Οι διεθνείς αγορές, από καιρό αναζητούν μια ευκαιρία για διόρθωση. Οι τιμές των μετοχών σε όλα τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν σχεδόν αδιάκοπα από το 2008 μέχρι σήμερα. Η πλειοψηφία των αναλυτών προέβλεπε την διόρθωση, κάποιοι μάλιστα προέβλεπαν και κατάρρευση. Οι προβλέψεις αυτές δημοσιοποιούνται εδώ και πολλούς μήνες, πολύ πρίν ανακύψουν τα γεοπολιτικά προβλήματα στην Ουκρανία, στη Γάζα και στι Ιράκ. Συνεπώς η αιτία για τη μείωση των τιμών των μετοχών προυπήρχε. Τα τρία αυτά γεοπολιτικά προβλήματα έδωσαν απλώς την αφορμή που περίμεναν οι επενδυτές για να αρχίσουν να πουλάνε. Η ένταση της πτώσης των τιμών, σχετίζεται κυρίως με τα συστήματα συναλλαγών και την πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή των διαφόρων funds στις αγορές. Αγοράζουν σαν τρελοί, πουλάνε σαν τρελοί και ενεργοποιούνται και τα συστήματα αυτόματων εντολών αγορών και πωλήσεων και εντείνουν τις διακυμάνσεις.
Η Ελλάδα ασφαλώς και επηρεάζεται από τη γενική τάση, έχει όμως και επιπλέον δικά της προβλήματα που εντείνουν τις διακυμάνσεις. Πέραν του πολιτικού κινδύνου και της διαλυμένης οικονομίας, είναι πάρα πολύ μικρή χρηματιστηριακή αγορά, με αστείο όγκο συναλλαγών και τζίρο, με πολύ μικρό αριθμό τοπικών ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι διαθέτουν πολύ μικρά χαρτοφυλάκια και είναι και εξαιρετικά τρομαγμένοι από το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Συνεπώς η ελληνική αγορά δεν έχει που να στηριχθεί αν αποφασίσουν κάποια ξένα χαρτοφυλάκια να πουλήσουν τις μετοχές τους. Δεν υπάρχουν ισχυροί Έλληνες αγοραστές, δεν υπάρχουν ούτε μικροεπενδυτές, για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν έχει λεφτά.
Πρόσφατα μερικά γνωστά και ισχυρά ξένα funds επένδυσαν δισεκατομμύρια στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και σε άλλες σημαντικής βαρύτητας μετοχές. Έκαναν υπομονή μερικούς μήνες, άντεξαν τους κινδύνους των ευρωεκλογών και αφού είδαν ότι η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί ανοδικά ελλείψει άλλων αγοραστών, άρχισαν να πουλάνε. Υπήρχαν βεβαίως πάλι σοβαρές δικαιολογίες: Τα stress tests των ευρωπαικών τραπεζών ενδέχεται να εμφανίσουν τις "πανίσχυρες κεφαλαιακά" ελληνικές τράπεζες, γεμάτες με κόκκινα δάνεια. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν άλλα τόσα κεφάλαια όσα έβαλαν οι επενδυτές πρίν από λίγους μήνες. Και οι αυξήσεις κεφαλαίου αυτή τη φορά θα γίνουν σε σαφώς χαμηλότερες τιμές από τις προηγούμενες. Mε βάση αυτό το σενάριο - το οποίο δεν είναι σίγουρο, αλλά επικρατεί αυτή τη στιγμή - οι ξένοι επενδυτές πουλάνε τις μετοχές τους και περιμένουν τα αποτελέσματα των stress tests. Η κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών είναι βίαιη. Οι μη επαγγελματίες επενδυτές, εγκλωβίζονται και δεν προλαβαίνουν να πουλήσουν καθώς οι ξένοι εξφορτώνουν "καράβια" μετοχές. Την ίδια στιγμή βέβαια, κάποιοι άλλοι, πάλι ξένοι επενδυτές αγοράζουν τις τραπεζικές μετοχές σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το λογικό θα ήταν για έναν μη επαγγελματία επενδυτή, δηλαδή για έναν μικρομέτοχο των τραπεζών που δεν πρόλαβε να πουλήσει εγκαίρως, να μείνει μέσα και να περιμένει την ανάκαμψη των τιμών. Αυτό είναι πολύ πιθανό να αποδώσει αν διαθέτει άλλου είδους μετοχές και όχι τραπεζικές. Διότι μαζί με τις τραπεζικές καταρρέουν και όλες οι άλλες μετοχές, που δνε έχουν να αντιμετωπίσουν stress tests.
Όμως για τις τραπεζικές μετοχές, αυτή η τακτική δεν είναι βέβαιον ότι θα αποδώσει. Ακόμη και αν ανακάμψουν μετά από εβδομάδες συνεχούς πτώσης, πάλι θα έχουν μπροστά τους τον κίνδυνο των αποτελεσμάτων των stress tests και πολύ πιθανό να παρουσιάζουν συνεχώς διακυμάνσεις και να βρεθούν και σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών από αυτά που βλέπουμε σήμερα.
Μια λογικότερη λοιπόν επενδυτική τακτική θα ήταν ο μικροεπενδυτής των τραπεζών να πουλήσει στην πρώτη ανοδική κίνηση που θα δεί, μέρος τους χαρτοφυλακίου του των τραπεζικών μετοχών και να αγοράσει στα χαμηλά άλλες μετοχές ελπίζοντας ότι αυτές θα ανακάμψουν πιο γρήγορα αν οι αγορές σταματήσουν να κατρακυλάνε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ενασχόληση με τις μετοχές αυτή την εποχή κρύβει τεράστιο ρίσκο λόγω της πολυπλοκότητας των παραγόντων που επηρεάζουν τις τιμές τους. Μπορεί να κρύβει και ευκαιρίες αλλά το ερώτημα είναι ποιός είναι σε θέση να αντέξει τις διακυμάνσεις και να αναλάβει τον μεγάλο κίνδυνο για μια αβέβαιη προοπτική κέρδους. Σίγουρα όχι ο ερασιτέχνης χρηματιστής, ούτε αυτός που παίζει με δανεικά λεφτά ή με την αποταμίευση του. Το παιχνίδι είναι για παίκτες με πολύ γερό στομάχι και με μάλλον βαθειά τσέπη. Οι υπόλοιποι καλά θα κάνουν να απολαύσουν το καλοκαίρι… και βλέπουμε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr