Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας ρίχνοντας τις ευθύνες σε ολόκληρη τη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Το κόμμα ξεκινά μάλιστα και προσπάθεια ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης ανεξάρτητα από τις διαθέσεις της κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός έρχεται λοιπόν αντιμέτωπος με ένα ορατό από παλιά αδιέξοδο διότι ενώ προσπαθεί να κλείσει μια συμφωνία, αντιλαμβάνεται οτι δεν θα έχει την υποστήριξη του κόμματος του στη Βουλή. Ενδεχομένως, αν τελικά φέρει τη συμφωνία, να αντιμετωπίσει την ανεξαρτοποίηση πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως να χάσει και τη στήριξη των ΑΝΕΛ. Σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστεί να ζητήσει τη στήριξη των "μνημονιακών" κομμάτων και αυτό θα έχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος για τον ίδιο και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.
Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει ο Πρωθυπουργός γνωρίζοντας οτι η συμφωνία που διαπραγματεύεται δεν μπορεί να υποστηριχθεί από το κόμμα του. Μπορεί να πείσει την αριστερή πτέρυγα να αλλάξει γνώμη; Πολύ δύσκολο.
Πιθανόν να καθυστερήσει την υπογραφή της συμφωνίας για να κερδίσει χρόνο, αλλά αυτό θα οδηγούσε σε επιδείνωση της οικονομίας, ενδεχομένως σε αδυναμία πληρωμής συντάξεων και μισθών του δημοσίου ή σε αδυναμία πληρωμής δόσεων στους εταίρους. Όλα αυτά μεταφράζονται σε τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ίσως και σε εκλογές με διασπασμένο τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς που θέλουν την παραμονή στην Ευρωζώνη και σε αυτούς που προτιμούν την ανεξάρτητη πορεία και την επιστροφή στη δραχμή.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνουν σε ένα σημείο που θα δοκιμαστούν τα όρια τους. Και αναγκαστικά θα πρέπει το σύνολο των βουλευτών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, να αποφασίσουν ποιά κατεύθυνση θα διαλέξουν. Μέσα στην ευρωζώνη με συμφωνία, ή έξω από αυτήν. Και οι δυο επιλογές θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος για τα κόμματα της κυβέρνησης και ατομικά για όλους τους βουλευτές τους.
Κάθε επιλογή θα έχει τεράστιο κόστος για την οικονομία και τους πολίτες, με τη διαφορά ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη θα έχει ένα γνωστό και υπολογίσιμο κόστος το οποίο θα προκύπτει από τα μέτρα που θα ψηφιστούν, ενώ η αποχώρηση και η επιστροφή στη δραχμή θα έχει ανυπολόγιστο κόστος οικονομικό, πολιτικό και εθνικό, αφού τελικά θα κλονίσει τις ιστορικές συμμαχίες της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση τόσο η "ευρωπαική" πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η "αντιευρωπαική" πλευρά του, θα υποστούν πολιτικό κόστος από τις αποφάσεις τους. Και μπορεί ο κ. Λαφαζάνης να είπε (σωστά κατά τη γνώμη μου) οτι η συμφωνία θα είναι η ταφόπλακα της Αριστεράς, ενδέχεται όμως και η μη συμφωνία να είναι εξίσου επιζήμια για την Αριστερά, αφού θα προκαλέσει άμεσα μεγάλα δεινά στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, αλλά και στο σύνολο των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και ιδεολογιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr