Το ερώτημα είναι τώρα, τι γίνεται από εδώ και πέρα. Και αυτό που θα γίνει από εδώ και πέρα είναι οτι θα ξεκινήσει ξανά η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων καταρχήν από τους απεσταλμένους της Ευρώπης στην Αθήνα οι οποίοι θα κρίνουν αν τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση ικανοποιούν τις απαιτήσεις των Eυρωπαίων εταίρων. Αν κριθούν θετικά, θα κληθεί το Eurogroup να εγκρίνει τα μέτρα ώστε όταν αρχίσει η υλοποίηση τους, να αρχίσουν και οι εκταμιεύσεις. Στο ενδιάμεsο στάδιο, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε μια έκτακτη χρηματοδότηση ύψους από 1 μέχρι 4 δις, η οποία όμως δεν είναι καθόλου σίγουρη.
Το ενδιαφέρον είναι οτι με την επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός στην κυρία Μέρκελ πρίν συναντηθούν - και η οποία επιστολή προκάλεσε και την συνάντηση – της αναφέρει οτι η Ελλάδα δεν διαθέτει τη ρευστότητα να πληρώσει και τις υποχρεώσεις της στο εξωτερικό (τόκους δανείων προς το ΔΝΤ) και τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, δηλαδή μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις. Σε αυτή την επιστολή ο Πρωθυπουργός ζητούσε έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τους ευρωπαικούς θεσμούς, την οποία όμως τελικά δεν πήρε.
Έλεγε επίσης, ότι αν φτάσει σε αυτό το σημείο, δηλαδή να πρέπει να διαλέξει ποιόν θα πληρώσει, τους πιστωτές ή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, θα πληρώσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Όλα αυτά ειπώθηκαν στην επιστολή του πρίν τη συνάντηση, αλλά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αν αυτά ήταν μια έκτακτη χρηματοδότηση χωρίς όρους. Αντίθετα οδήγησαν στην προσωπική του δέσμευση οτι η Ελλάδα θα φέρει στις Βρυξέλλες πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία άμεσα θα αρχίσει να εφαρμόζει. Και αυτό είναι πολύ καλό, διότι αν συνεχίσουμε όπως πηγαίνουμε τώρα, η πτώχευση είναι θέμα μερικών εβδομάδων.
Επανερχόμαστε λοιπόν στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα κάνει πράγματι ότι υπόσχεται και αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν μπορεί ακόμη να απαντηθεί, διότι θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Από το τι τελικά προτείνουμε εμείς, από το τι οι «θεσμοί» θεωρούν ικανοποιητικό και από το τι θα δεχτεί να ψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία περιλαμβάνει στις τάξεις της, μερικούς ακραίους αριστερούς βουλευτές που προτιμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ και την επιστροφή στη δραχμή – όπως οι ίδιοι δηλώνουν δημοσίως.
Το μόνο «καλόπιασμα» που δεχτήκαμε προήλθε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, ο οποίος είπε οτι θα διαθέσει 2 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – εφόσον φυσικά υπάρξει συμφωνία γενικότερη. Αντίστοιχα ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι, είπε οτι θα διευκολύνει τις χρηματοδοτήσεις των ελληνικών τραπεζών, αν υπάρξει γενική συμφωνία.
Όλα αυτά μαζί ενδέχεται να πείσουν και τους πιό ακραίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτούν κάποια μέτρα που θα προτείνει η ηγεσία του κόμματος τους, αλλά ούτε αυτό μπορεί να θεωρείται βέβαιον αυτή τη στιγμή.
Παραμένουμε λοιπόν σε κατάσταση αναμονής, όχι μόνο των αποφάσεων των ξένων, αλλά και των δικών μας, ελπίζοντας οτι η βελτίωση των σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο που διεφάνη χθές, θα μεταφραστεί και σε συνεννόηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr