Αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή, η χώρα επανέρχεται στους κόλπους της Ε.Ε. και μπαίνει σε συνθήκες "κανονικότητας". Βέβαια, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, ούτε αυτή τη φορά η συμφωνία είναι σίγουρη. Το κείμενο του αιτήματος έχει συναποφασιστεί με τους Ευρωπαίους και έχουν βρεθεί πολύ προσεκτικές διατυπώσεις που ικανοποιούν και τις δυο πλευρές. Δεν ζητάμε παράταση του μνημονίου, αλλά της Κύριας Σύμβασης (το ίδιο κάνει) έχουν μπεί λέξεις όπως "ελαστικότητα" και "γέφυρα", η λέξη τρόικα δεν υπάρχει πουθενά, ούτε η λέξη Μνημόνιο. (Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στείλαμε οικονομολόγο για τη διαπραγμάτευση και όχι φιλόλογο).
Τέλος πάντων, όπως και να έχει το πράγμα, αποκλείονται οι μονομερείς ενέργειες και δεν συζητιέται το κούρεμα. Το ζήτημα είναι να μην κριθούν ώς μονομερείς ενέργειες τα όσα ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση οτι θα κάνει με τις δόσεις της εφορίας, με τους μισθούς, με τις συντάξεις, με τις προσλήψεις - ίσως και να τα καταφέρουμε αν πείσουμε οτι θα εισπράξουμε και δεν θα χάσουμε λεφτά από τον προυπολογισμό.
Πάντως συμφωνούμε στην πολιτική λιτότητας, ίσως με άλλο μείγμα (ούτως ή άλλως στο χέρι μας είναι το μείγμα αρκεί να φέρνουμε το αποτέλεσμα).
Το κακό είναι οτι η δημοσιονομική μας κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν τις εκλογές. πολλοί Έλληνες δεν έχουν πληρώσει τους φόρους τους περιμένοντας τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, άλλοι δεν σκοπεύουν ποτέ να πληρώσουν.
Οι συναλλαγές σε όλους τους κλάδους έχουν παγώσει, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στον πανάκριβο δανεισμό από τον μηχανισμό ELA και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν καμία δραστηριότητα, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ξέρουν τι θα ισχύσει από αύριο και περιμένουν τις εξελίξεις, όλα έχουν μπλοκάρει.
Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε στη συνέχεια είναι νέες θυελώδεις και αδιέξοδες εν πολλοίς διαπραγματεύσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα, που μάλλον θα καταλήξουν σε αναγκαστική δική μας συμφωνία με τους πιστωτές που όμως ώς συνήθως δεν θα υλοποιηθεί. Κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή θα συμφωνήσουμε αφού πρώτα διαφωνήσουμε ότι θα εφαρμόσουμε μέτρα λιτότητας, θα κάνουμε άλλα 'ντ΄άλλων, δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που συμφωνήσαμε και θα φτάσουμε σε λίγους μήνες, όταν υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση στα ίδια.
Στο ενδιάμεσο βέβαια, μπορεί να έχει φύγει από την κυβέρνηση η μισή κοινοβουλευτική ομάδα διότι θα διαφωνεί με την υπογραφή του νέου "Προγράμματος" και με τα μέτρα που θα την συνοδεύουν και ενδέχεται να έχουμε κυβέρνηση με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, ακόμη και της ΝΔ αν στο μεταξύ έχουν ανατρέψει τον Σαμαρά οι Καραμανλικοί. Δεν αποκλείεται να έχουμε ήδη πάει σε εκλογές - όλα παίζονται με αυτούς τους πολιτικούς "ηγέτες" που έχουμε.
Ο λαός θα αισθάνεται αρχικά ευτυχής διότι όλα αυτά θα παρουσιαστούν ώς νίκη κατά των κακών ευρωπαίων, αλλά δεν αποκλείεται κάποιοι να αντιληφθούν την κατάσταση και να αρχίσουν να φωνάζουν, οπότε μπορεί να συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους και να αλλάξει άρδην το κλίμα. Και ενώ ο Πρωθυπουργός ήθελε να ακούει έξω από τη Βουλή και μέχρι το Μαξίμου τον αχό της "επανάστασης" σε λίγο να μην αντέχει τις κραυγές των συγκεντρωμένων πρώην υποστηρικτών του.
Αν λοιπόν υπογράψουμε οτιδήποτε με την Ευρώπη, μπαίνουμε σε μια νέα φάση "κανονικότητας" με την ελληνική έννοια του όρου, δηλαδή άλλα λέμε και άλλα κάνουμε, όλα τα υποσχόμαστε και τίποτα δεν εφαρμόζουμε, βυθιζόμαστε αλλά με το κεφάλι ψηλά, καταλογίζονται φόροι που δεν εισπράττονται, εξαγγέλονται ρυθμίσεις δόσεων που δεν ισχύουν, πωλούνται κρατικές εταιρίες που όμως δεν αγοράζονται από κανέναν, συμφωνούμε ότι διαφωνούμε ή διαφωνούμε ότι συμφωνούμε και όλα τα γνωστά.
Τελικά το παιχνίδι με τους Ευρωπαίους δεν ήταν ποιός θα δειλιάσει πρώτος, ήταν αν θα μας βαρεθούνε και θα μας διώξουνε ή αν θα μας βαρεθούνε και θα μας αφήσουν ήσυχους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr