Ενώ ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ μια άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στις απαιτήσεις της Ε.Ε. για μέτρα που θα διατηρούν τη δημοσιονομική ισορροπία και θα διασφαλίζουν την έγκριση τουEurogroup ώστε να ξεκινήσει ξανά η χρηματοδότηση της χώρας από τους ευρωπαικούς θεσμούς, αυτό δεν φαίνεται να έχει την αποδοχή ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη η αριστερή πτέρυγα μιλάει για ρήξη με την ευρωπαική Ένωση, πράγμα που άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης, (ο οποίος αντί να δουλεύει πυρετωδώς για τη σύνταξη της λίστας που πρέπει να παραδοθεί τη Δευτέρα στους Ευρωπαίους, έκανε βόλτες στην Κρήτη μετά την παρέλαση και συνομιλούσε γελώντας με τους θαυμαστές του). Ο Βαρουφάκης είπε σε μια θαυμάστρια του που του φώναξε "Είμαστε μαζί σας", "Ναι, αλλά να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη". Η δήλωση του υπουργού προκαλεί απορίες σε αυτή την τόσο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, αλλά ενδεχομένως ο κ. Βαρουφάκης να γνωρίζει οτι το κόμμα που κυβερνά δεν σκοπεύει να εγκρίνει κανένα σμβιβασμό με τους Ευρωπαίους.
Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να επιβεβαιωθούν τα πολύ κακά σενάρια που δημοσίευσαν χθές η Bank of America και το Bloomberg και τα οποία αναφέρονται σε ρήξη με την Ευρώπη, πτώχευση της χώρας, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων, έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ και επιστροφή στη δραχμή.
Όλα αυτά ακούγονται παράξενα, αδιανόητα και παράλογα, αλλά τελικά ίσως δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Διότι αν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνήσει και αποχωρήσει από την κυβέρνηση, η κυβέρνηση θα πέσει ή θα αναγκαστεί να στηριχθεί σε άλλα κόμματα, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ακόμη και σε μέρος των βουλευτών της ΝΔ για να επιβιώσει και να περάσει κάποια μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα χάσει μεγάλο μέρος των φανατικών ψηφοφόρων της και θα θεωρηθεί "μνημονιακή" αποκτώντας αυτομάτως μια νέα αριστερή αντιπολίτευση από τους βουλευτές της αριστερής πτέρυγας που θα αποχωρήσουν.
Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα νέο κόμμα μέσα στη Βουλή με όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρήσουν, το οποίο θα κατακρίνει την κυβέρνηση και θα υπόσχεται ευημερία εκτός Ευρωπαικής Ένωσης και με εθνικό νόμισμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση σήμερα σκέπτεται με ποιόν τρόπο θα δικαιολογήσει την αλλαγή της στάσης της απέναντι στα μεγάλα ζητήματα που η ίδια είχε θέσει ώς προτεραιότητες, δηλαδή στο κούρεμα του χρέους, στις γερμανικές αποζημιώσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως στην υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου που αναμένεται το αργότερο τον Ιούνιο.
Ίσως τελικά λοιπόν η παρατήρηση της bank of America ότι για να δούμε το καλό και αισιόδοξο σενάριο της επαναφοράς της Ελλάδας στις αγορές και της έναρξης της ανάπτυξης, θα πρέπει πρώτα να περάσουμε από το κακό σενάριο της πτώχευσης και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος ... για να στρώσουμε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr