Αντίθετα θεωρούν ότι η χώρα είναι επικίνδυνη, ότι βρίσκεται σε πολύ ευάλωτη θέση και ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρις ότου καταφέρει να σταθεί στα πόδια της χωρίς υποστήριξη. Και δεν έχουν καθόλου άδικο. Η εικόνα που μεταδίδει στο εξωτερικό το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι τρομακτική. Βλέπουν οι ξένοι, 300 βουλευτές να τσακώνονται χυδαία υποσχόμενοι ψέμματα στους πολίτες, βλέπουν μια διάθεση αναπαραγωγής όλων των κακών πρακτικών που μας έφτασαν στο γκρεμό, δηλαδή τις πρακτικές μεγέθυνσης του δημοσίου και των δαπανών του, βλέπουν μια κυβέρνηση σε προεκλογική αδράνεια και μια αξιωματική αντιπολίτευση που διατυμπανίζει οτι δεν θα σεβαστεί καμία από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των πιστωτών.
Έχοντας δανείσει 190 δισ ευρώ από τους προυπολογισμούς τους τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, οι ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν οτι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει την αφορμή για τη διάλυση της Ευρωζώνης. Και φυσικά έχουν δυο επιλογές:
Ή να μας στείλουν στον αγύριστο δηλαδή στην πλήρη οικονομική και πολιτική απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα ή να επιμείνουν με διαρκή παρουσία και ασφυκτική πίεση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που δεν έγιναν και στην εξυγίανση της οικονομίας μας.
Προς το παρόν δείχνουν να επιλέγουν τη δεύτερη λύση ασκώντας μεγάλες πιέσεις και απαιτώντας να παραμείνουμε σε ένα πλαίσιο παρακολούθησης για να μη ξεφύγουμε εντελώς.
Και μπορεί οι Έλληνες πολιτικοί να μη το έχουν αντιληφθεί και να συνεχίζουν τους παληκαρισμούς και τις υποσχέσεις, αλλά οι αγορές αξιολογούν πολύ αρνητικά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, στέλνουν την απόδοση των ελληνικών ομολόγων στα ύψη και γκρεμίζουν τις μετοχές στο Χρηματιστήριο. Όχι μόνο δεν επενδύουν στην προοπτική της Ελλάδας να φύγει από το Μνημόνιο, αλλά αντίθετα αποεπενδύουν, δηλαδή ξεπουλάνε τα πάντα και φεύγουν. Η ραγδαία υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών που συμπαρασύρουν και όλες τις υπόλοιπες, δείχνουν τη δυσαρέσκεια των ξένων επενδυτών για αυτό που συνέβη στις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή για το γεγονός ότι πρίν από πέντε μήνες επένδυσαν περίπου 7 δισ ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου πιστεύοντας ότι οι τράπεζες είναι υγιείς και τώρα αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να επενδύσουν νέα κεφάλαια έχοντας ήδη χάσει μεγάλο μέρος των χρημάτων τους.
Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για τους Έλληνες επενδυτές του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι όμως δεν έχουν ούτε τη μαζικότητα, ούτε την ισχύ να προκαλέσουν στο Χρηματιστήριο τόσο μεγάλη πτώση. Οι Έλληνες επενδυτές δείχνουν μια πιό παθητική συμπεριφορά γιατί προφανώς δεν μπορούν να αντιδράσουν με την ταχύτητα των διεθνών επενδυτικών εταιριών και φοβούνται να παραδεχτούν ότι έχασαν για μια ακόμη φορά.
Η χθεσινή πτώση των τιμών των μετοχών κρύβει και μεγάλη δόση υποτιμητικής κερδοσκοπίας αλλά και ενδείξεις πανικού εκ μέρους των επενδυτών. Αν συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες θα είναι προάγγελος πολύ κακών εξελίξεων για την χώρα και την οικονομία.
Το βασικότερο όμως μήνυμα από τις εξελίξεις στις αγορές για την ελληνική οικονομία είναι πολιτικό. Και απευθύνεται πρός όλους. Και πρός την κυβέρνηση και πρός την αξιωμετική αντιπολίτευση. Και το μήνυμα είναι σαφές: Σοβαρευτείτε, αλλάξτε μυαλά, προχωρήστε στις μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να μας φάτε τα λεφτά, ούτε να διαλύσετε το ευρωπαικό οικοδόμημα.
Αντίστοιχη πίεση ασκείται παρασκηνιακά και από τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι δέχονται μεν την ανάγκη της Ελλάδας για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας να βγεί από το μνημόνιο, όμως δεν αποδέχονται την ικανότητα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου να διοικήσουν τη χώρα χωρίς αυστηρή επίβλεψη.
Οι πιέσεις αυτές οι οποίες θα αυξηθούν σε πολιτικό επίπεδο, αναγκαστικά θα ληφθούν υπόψη στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι εντελώς ανίκανη και επικίνδυνη θα πρέπει να τις λάβει υπόψη. Η μεν κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί οτι πρέπει φέτος να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που εκκρεμούν και η αντιπολίτευση θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί τι την περιμένει αν καταφέρει και γίνει κυβέρνηση. Και μπορεί ο Σαμαράς και ο Τσίπρας να θεωρούν ότι όλες αυτές οι πιέσεις στα ομόλογα και στις μετοχές είναι στημένες κερδοσκοπικές κινήσεις και να λένε ότι "δεν εκβιάζονται" από τις αγορές, αλλά καλά θα κάνουν να σκεφτούν οτι οι αγορές, αν έβλεπαν μια προοπτική βελτίωσης, μια προοπτική κέρδους για το μέλλον, θα επένδυαν με μανία αντί να πουλάνε με μανία όπως κάνουν σήμερα. Οι θεωρίες συνωμοσίας λοιπόν που λένε ότι οι ξένοι θέλουν το κακό μας, όσο πειστικές και αν είναι, κολλάνε στο γεγονός οτι οι αγορές συμπεριφέρονται ανάλογα με την προοπτική κέρδους ή ζημίας. Και εδώ βλέπουν ασφαλώς ζημία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr