Η κατάσταση έχει ώς εξής: Οι τρείς μεγάλες τράπεζες που έχουν απομείνει, Εθνική, Πειραιώς και Alpha έχουν δανείσει το πανελλήνιο. Σε αυτές χρωστάνε λεφτά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Η ύφεση έχει φέρει σε αδυναμία όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν μπορούν να εξυπηρετούν κανονικά τα δάνεια τους. Άλλοι καθυστερούν, άλλοι πληρώνουν μικροποσά έναντι της οφειλής, άλλοι δεν πληρώνουν καθόλου. Το πώς χειρίζονται οι τράπεζες αυτή την κατάσταση έχει μεγάλη σημασία. Διότι σήμερα, οι τράπεζες κάνουν υπομονή, προχωρούν σε ρυθμίσεις, μειώνουν τις δόσεις, δείχνουν κατανόηση (στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν από μια τράπεζα). Αν όμως η Blackrock κρίνει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση θα τις αναγκάσει να περάσουν πολλά από τα δάνεια στις επισφάλειες, να κινήσουν διαδικασίες εναντίον των δανειοληπτών και να προχωρήσουν σε νεές αυξήσεις κεφαλαίου. Αν συμβεί αυτό και ανάλογα με την ένταση που θα έχει μπορεί να οδηγήσει σε πτώχευση πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων και πραγματικά να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία αλλά και στην κοινωνία εκτινάσσοντας την ανεργία και τη φτώχεια.
Ευτυχώς, σύμφωνα με τις πληροφόριες από τις ίδιες τις τράπεζες, η Blackrock δεν έχει άγριες διαθέσεις και οι επισφάλειες θα είναι μάλλον περιορισμένες, το ίδιο και οι ανάγκες για αυξήσεις κεφαλαίου – αν χρειασθούν.
Από την άλλη μεριά, οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει κάποια στιγμή – όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο – να δούν τι θα κάνουν με τα δάνεια μεγάλων προβληματικών ομίλων. Σήμερα πολλές από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός, ο τουριστικός, ο ακτοπλοικός, ο κλάδος υγείας, και αρκετοί άλλοι, είναι υπερχρεωμένοι σε σημείο χωρίς επιστροφή. Με τους μειωμένους τζίρους και την ύφεση να συνεχίζεται, τα δάνεια τους είναι αδύνατον να αποπληρωθούν, ακόμη και με τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Διότι οι τραπεζίτες, κοροιδεύουν και τους εαυτούς τους και τους μετόχους τους (δηλαδή το ΤΧΣ και τους Έλληνες φορολογούμενους που πλήρωσαν από το υστέρημα τους για να διασώσουν τις τράπεζες) όταν δεν ξεκαθαρίζουν την κατάσταση. Τι σημαίνει λοιπόν ξεκαθαρίζω την κατάσταση σε αυτή την περίπτωση;
Σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να μετοχοποιήσουν τα χρέη των μεγάλων ομίλων, να πάρουν δηλαδή τις μετοχές από τους σημερινούς μετόχους, να εξυγιάνουν τις επιχειρήσεις και να ορίσουν νέο μάνατζμεντ κάνοντας στο μέλλον αυξήσεις κεφαλαίου και να μεταφέρουν έτσι τις επιχειρήσεις σε νέους μετόχους πρόθυμους να τις αναλάβουν και να τις χρηματοδοτήσουν αφού πλέον θα έχουν εξυγιανθεί. Φυσικά με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα γράψουν προσωρινά ζημιές, αλλά θα πετύχουν δυο πράγματα:
Πρώτον θα εξυγιάνουν εταιρίες που είναι αδύνατον να εξυγιανθούν από τις υπάρχουσες διοικήσεις και τους σημερινούς μετόχους τους και δεύτερον και σημαντικότερο, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες και μάνατζερς για να αναπτυχθούν. Διότι όπως είναι η δομή της ελληνικής οικονομίας σήμερα, οι παλιοί διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες έπαιρναν και παίρνουν όλες τις δουλειές και όλη τη ρευστότητα της αγοράς με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί τίποτα νέο και δυναμικό. Ενώ λοιπόν όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το «παλιό» έχει τελειώσει σε αυτή τη χώρα, οι τράπεζες το συντηρούν σε μια κατάσταση κώματος, δεν «βγάζουν την πρίζα» και έτσι εμποδίζεται η ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων που θα φέρουν ανάπτυξη.
Όμως στη ζωή, έρχονται στιγμές που πρέπει κανείς να πάρει γενναίες αποφάσεις για τη δική του επιβίωση αλλά και για το γενικό καλό. Αντί λοιπόν να περιμένουν τη Blackrock να αγριέψει και να τους αναγκάσει να πάρουν μέτρα, οι τραπεζίτες θα πρέπει να πάρουν από μόνοι τους την απόφαση εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους αλλά και της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr