Οι θεσμικοί επενδυτές που μπαίνουν τώρα στις τράπεζες, σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών έχουν μακροχρόνια προοπτική. Δεν πρόκειται δηλαδή να πουλήσουν αύριο και να φύγουν. Σε αυτό το σημείο, παρά τις διαβεβαιώσεις των ίδιων των ξένων θεσμικών, αλλά και των Ελλήνων τραπεζιτών, όλοι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αν το σκηνικό αλλάξει, αν ξαφνικά για κάποιους λόγους ο κίνδυνος της χώρας, ή του τραπεζικού συστήματος, ή κάποιας συγκεκριμένης τράπεζας αυξηθεί, οι ξένοι θεσμικοί θα πουλήσουν και θα φύγουν τρέχοντας. Και αυτό οφείλουν να κάνουν για να προστατεύσουν τους δικούς τους μετόχους. Το αν λοιπόν η προοπτική των ξένων επενδυτών είναι μακροχρόνια ή βραχυπρόθεσμη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων.
Από τη μεριά των ξένων λοιπόν, αυτοί έκαναν αυτό που τους ζητήσαμε, δηλαδή να μας εμπιστευθούν και να επενδύσουν εδώ. Το ζήτημα είναι τώρα τι θα κάνουμε εμείς.
Θα μπορέσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αυτή που έχουμε σήμερα και όποια άλλη προκύψει σε περίπτωση αλλαγής, να διασφαλίσουν πλεονάσματα και να πετύχουν ρυθμούς ανάπτυξης; Θα μπορέσουν οι τραπεζίτες να μειώσουν τις ζημιές και τα επισφαλή δάνεια και να φέρουν κέρδη και μερίσματα στους μετόχους τους; Αν ναι, τότε η εμπιστοσύνη των ξένων θα διατηρηθεί, η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό θα συνεχισθεί και η ανάπτυξη θα θροαμβεύσει. Αν όχι, όλα τα κεφάλαια θα φύγουν ξανά όπως ήρθαν και θα μείνουμε εδώ να μετράμε ζημιές και να βράζουμε στο ζουμί μας.
Πότε όμως είναι το κρίσιμο διάστημα για να αποδείξουμε ότι πάμε καλά; Πότε θα κριθούμε;
Όσον αφορά στο χρηματιστήριο μπορεί κανείς να υποθέσει ότι υπάρχει περιθώριο κάποιων μηνών, ίσως και ετών για κάποιους υπομονετικούς επενδυτές. Στην Ιρλανδία, οι ίδιοι θεσμικοί επενδυτές περίμεναν τρία χρόνια μέχρι να αρχίσουν να πουλάνε τις μετοχές των τραπεζών. Άρα δεν βιάζονται. Όταν για παράδειγμα έχουν αγοράσει μετοχές της Πειραιώς στο 1,70 και της Eurobank στο 0,31, λογικό είναι να δώσουν περιθώρια στις διοικήσεις των τραπεζών να φέρουν αποτελέσματα. και μπορεί σήμερα να φυλάνε τα μετρητά τους για να επενδύσουν και σε άλλες μετχοές που κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά όταν οι αυξήσεις τελειώσουν, τότε η ρευστότητα τους θα διοχετευτεί στην αγορά και οι πωλήσεις μετοχών θα απορροφηθούν - με την προυπόθεση βεβαίως ότι όλα πάνε καλά.
Όσον αφορά στο πολιτικό σκηνικό, το μέλλον είναι εντελώς αβέβαιο. κανείς δεν ξέρει ποιά θα είναι τελικά η στάση των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, αν θα απαοφασίσουν να τιμωρήσουν παραδειγματικά τα κυβερνόντα κόμματα που μας τσάκισαν στους φόρους και έκοψαν τις συντάξεις, αντί να περιορίσουν τις σπατάλες του Δημοσίου κλείνοντας τουλάχιστον τους άχρηστους και παρασιτικούς οργανισμοπυς του δημοσίου, ή αν τρομοκρατημένοι από τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας θα ψηφίσουν με βαριά καρδιά τους ίδιους. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πώς θα συμπεριφερθούν ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τα κόμματα, ποια θα διαλυθούν, τι θα αλλάξει στις πρακτικές τους, πώς θα μεταφράσουν το μήνυμα των ευρωεκλογών, αν θα γίνουν και πότε εθνικές εκλογές. Με λίγα λόγια, τεράστιος αστάθμητος παράγοντας το εκλογικό σκηνικό.
Πρέπει να έχουμε λοιπόν υπόψη μας, ότι όσο σίγουρο και αν φαίνεται σήμερα το "στοίχημα" με τις μετοχές των τραπεζών, αυτοί που επενδύουν είναι υψηλού κινδύνου επενδυτές. Αν δεν το συνηδειτοποιούν, είναι αφελείς. Διότι με την απίστευτη πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί, με ένα πολιτικό σύστημα που προσπαθεί να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις, με μια κοινωνία κουρασμένη, με ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων εξαθλιωμένους και με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στο ορατό μέλλον, δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη η πολιτική σταθερότητα. Και αν δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα, δεν υπάρχουν ούτε ξένοι επενδυτές, ούτε ανάπτυξη.
Παράλληλα, υπάρχει και ο κίνδυνος των ξένων αγορών, ο οποίος είναι αυξημένος. Πολλοί διεθνείς αναλυτές προβλέπουν μια μεγάλη διόρθωση μέσα στο 2014, άλλοι θεωρούν σίγουρο ακόμη και ένα υπολογίσιμου μεγέθους κράχ, καθώς οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά με διαρκή άνοδο επι πολλά χρόνια. Και αυτό θα επηρέαζε και το ελληνικό χρηματιστήριο διότι οι ξένοι θεσμικοί κλείνουν παντού κερδοφόρες θέσεις για να στηρίξουν τις αποδόσεις τους όταν οι μετοχές καταρρέουν στις μεγάλες αγορές.
Υπάρχει λοιπόν αυτή τη στιγμή η ευκαιρία, υπάρχει όμως και ο κίνδυνος. Και το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να καταλαβαίνει ο επενδυτής, όχι μόνο την ευκαιρία, αλλά κυρίως τον κίνδυνο που αναλαμβάνει επενδύοντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr