Αν συμβεί αυτό, οι Προεδρικές εκλογές θα μεταφερθούν για τον Φεβρουάριο, αφού η κυβέρνηση ελπίζει οτι μέχρι τότε θα έχουν πεισθεί περισσότεροι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής ενός Προέδρου από αυτή την Βουλή. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να τους πείσει θα είναι οτι πέτυχε την έξοδο από το μνημόνιο και την ένταξη σε ένα νέο χαλαρότερο πλαίσιο ελέγχων με επαρκή χρηματοδότηση, οπότε οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώνονται με γοργό ρυθμό. Θεωρεί η κυβέρνηση οτι πολλοί βουλευτές θα αξιολογήσουν θετικά αυτή την προοπτική και θα θελήσουν να αποφύγουν τις εθνικές εκλογές ψηφίζοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της οικονομίας. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο στους κυβερνητικούς κύκλους αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχουν πολύ έγκυρες πληροφορίες από το εξωτερικό οτι και οι τροικανοί είναι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν αυτό το σενάριο. Για να υλοποιηθεί όμως χρειάζεται μια συμφωνία με την τρόικα και για να συμβεί αυτό - θεωρούν οι ευρωπαικοί κύκλοι - θα τα βρούμε στη μέση. Θα γίνουν δηλαδή από σήμερα στο Eurogroup και τις επόμενες μέρες αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Αν όμως τελικά αυτό το σενάριο δεν επιτευχθεί - διότι σε κάθε σκληρή διαπραγμάτευση υπάρχουν κίνδυνοι ναυαγίου - τότε το plan B της κυβέρνησης είναι να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (στις 12 Ιανουαρίου το αργότερο) σε Προεδρικές εκλογές. Δηλαδή να γίνει στις 12 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία η οποία απαιτεί 200 βουλευτές και μετά άλλη μια που επίσης απαιτεί 200 (που δεν υπάρχουν) ώστε στην τρίτη ψηφοφορία να εκλεγεί πρόεδρος με 180 βουλευτές (που εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα υπάρχουν). Αν ακολουθηθεί αυτό το σχέδιο, τότε θα υπάρχει μια προσωρινή παράταση ενός ή λίγων μηνών μέχρις ότου βρεθεί συμφωνία για να περάσουμε στην πιστωτική γραμμή.
Σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2015 θα περάσουμε σε αυτή την πιστωτική γραμμή η οποία θα μας δώσει περιθώριο ενός έτους για να κάνουμε όσα δεν έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, η διαδικασία προβλέπει ότι μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της συμφωνίας η χώρα που προσφεύγει στην πιστωτική γραμμή θα πρέπει να έχει εφαρμόσει τα μέτρα που προυποθέτει η χρηματοδότηση. Αν δεν τα έχει εφαρμόσει στο εξάμηνο, έχει παράταση ενός ακόμη εξαμήνου για να τα εφαρμόσει. Αν ούτε τότε δεν τα έχει εφαρμόσει, δεν επιτρέπεται άλλη παράταση, η πιστωτική γραμμή κλείνει και η χώρα μένει εκτός χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Δικαιούται όμως να προσφύγει στα ευρωπαικά κοινοβούλια και να ζητήσει …νέο μνημόνιο.
Τώρα αν φτάσουμε εκεί, όπως είναι αυτονόητο οι απαιτήσεις των ξένων θα είναι πραγματικά εξωφρενικές. Και δεν θα περιλαμβάνουν μόνο οδηγίες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά ουσιαστικά θα απαιτήσουν και θα πετύχουν (εκτός αν φύγουμε από την ΟΝΕ) να αναλάβουν τη διοίκηση της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr