Είναι αλλαγές που μειώνουν την γραφειοκρατία σε ορισμένους τομείς και διευκολύνουν τους ιδιώτες να αναπτύξουν νέες δουλειές. Παρόλο που το Reporter με σειρά άρθρων καταδίκαζε την απραξία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή χατζηδάκη, οφείλουμε τώρα να παραδεχτούμε ότι με αυτό το πολυνομοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης καταφέρνει να υλοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που επεβλήθησαν ασφαλώς από την τρόικα.
Η ανάγνωση και μόνο των εμποδίων που περιορίζονται ή καταργούνται, προκαλεί εντύπωση και θέτουν ένα αμείλικτο ερώτημα: Γιατί υπήρχαν τα εμπόδια αυτά μέχρι σήμερα; Η απάντηση είναι ότι σε αυτά αποτυπώνεται μια από τις πτυχές του πελατειακού κράτους. Οι πολιτικοί μας, επί δεκαετίες έφερναν στη Βουλή και ψήφιζαν με τη μορφή τροπολογιών, αιτήματα των ψηφοφόρων τους χωρίς να εξετάσουν τι προβλήματα δημιουργούνται στην οικονομία και κατά συνέπεια στην κοινωνία. Όλες οι προστατευτικές διατάξεις που υπήρχαν για το γάλα, για τα φάρμακα, για τον τουρισμό, για τις μεταφορές, για τα τσιμέντα, για τα καύσιμα, για τις μεταφορές, ακόμη και για τα περίπτερα, προστάτευαν μεν τα συμφέροντα του κλάδου, απέκλειαν όμως την είσοδο νέων επιχειρηματιών, νέων παραγωγών και κατά συνέπεια νέων εργαζομένων. παράλληλα συνέβαλαν στη δημιουργία καρτέλ και ολιγοπωλίων που επιδρούσαν αυξητικά τις τιμές και εξασφάλιζαν στον κλάδο τη δυνατότητα εκβιασμού των καταναλωτών.
Όλες οι διατάξεις που καταργούνται προκαλούσαν σημαντικές στρεβλώσεις, περιόριζαν τον ανταγωνισμό, λειτουργούσαν εις βάρος ου καταναλωτή και των εργαζομένων και όλες τους ψηφίστηκαν από τους βουλευτές ώς "μέτρα προστασίας" κάποιου κλάδου. Η προστασία όμως του κλάδου, σήμαινε ότι εκεί τελείωνε και η δυνατότητα νέων "παικτών" να μπούν στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Σήμαινε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, σήμαινε λιγότερες επενδύσεις, λιγότερες θέσεις εργασίας, λιγότερες ευκαιρίες για όλους και ομηρία της κοινωνίας.
Με αυτές τις αλλαγές δεν τελειώσαμε. Υπάρχουν και πολλές άλλες που πρέπει να γίνουν, που αφορούν κυρίως τη δημόσια διοίκηση, έχουν επισημανθεί από τον ΟΟΣΑ και την τρόικα και η πίεση για να υλοποιηθούν θα συνεχισθεί. Και πρέπει να συνεχισθεί, διότι η μείωση της παρέμβασης του δημοσίου στη λειτουργία της οικονομίας και η μείωση της γραφειοκρατίας, σημαίνουν μείωση της διαφθοράς και περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης. Όταν υλοποιηθούν όλες οι αλλαγές, η ελληνική οικονομία θα απελευθερωθεί και θα μπορέσει να αναπτυχθεί γρήγορα και με άλματα. Φυσικά οι αλλαγές αυτές "χαλάνε τη σούπα" πολλών από τους παλιούς επιχειρηματίες και παραγωγούς. Όμως δίνουν ευκαιρία σε νέους να μπούν δυναμικά στους κλάδους που τώρα αναστατώνονται και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και προιόντα σε χαμηλότερες τιμές. Το όφελος από αυτές τις αλλαγές θα το δούμε άμεσα, στους επόμενους μήνες καθώς θα ανακαλύπτονται οι νέες επαγγελμτικές και επενδυτικές ευκαιρίες.
Ας ελπίσουμε μόνο, η πίεση από την τρόικα για να προχωρήσουν οι αλλαγές να διατηρηθεί, διότι χωρίς αυτήν, τίποτα δεν θα είχε γίνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr