Αν εξετάσουμε τους οικονομικούς θεσμούς, όπως την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα δούμε ότι επανειλημμένως αδιαφόρησαν ή λειτούργησαν πλημμελώς με αποτέλεσμα την δημιουργία τερατωδών φαινομένων, όπως πχ την περίπτωση Λαυρεντιάδη, ή παλιότερα την περίπτωση Κοσκωτά.
Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εποπτεύει και δεν ελέγχει αυστηρά το τραπεζικό σύστημα, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Εξάλλου, δεν έχει άλλες σημαντικές δραστηριότητες πλέον, μετά την απώλεια της νομισματικής πολιτικής που έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ελέγχει το Χρηματιστήριο, επίσης δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αντίθετα μάλιστα, καλύτερα να μην υπάρχει για να μη δημιουργείται και στον μικροεπενδυτή η ψευδαίσθηση ότι είναι προστατευμένος στο Χρηματιστήριο. Είναι διπλό λοιπόν το κακό από μια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που δεν λειτουργεί σωστά: Από τη μία δεν αντιμετωπίζονται οι παρανομίες και δεν τιμωρούνται οι παραβάτες, από την άλλη ο μικροεπενδυτής εκτίθεται στις απάτες και δεν αυτοπροστατεύεται, διότι θεωρεί ότι υπάρχει προστασία από την Επιτροπή, η οποία όμως δεν υπάρχει.
Τα γράφω όλα αυτά διότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν διαπιστωθεί στο Χρηματιστήριο παράνομες ανοικτές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών οι οποίες οδηγούν στην κατάρρευση των τιμών των μετοχών, σε τεράστιες οικονομικές ζημίες για τους επενδυτές και ταυτόχρονα σε έναν πολύ επικίνδυνο διασυρμό της εγχώριας κεφαλαιαγοράς στο εξωτερικό. Οι παρανομίες αυτές είχαν επισημανθεί από δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν γράψει ότι οι χρηματιστές θεωρούσαν ότι υπάρχουν ανοικτές πωλήσεις μετοχών πριν ακόμη αυτές εισαχθούν στο Χρηματιστήριο. Αφού λοιπόν το έλεγαν αυτό οι χρηματιστές και το έγραφαν οι δημοσιογράφοι, είναι τουλάχιστον παράξενο γιατί δεν το είχε πάρει είδηση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τώρα οι ίδιοι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται αν θα υπάρξουν πρόστιμα και άλλες κυρώσεις σε αυτούς που παρανόμησαν και αν τα πρόστιμα θα είναι ανάλογα της απάτης που έκαναν και του κέρδους που εισέπραξαν, αλλά ίσως και της ζημίας που προκάλεσαν στο επενδυτικό κοινό. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα γίνει.
Όσο όμως εμείς περιμένουμε, η ζημιά είναι ήδη πολύ μεγάλη. Κανείς από τους χρηματιστές και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων που ρωτήσαμε χθες, δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί συνεχίζουν να γκρεμίζονται οι τραπεζικές μετοχές αφού από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν προκύπτει αύξηση, αλλά μάλλον μείωση του πολιτικού κινδύνου, δηλαδή του ενδεχομένου πρόωρων εθνικών εκλογών ή ακόμη χειρότερα ακυβερνησίας. Κανείς από τους χρηματιστές που ρωτήσαμε δεν μας είπε ότι θεωρεί τις μετοχές των τραπεζών υπερτιμημένες, κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα μεγάλα ξένα funds που έβαλαν σχεδόν 6 δις ευρώ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές τις πουλούσαν με ζημία. Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά τελικά είναι διότι κάποιοι (ελπίζουμε να μάθουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ποιοι) πουλούσαν μετοχές που δεν είχαν. Και φυσικά οι ξένοι που επένδυσαν αυτά τα λεφτά στην Ελλάδα, διαπίστωσαν μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επένδυση τους, ότι επένδυσαν σε ένα χρηματιστήριο ανασφαλές.
Το ζήτημα λοιπόν από εδώ και πέρα είναι να προσπαθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι στους θεσμούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η εποχή άλλαξε, η ζωή όλων μας έχει αλλάξει, η χώρα προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της και το τελευταίο πράγμα που μας χρειάζεται είναι να λειτουργούμε σαν μπανανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr