Τα γράφει αυτά ο Πρωθυπουργός για να πείσει τους αναγνώστες - πολίτες, οτι δεν πρέπει να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Άργησε όμως. Όχι να τα γράψει αλλά να τα κάνει.
Ο κ. Σαμαράς, είχε όλο το χρόνο μπροστά του από το 2012 μέχρι σήμερα να κάνει μεταρρυθμίσεις ώς πρωθυπουργός. Ακόμη περισσότερο, είχε τρία χρόνια ευκαιρία (από το 2009 μέχρι το 2012) να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις αντί να κραδαίνει το λάβαρο του αντιμνημονιακού. Μια πενταετία χάσαμε και είναι πολύς χρόνος για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Ο κ. Σαμαράς απογοήτευσε όσους περίμεναν ότι θα προχωρούσε σε μεταρρυθμίσεις, έστω και στοιχειώδεις, όπως τους είχε απογοητεύσει νωρίτερα ο κ. Γ. Παπανδρέου και ακόμη παλιότερα ο κ. Κ. Καραμανλής για να μη φτάσουμε στη μεγάλη απογοήτευση που είχε προκαλέσει ο Κ. Σημίτης που είχε την ευκαιρία και την άφησε από το φόβο του Άκη.
Όλοι αυτοί, πολιτικοί κινούμενοι στην ίδια λογική, πολιτικοί αστικής προέλευσης, με μεταπτυχιακές σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης, με λυμμένα όλα τα βιοτικά τους προβλήματα και κάτι παραπάνω, με ιδέες, δεινοί ρήτορες (ο Γιωργάκης όχι για να λέμε και του στραβού το δίκιο), είχαν όλα τα εχέγγυα και την απαιτούμενη γνώση να αλλάξουν τη χώρα.
Τι έκαναν;
Τίποτα.
Ή μάλλον έκαναν κάτι. Διέλυσαν τον ιδιωτικό τομέα, μας τσάκισαν στους φόρους, έφτασαν την ανεργία στο Θεό, κατέστρεψαν τα πάντα. Και δεν εφήρμοσαν τις μεταρρυθμίσεις που μας υποδείκνυε πιεστικά η Ευρώπη και όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Φρόντισαν να κρατήσουν τα μικρά τους φέουδα, διέσωσαν το διεφθαρμένο δημόσιο, διατήρησαν τη γραφειοκρατία, δεν έπιασαν τη φοροδιαφυγή, δεν απελευθέρωσαν την οικονομία να αναπτυχθεί, η διαφθορά βασιλεύει, όλα είναι ίδια, ή περίπου ίδια. Μια αγορά άνοιξε η κυβέρνηση, αυτή της ακτοπλοίας (την αναφέρει ώς παράδειγμα στο άρθρο του ο κ. Σαμαράς) και φέτος ήρθαν 4 εκατομμύρια τουρίστες με κρουαζιερόπλοια. Πράγματι. φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο Σαμαράς είχε ανοίξει και τις άλλες αγορές, αν είχε ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα αν είχε περάσει την αξιολόγηση στο δημόσιο, αν είχε μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, αν είχε κλείσει άχρηστους και δαπανηρούς οργανισμούς του δημοσίου, αν είχε κάνει αποκρατικοποιήσεις, αν είχε πιάσει τη φοροδιαφυγή και αν είχε κυνηγήσει τη διαφθορά. Θα είμασταν μια άλλη χώρα. Δυστυχώς δεν τα έκανε, όπως δεν τα έκαναν και οι προηγούμενοι από αυτόν.
Αφού παλιά ήταν ο πρώτος και πιο επιθετικός αντιμνημονιακός Πρωθυπουργός, αφού έκανε την κωλοτούμπα του αιώνα, αφού κορόιδεψε τους ευρωπαίους με τις μεταρρυθμίσεις που υποτίθεται ότι έκανε, αποφάσισε πρίν από λίγους μήνες να ξαναφορέσει τον αντιμνημονιακό μανδύα και να μας βγάλει από το Μνημόνιο διαλαλώντας παντού οτι μπορούμε να δανειστούμε πλέον από τις αγορές. Πίστεψε ότι οι ευρωπαίοι θα υποχωρούσαν και αυτός θα ανακοίνωνε ότι "ολοκληρώσαμε" την μεγαλύτερη εξυγίανση που έχει γίνει ποτέ και πλέουμε σε ασφαλή ύδατα.
Όταν είδε ότι οι αγορές είναι κλειστές και ότι οι ευρωπαίοι δεν υποχωρούν στις απαιτήσεις του, τώρα ανεβαίνει στο παλκοσένικο της Καθημερινής με ένα άρθρο που θυμίζει την τελευταία προεκλογική ομιλία του Κώστα Καραμανλή πριν χάσει από τον Γιώργο Παπανδρέου, όπου ομολόγησε την τραγική κατάσταση της οικονομίας και είπε ποιές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν (αυτές που δεν είχε κάνει ο ίδιος).
Τώρα ο Σαμαράς κάνει το ίδιο. Μας λέει ποιές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, όλες αυτές δηλαδή που έπρεπε να έχουν γίνει πριν από 30 χρόνια, όλες αυτές που ήξερε ο ίδιος οτι πρέπει να κάνει και δεν τις έκανε.
Πολύ αργά κύριε Πρωθυπουργε. Είχες και εσύ την ευκαιρία σου, όπως και οι προηγούμενοι. Δυστυχώς, η μπάλλα περνάει στο απέναντι στρατόπεδο και όσο δίκιο και αν έχεις για τους φόβους που εκφράζεις - οτι δηλαδή δεν ξέρουν τις τους γίνεται - ο κύβος μάλλον ερρίφθη.
Η χώρα θα αντιμετωπίσει αυτό που φοβόταν (η μισή) και που ήλπιζε (η άλλη μισή) δηλαδή μια αριστερή κυβέρνηση, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Και αυτό παρόλο που κρύβει πολλούς κινδύνους, μπορεί να έχει και κάποιο θετικό: Είτε θα αποδειχθεί καλή και σωτήρια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα τελειώσουμε και με αυτόν τον μύθο της αριστεράς που θα έρθει και θα τα στρώσει όλα. Όποιο από τα δυο και αν γίνει, το τέλος της Μεταπολίτευσης (ωραία βαριά κουβέντα) θα έρθει με το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως τώρα, είναι αργά για υποσχέσεις και δακρύβρεχτες επιστολές. Σύντομα θα μιλήσουν οι κάλπες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr