Όλες οι δηλώσεις φερ' ειπείν του Λαφαζάνη ουσιαστικά αντιτίθενται σε όλες τις συμφωνίες με τους εταίρους και αποτελούν (αν γίνουν πράξη) μονομερείς ενέργειες. Από την άλλη μεριά όμως και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, λένε ξεκάθαρα οτι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες. Αυτό σημαίνει οτι ή αυτά που λέει ο Λαφαζάνης δεν θα γίνουν, ή αν γίνουν θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους.
Χθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συντονιστής του οικονομικού επιτελείου Δραγασάκης απέδωσε την αναταραχή που δημιούργησαν κυρίως οι δηλώσεις Λαφαζάνη στην απειρία των νέων υπουργών. Αν θέλουμε να είμαστε πολύ επιεικείς μαζί τους, συμφωνούμε οτι φταίει η απειρία τους. Όμως ο Λαφαζάνης δεν είναι κανένα βρέφος, ούτε σε ηλικία, ούτε σε εμπειρία. Θα έπρεπε να ξέρει τις επιπτώσεις αυτών που λέει. Θεωρούμε λοιπόν οτι τις ήξερε και ότι προφανώς ήθελε να απευθυνθεί στην «αριστερή πλατφόρμα» της οποίας ηγείται και την οποία εκπροσωπεί σε αυτό το συνονθύλευμα τάσεων, ιδεολογιών και απόψεων που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ.
Αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την περίπτωση Λαφαζάνη και να ερμηνεύσουμε την πολιτική που εξαγγέλει, σε πρώτη ανάγνωση θα πανικοβληθούμε. Αν λάβουμε όμως υπόψη μας οτι ανέλαβε το κρισιμότερο υπουργείο (μετά το Oικονομικών που ανέλαβε ο Βαρουφάκης) το οποίο θα χειριστεί τις αποκρατικοποιήσεις, την ενέργεια και τη βιομηχανική πολιτική δεν μπορούμε ούτε να τον θεωρούμε γραφικό, ούτε να μην λαμβάνουμε υπόψη τις εξαγγελίες του. Ο κ. Λαφαζάνης «άγριος αριστερός», ακραίος κατά πολλούς θα μιλάει με την «αγορά», με τον επιχειρηματικό κόσμο και θα καθορίσει το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. Την πρώτη λοιπόν ημέρα απευθύνθηκε στους μελλοντικούς συνομιλητές του σαν να είναι οι εχθροί του. Διότι για την αριστερή πλατφόρμα που εκπροσωπεί o λαφαζάνης, αυτοί είναι οι εχθροί. Στην ουσία όμως απευθύνθηκε στους δικούς του για να τους καθησυχάσει οτι δεν θα κάνει την «κωλοτούμπα». Το κακό είναι οτι εξαιτίας του γκρεμίστηκε το χρηματιστήριο και εκτοξεύτηκαν οι τιμές των ομολόγων, οι ξένοι οίκοι μας υποβάθμισαν και οι ξένοι επενδυτές άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο από τη χώρα.
Ο κ. Λαφαζάνης προφανώς θα κατάλαβε οτι δεν τον παίρνει να λέει ότι του έρθει και να συνεχίσει να απευθύνεται στην αριστερή πλατφόρμα. Και αν δεν το κατάλαβε ο ίδιος, σίγουρα το κατάλαβαν ο Τσίπρας, ο Δραγασάκης και όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί. Συνεπώς ή θα μαζευτεί ο Λαφαζάνης, ή θα τον μαζέψουν οι υπόλοιποι.
Ας δούμε όμως τι είπε και αν είναι όντως τόσο εξωφρενικά αυτά που είπε ή αν φαντάζουν εξωφρενικά στα αυτιά των «ευαίσθητων» επενδυτών.
Είπε λοιπόν οτι θα αυξηθεί ο βασικός μισθός στα 750 ευρώ. Θυμίζω απλώς οτι επί πέντε χρόνια, ο ΣΕΒ και όλες οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις έλεγαν οτι το πρόβλημα της ελληνικής βιομηχανίας δεν είναι το μισθολογικό κόστος, αλλά το κόστος της γραφειοκρατίας και το κόστος της ενέργειας. Συνεπώς η άυξηση του βασικού μισθού δεν θα έπρεπε να τους τρομάζει. Εξάλλου ο Λαφαζάνης είπε ταυτόχρονα οτι θα μειώσει το κόστος του ρεύματος ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική η βιομηχανία. Αυτό είναι η καλύτερη είδηση που θα μπορούσαν οι βιομήχανοι να ακούσουν και το άκουσαν από τον Λαφαζάνη. Η μείωση του κόστους του ρεύματος θα είναι πολύ σημαντικότερη για αυτούς από την αύξηση του κόστους μισθολογίου. (αν γίνουν βέβαια όλα αυτά).
Είπε επίσης οτι θα διακοπεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι κόκκινο πανί για τους πιστωτές και ορθώς αντέδρασαν. Η αλήθεια όμως είναι οτι δεν γινόνταν και πολλές ιδιωτικοποιήσεις. Αντίθετα με τα όσα η συνωμοσιολογία των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, κανένας ξένος επενδυτής δεν ήθελε να «πάρει κοψοχρονιά τα διαμάντια» που προσπαθούσε να πουλήσει το ελληνικό δημόσιο. Και φυσικά ούτε η προηγούμενη κυβένρηση είχε προσπαθήσει ιδιαίτερα να πουλήσει κάτι. Όταν κατά λάθος πούλησε τα περιφερειακά αεροδρόμια σε μια γερμανική εταιρία που επίσης κατά λάθος κατά τη γνώμη μου έδωσε 500 εκατομμύρια παραπάνω από τον δεύτερο πλειοδότη (αλήθεια ο γερμανός επικεφαλής της διαπραγμάτευσης αυτής να έχει απολυθεί άραγε που πλήρωσε τόσα παραπάνω;) η προηγούμενη κυβέρνηση δεν βιάστηκε να υπογράψει τη συμφωνία, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να την ακυρώσει και από όσα είπε ο υπουργός Υποδομών, Ναυτιλίας, Τουρισμού κλπ κ. Γιώργος Σταθάκης θα ακυρώσει αυτόν τον διαγωνισμό.
Πέραν αυτού ομως, η ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ που ανακοίνωσε ο κ. Δρίτσας,δεν νομίζω οτι πρέπει να ανησυχεί και πολύ τους ξένους επενδυτές. Ούτως ή άλλως οι Κινέζοι έχουν βάλει πόδι στον Πειραιά, ο Κινέζος πρέσβης είναι ο πρώτος και μοναδικός ξένος που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό πρίν καν ορκιστεί, προφανώς η τρίτη προβλήτα θα δοθεί στην Cosco και ίσως και ολόκληρο το λιμάνι με μια νέα συμφωνία «επωφελή για τη χώρα» όπως είπε ο κ. Δρίτσας. Αντί λοιπόν να πουλήσουν θα νοικιάσουν, πράγμα που μάλλον καλό ακούγεται παρά κακό. Στο ενδιάμεσο βέβαια μπορεί να προσλάβουν και 300 αχθοφόρους να φάνε ένα κομμάτι ψωμί χωρίς να πολυδουλεύουν στην προβλήτα του ΟΛΠ, αλλά και αυτό ανεκτό είναι στο πλαίσιο της λογικής οτι έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση.
Όλα αυτά βέβαια, επαναλαμβάνω, είναι «παρόλες» διότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η άποψη του «ξενοδόχου» όπως λέει και το περίφημο λαικό τραγούδι (ότι λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο) και στην περίπτωση μας ξενοδόχος είναι οι ξένοι πιστωτές με τους οποίους θα μιλήσει ο κ. Βαρουφάκης υπό την ψύχραιμη και σοφή εποπτεία του κ. Δραγασάκη.
Με όλα αυτά που γράφω, δεν θέλω να πώ οτι όλα καλά τα κάνουν και ότι όλα θα τα κάνουν καλύτερα στο τέλος. Ο κίνδυνος ατυχήματος συνεχίζει να υπάρχει. Αλλά θέλω να πώ πως ο πανικός, οι μαζικές πωλήσεις μετοχών, τα κλάματα και οι οδυρμοί και οι βιαστικές αποφάσεις ενδέχεται να βλάψουν όσους πανικοβάλονται. Το περίφημο αγγλικό ρητό «Keep Calm and carry On” είναι το μόνο που αρμόζει αυτή τη στιγμή στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Περιμένετε να δούμε τι θα γίνει από όλα αυτά που λέγονται από τους νέους υπουργούς, περιμένετε να δούμε ποιά θα είναι η στάση Βαρουφάκη στις Βρυξέλες και πώς θα αντιδράσουν οι ξένοι και ζυγίστε σωστά και χωρίς πανικό τις εξελίξεις.
Μη βιάζεστε να αυτοκαταστραφείτε πρίν σας καταστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr