Όχι επειδή δεν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης - αντίθετα θα την πάρει - αλλά επειδή αυτά που προβλέπονται μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ "ζόρικα" πολιτικά, δηλαδή έχουν υψηλότατο πολιτικό κόστος.
Για να βγούμε από το Μνημόνιο, πράγμα που επιθυμεί έντονα ο Πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να περάσουμε από τη Βουλή κάποιες μεταρρυθμίσεις τις οποίες κανένας βουλευτής δεν θέλει. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούν κυρίως σε περικοπές των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και σε αλλαγές στην εργατική νομοθεσία που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, η τρόικα πιέζει να επιτραπούν οι μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που θα έχει έντονα αρνητική επίδραση στην απασχόληση και παράλληλα να κοπούν κάποια επιδόματα στο δημόσιο που έχουν προκύψει από εξομοίωση.
Και ενώ η περικοπή των επιδομάτων γίνεται αφενός για λόγους περιορισμού των δαπανών και αφετέρου για ορθολογισμό των αμοιβών του δημοσίου και οι μαζικές απολύσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, υπό τις σημερινές συνθήκες της οικονομίας και με ορατή την πολιτική αστάθεια, είναι αμφίβολο αν η στιγμή για τέτοιου είδους αποφάσεις είναι η κατάλληλη. Ειδικά όσον αφορά στις μαζικές απολύσεις, ελέγχεται το αν θα φέρουν κάποια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα ή απλώς θα εκτοξεύσουν την ήδη εξαιρετικά υψηλή ανεργία.
Το ζήτημα είναι ότι η τρόικα υπό την προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, απαιτεί τη λήψη τέτοιων σκληρών μέτρων πρίν το τέλος του έτους. Καθώς τα μέτρα αυτά θεωρούνται ώς "πολιτική αυτοκτονία", δεν είναι λίγοι αυτοί που παροτρύνουν τον Πρωθυπουργό να αποφύγει τη λήψη των μέτρων και να επιλέξει τη σύγκρουση με την τρόικα και την προσφυγή στις κάλπες. Φυσικά, αυτά είναι εισηγήσεις και κανείς δεν μπορεί ακόμη να πεί τι θα αποφασίσει τελικά ο κ. Σαμαράς. Δεν αποκλείεται πάντως να επιλέξει την σύγκρουση με την τρόικα για να σηματοδοτήσει μια αλλαγή πολιτικής έναντι των πιστωτών με σύνθημα "'ως εδώ" και εξηγώντας οτι ο ελληνικός λαός υπέστη πολλά για να βγεί από την κρίση και ότι δεν θα ανεχθεί άλλες τέτοιου είδους σκληρές παρεμβάσεις από τους πιστωτές. Σε αυτή την επιλογή, ο Πρωθυπουργός έχει την ευνοική συγκυρία της γαλλικής αντίδρασης στην πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία σε όλη την Ευρώπη. Δεν αποκλεέιται λοιπόν, η επιλογή του Σαμρά για να αποφύγει τα σκληρά μέτρα και το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται, να είναι η σύγκρουση με την τρόικα και η προσφυγή σε εκλογές φέτος τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr