Ελλάδα και Ευρώπη διαβεβαίωσαν οτι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στο Ευρώ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ευρώπη να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Για να χρηματοδοτεί την Ελλάδα η Ευρώπη θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα έχουν την έγκριση της Ευρώπης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα προταθούν από την ελληνική κυβένρηση με μια ενιαία πρόταση (μία λίστα) και όχι σταδιακά, τις επόμενες ημέρες. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η Ελλάδα θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά κοστολογημένη. Ο έλεγχος του δημοσιονομικού κόστους και η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνει στην Αθήνα από τους "θεσμούς". Εφόσον οι "θεσμοί" εγκρίνουν τη λίστα η τελική έγκριση σε πολιτικό επίπεδο θα γίνεται στις Βρυξέλες από το Eurogroup. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά να στείλουμε σύντομα πλήρη και κοστολογημένη λίστα. Εφόσον περάσουν όλες τις εγκρίσεις οι προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις, θα αρχίσει ξανά σταδιακά η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από την Ευρώπη, ανάλογα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αυτή είναι η "ακτινογραφία" της συμφωνίας στην οποία δεσμεύτηκε χθές προσωπικά ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Ούτε χρήμα θα πάρουμε τώρα, ούτε διευκολύνσεις. Παίρνουμε λίγο χρόνο για να παρουσιάσουμε μια αξιόπιστη και αποδεκτή λίστα στους Ευρωπαίους. Και αν το καταφέρουμε να στείλουμε μια τέτοια λίστα, εφόσον αυτή εγκριθεί από τους θεσμούς και μετά από το Eurogroup, και εφόσον τις υλοποιήσουμε, τότε και μόνο τότε θα αρχίσουν οι χρημαοδοτήσεις, οι οποίες θα εξαρτώνται από την υλοποίηση.
Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα;
Σενάριο πρώτο, να στείλουμε μια λίστα που θα ικανοποιεί ταυτόχρονα και τους Ευρωπαίους και τις Συνιστώσες. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Η λίστα θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, σε εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα και σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων με παράλληλη μείωση δαπανών του δημοσίου, που να οδηγούν σε πλέονασμα - μικρό ίσως, αλλά πλεόνασμα. Θα πρέπει δηλαδή να περιλαμβάνει μέτρα τελείως διαφορετικά από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γνωρίζουμε λοιπόν ποιά θα είναι η αντίδραση της αριστερής πτέρυγας της κυβέρνησης (αλλά ούτε των ψεκασμένων ΑΝΕΛ) σε αυτή τη λίστα.
Δεύτερο σενάριο είναι να στείλουμε μια λίστα που θα κρατάει ισορροπίες με την αριστερή πτέρυγα και τους ψεκασμένους, η οποία όμως θα είναι απίθανο να εγκριθεί από τις Βρυξέλες. Σε αυτή την περίπτωση χρηματοδότηση δεν θα υπάρχει, οπότε η χώρα θα κινδυνεύσει με πιστωτικό γεγονός ή δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αν προτιμήσει να πληρώσει τα χρέη της.
Ποιό είναι το πιθανότερο σενάριο από τα δυο; Δεν έχει μεγάλη σημασία. Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να διαλέξει μεταξύ δυο αρνητικών για την ίδια επιλογών. Το πιθανότερο είναι οτι αν μεν κινηθεί στην Ευρωπαική λογική θα απογοητεύσει και ενδεχομένως θα χάσει ένα μέρος των βουλευτών της και ίσως την κυβερνητική πλειοψηφία, αν δε, κινηθεί στην αριστερή λογική, θα ξεμείνει από χρήμα. Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης μέσα στη Βουλή, εντός του Απριλίου, είναι μεγάλο. Σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστεί ή να αναζητήσει στήριξη στα "μνημονιακά" κόμματα ή να πάει σε εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή είναι πολύ απίθανο να βρεθεί μια πρόταση που να ικανοποιεί και τους Ευρωπαίους, και τις Συνιστώσεις και τους ΑΝΕΛ, αυτό που μπορούμε να θεωρούμε πολύ πιθανό, είναι οτι θα αργήσει ακόμη πολύ η επανέναρξη των χρηματοδοτήσεων από τους ευρωπαικούς μηχανσιμούς. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, μέχρι να κατασταλάξει αυτή η ιστορία με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης τους και εφόσον δεν καθυστερήσουμε περισσότερο από μερικές εβδομάδες, στο διάστημα αυτό θα έχουμε αποφύγει την πτώχευση. Για λίγες εβδομάδες. Όλα θα κριθούν τον Απρίλιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr