Η υπόθεση με τις μίζες που φέρεται να πήρε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης (ύψους μερικών εκατομμυρίων ευρώ) σε δυο offshore εταιρίες που του ανήκουν αλλά δεν τις δήλωσε στο πόθεν έσχες του, δημιουργεί πολλές απορίες.
Ο Καρατζαφέρης, δεν ήταν υπουργός Άμυνας, ούτε μέλος της κυβέρνησης όταν δόθηκαν οι μίζες. Ήταν αρχηγός ενός πολύ μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης. Δεν συμμετείχε σε καμμία διαδικασία αποφάσεων σχετικά με το τι όπλα θα αγοράσει ο ελληνικός στρατός. Συμμετείχε μόνο στις συνεδριάσεις της Βουλής, η οποία δεν χρειαζόταν την ψήφο του, ούτε τις ψήφους του κόμματος του για να εγκίνει ή να απορρίψει τις αγορές όπλων. Ουσιαστικά, ο Καρατζαφέρης δεν είχε κανένα λόγο στις αγορές όπλων για τις οποίες του δόθηκαν οι μίζες.
Είναι προφανές λοιπόν το ερώτημα: Αν οι έμποροι όπλων έφτασαν να δώσουν μίζα εκατομμυρίων στον Καρατζαφέρη, σε πόσους άλλους έδωσαν μίζα και τι ύψους;
Αν δούμε τη Βουλή ώς πυραμίδα εξουσίας, στην κορυφή βρίσκεται ο Πρωθυπουργός και από κάτω ο υπουργός Άμυνας (όσον αφορά στα εξοπλιστικά) πιό κάτω βρίσκεται το υπουργικό συμβούλιο, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακολουθούν όλοι οι άλλοι.
Ο Καρατζαφέρης βρισκόταν σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις, πάνω μόνο από τους δικούς του βουλευτές.
Αν λαδώθηκε δηλαδή αυτός, λογικά θα πρέπει να έχουν λαδωθεί και όλοι οι από πάνω του σε αυτή την πυραμίδα.
Φυσικά αυτό δεν μπορεί να έχει συμβεί, διότι τότε δεν θα έφταναν τα λεφτά . (Κάποιοι θα πούνε ότι υπάρχουν και τίμιοι άνθρωποι στη Βουλή, μη τους βάζουμε όλους στο ίδιο καλάθι). Οκ, δεν είμαι και τόσο σίγουρος, αλλά εν πάση περιπτώσει, ας το δεχτούμε και ας εξαιρέσουμε πολλούς. Ας εξαιρέσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία, ας εξαιρέσουμε το 90% των βουλευτών, δηλαδή τους 270. Μένουν όμως 30 βουλευτές, υπουργοί, πρωθυπουργοί, που συμμετέχουν στις αποφάσεις και που πρέπει να ελεγχθούν.
Μια παλιά αγγλική παροιμία, λέει οτι αν βρεθεί μια κατσαρίδα στην κουζίνα, υπάρχουν και άλλες. Αυτό είναι απολύτως σίγουρο για την ελληνική Βουλή. Οι μίζες πέφτουν σαν το χαλάζι και τις εισπράττουν ακόμη και οι εκτός κυκλώματος αποφάσεων. Ίσως για να μη μιλήσουν, ίσως για να μη διαμαρτυρηθούν, ίσως για να μην υποβάλλουν ερωτήσεις και να μην ασκήσουν αυτόν τον περίφημο - και ανύπαρκτο - κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Μάλλον αυτό πρέπει να συνέβη και στην περίπτωση Καρατζαφέρη, ο οποίος είχε φτιάξει μια "βιομηχανία" επερωτήσεων, έκανε ο ίδιος και οι βουλευτές του επερωτήσεις διαρκώς υπονοώντας σκάνδαλα, παντού. Όμως δεν έκαναν επερωτήσεις στα εξοπλιστικά θέματα και ο λόγος είναι πλέον προφανής. Δεδομένου μάλιστα ότι ο Καρατζαφέρης δεν είχε και την απόλυτη ισχύ στο κόμμα του - οι δυο κορυφαίοι βουλευτές του τον εγκατέλειψαν και υπουργοποιήθηκαν από τη ΝΔ - προκαλεί εντύπωση πώς κατάφερε να ελέγξει τους πολύ δυναμικούς βουλευτές του.
Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα δεν περιορίζεται στους βουλευτές του ΛΑΟΣ, ούτε στον Καρατζαφέρη. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, άλλον έψαχναν οι εισαγγελείς όταν βρήκαν τις offshore, σε άλλον υπέθεταν οτι ανήκουν και ξαφνικά έμειναν με το στόμα ανοικτό όταν είδαν ότι ανήκουν στον Καρατζαφέρη.
Κατόπιν αυτών, καλό θα είναι να συνεχίσουν να ψάχνουν και να ψάξουν όλους όσους μπορεί έστω και στο ελάχιστο να συμμετείχαν είτε άμεσα είτε έμμεσα στις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά και είναι βέβαιον οτι θα βρούν πολλούς ακόμη. Ο Καρατζαφέρης είναι το κερασάκι στην τούρτα. Η υπόλοιπη τούρτα δεν έχει βρεθεί ακομη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr