Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Χατζηδάκης δεν είχε καταφέρει να εντυπωσιάσει παρά τις προσδοκίες και η αντικατάσταση του από τον Νίκο Δένδια που είχε δείξει πυγμή στο υπουργείο Ασφάλειας του Πολίτη, αναζωπυρώνει τις ελπίδες για κάποια ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων με το ερωτηματικό βέβαια που αφήνει η τοποθέτηση Γιακουμάτου.
Συνολικά πάντως, το οικονομικό επιτελείο μοιάζει ισχυρότερο ενόψει της διαπραγμάτευσης του χρέους η οποία όμως δεν είναι άμοιρη της προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Η πρόωθηση των μεταρρυθμίσεων θα συνδεθεί σίγουρα από τους εταίρους με την διαπραγμάτευση του χρέους και καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε προεκλογική λογική θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες να τις προωθήσουμε. Ήδη το ΔΝΤ έστειλε ένα ισχυρό σήμα στην κυβέρνηση με την έκθεση του στην οποία προσδιορίζει αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια στις τράπεζες και αυτό το έκανε για να κόψει τη διάθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα κεφάλαια του ΤΧΣ για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών. Δεν θα αφήσουν δηλαδή την κυβέρνηση να χαλαρώσει και να προχωρήσει σε προεκλογικές παροχές αν ταυτόχρονα δεν φέρει αποτέλεσμα στις μεταρρυθμίσεις.
Κατά τα άλλα, ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει θέσει ώς προτεραιότητα τη μείωση των φόρων εφόσον τα δημοσιονομικά μεγέθη το επιτρέπουν και την διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Ο ίδιος έχει επισημάνει παλαιότερα τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στην οικονομική πολιτική για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που έχει το τραπεζικό σύστημα με τα κόκκινα δάνεια αλλά και τις ανισορροπίες που υπάρχουν στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας με τις παλιές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που επιβιώνουν ελέω τραπεζών, αλλά παράλληλα αφαιρούν από τις νέες και δυναμικότερες κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης. Και σε αυτό το σημείο παίζεται πλέον η πορεία της οικονομίας, αφού Στουρνάρας και Χαρδούβελης πρέπει να καθορίσουν μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, είτε αποφασίσουν να κλείσουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης και να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις αυτές σε κατάρρευση είτε αποφασίσουν να κεφαλαιοποιήσουν τα δάνεια τους και να αλλάξουν τη μετοχική τους σύνθεση, σίγουρα θα προκαλέσουν ριζικές αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του ένα πολύ βαρύ πακέτο προκλήσεων να διαχειρισθεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα αντιμετωπίσει σε αυτή την προσπάθεια είναι ο προεκλογικό σχεδιασμός των πολιτικών ηγετών.
Τα μέτωπα λοιπόν είναι πολλά και ο χειρισμός τους απαιτεί σύνθετες λύσεις και γενναίες αποφάσεις τις οποίες το νέο οικονομικό επιτελείο είναι σε θέση να σχεδιάσει και να εφαρμόσει, με την προυπόθεση βεβαίως οτι θα το επιτρέψουν αυτό οι πολιτικές επιλογές του Σαμαρά και του Βενιζέλου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr