώμη τους και να επιβάλει μια συμφωνία στις λεπτομέρειες της οποίας δεν υπάρχει ακόμη επισήμως κατάληξη.
Τις επόμενες ημέρες θα φανεί πόσο ρεαλιστική είναι η συμφωνία αυτή και κατά πόσον θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους ή θα προκαλέσει στην Ευρώπη σημαντικές ενστάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
Χωρίς πάντως να μπορεί κανείς να κρίνει την προτεινόμενη συμφωνία σε βάθος, ελλείψει λεπτομερειών, μπορούμε να πούμε ότι κατ'αρχήν διευκολύνει την κυβέρνηση προσφέροντας χρόνο για διαπραγματεύσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά τα οποία μετατίθενται για τον Οκτώβριο, δίνει μια ανάσα στον τουρισμό αφού ο νέος αυξημένος ΦΠΑ θα ισχύσει μετά το καλοκαίρι και αποδέχεται ένα σχετικά χαμηλό δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 (που παρά ταύτα, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί) επιβαρύνοντας τα επόμενα δυο χρόνια. Από την άλλη μεριά απαιτεί τη λήψη μέτρων συνολικής απόδοσης 5 δισ ευρώ, που είναι τεράστιο ποσό και προοιωνίζεται εξαιρετικά δυσβάσταχτους φόρους για τους Έλληνες φορολογούμενους και παράλληλα διατηρεί όλους τους υπόλοιπους φόρους, δηλαδή την έκτακτη εισφορά και τον ΕΝΦΙΑ.
Με λίγα λόγια, αν αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορούμε να πετύχουμε … μάλλον την έχουμε πατήσει πολύ άσχημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr