Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε χθές μια πρώτη Πράξη που καθορίζει τις βασικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος τίθεται σε ισχύ από την 31η Δεκεμβρίου του 2014 και υπάρχουν ασφυκτικά περιθώρια για να προσαρμοστούν οι τράπεζες στις οδηγίες.
Αυτό είναι σημαντικό διότι δεν υπήρχαν ανάλογες νομοθετικές προβλέψεις ούτε οδηγίες προς τις τράπεζες, αλλά δεν αρκεί. Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι πρωτίστως θέμα πολιτικών αποφάσεων. Αφενός διότι αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες δανειολήπτες και επιχειρήσεις, αφετέρου διότι κάθε απόφαση σχετικά με αυτά θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονπομία, θετικό ή και καταστροφικό κατά περίπτωση.
Όλες οι διαδικασίες που θα κινηθούν θα πρέπει να εντάσσονται σε μια γενικότερη στρατηγική που θα χαραχτεί από το υπουργείο Οικονομικών και η οποία θα λαμβάνει υπόψη της και τις ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά και τις δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος. Και φυσικά θα πρέπει να έχουν και το "οκ" των Βρυξελών. Με λίγα λόγια χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να διαμοφωθεί το πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος.Η δυσκολία αφορά κυρίως στις αποφάσεις σε πολιτικό αλλά και τραπεζικό επίπεδο διότι η ύφεση έχει δημιουργήσει μερικούς υπερχρεωμένους επιχειρηματικούς κολοσσούς που η υιοθέτηση αυτών των εργαλείων μπορεί να οδηγήσει σε άμεση κατάρρευση, με επιπτώσεις στην οικονομία, στην ανεργία και σε πλήθος άλλων επιχειρήσεων που προμηθεύουν ή εξαρτώνται από αυτούς τους κολοσσούς.
Σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα είναι επίσης πολύ δύσκολα. Διότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, μπορεί να ξεσηκώσουν θύελα αντιδράσεων από τους πολίτες, μπορεί να αλλάξουν το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα αλλά μπορεί και να ανατρέψουν ισορροπίες μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών και να μεταβάλουν άρδην το σκηνικό της διαπλοκής που πνίγει τη χώρα επί δεκαετίες. Το πολιτικό πλαίσιο λοιπόν μέσα στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα εργαλεία που παρέχει πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος στο τραπεζικό σύστημα, θα κρίνει πολλά για το μέλλον της χώρας και για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της.
Μέχρι σήμερα οι πολιτικοί ευνοούσαν μέσω των ελεγχόμενων από το κράτος τραπεζών μερικούς επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι σχετίζονταν με έργα του Δημοσίου. Έτσι χτίζονταν και οι σχέσεις διαπλοκής. Πολλοί απο αυτούς τους ομίλους, είναι αδύνατον να επιβιώσουν σήμερα χωρίς τραπεζική στήριξη η οποία ακόμη παρέχεται κόντρα σε κάθε τραπεζική αξιολόγηση αλλά και εις βάρος των υπόλοιπων ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα. Οι σχέσεις διαπλοκής όμως θα πληγούν αν οι τράπεζες αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μετοχοποιήσεις και διαγραφές χρεών με παράλληλη αλλαγή διοικήσεων στις επιχειρήσεις και πάρουν στα χέρια τους τις μετοχές τους με σκοπό την εξυγίανση τους. Και αυτό είναι κάτι που μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου δεν θα ήθελε να συμβεί.
Εκτός όμως από αυτές τις περιπτώσεις διαπλοκής, οι κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να καλύπτουν και τις ανάγκες του συνόλου των επιχειρήσεων οι περισσότερες των οποίων είναι υπερχρεωμένες και αδυνατούν να πληρώσουν κανονικά τα δάνεια τους , αλλά και τις ανάγκες χρηματοδότησης των νέων επιχειρήσεων οι οποίες αν δεν χρηματοδοτηθούν θα καταρρεύσουν. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των προβλέψεων των τραπεζών και τα δάνεια που διαγράφονται ενδέχεται να δημιουργήσουν αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες που θα έχουν σαν αποτέλεσμα μια νέα οικονομική καταστροφή για τους επενδυτές που τις στήριξαν στις προηγούμενες αυξήσεις.
Η άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με το ζήτημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο και θα εκφραστεί σύντομα από το νέο Πρόεδρο της κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ενδέχεται μάλσιτα να μην είναι η ιδια με αυτή τπου προκατόχου του κ. Γιώργου Προβόπολου ο οποίος είχε μέσες άκρες πεί ότι πρέπει οι τράπεζες να "τραβήξουν την πρίζα" από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν προοπτική. Σύμφωνα με πληροφορίες η άποψη Στουρνάρα είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων και προβλέψεις, όταν τους το επιτρέπει η κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει διαμορφώσει άποψη επ' αυτού, περιμένουμε τον κ. Χαρδούβελη να τη διαμορφώσει, αλλά η άποψη του ΔΝΤ που έχει εκφραστεί είναι "σκληρή" και για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες και κατά συνέπεια για τους μετόχους τους.
Ενώ λοιπόν η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων έχει αρχίσει και γίνεται επιτακτική, παράλληλα πρέπει να γίνει με χειρουργικής ακρίβειας αποφάσεις διότι κάθε λάθος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ιδιαιτέρως εύθραυστη ελληνική οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr