Μου έλεγε λοιπόν σεφ - manager πολύ πετυχημένου εστιατορίου σε μεγάλο τουριστικό νησί, ότι φέτος έχει γλυτώσει από το άγχος της μαύρης εργασίας. Και αυτό διότι όλοι οι σερβιτόροι, οι μάγειροι, οι λαντζέρηδες κλπ που εργάζονται στο εστιατόριο του είναι γραμμένοι στο ΙΚΑ. Αυτό συνέβη, λέει, διότι μειώθηκαν στο μισό οι εισφορές. Και ενώ μέχρι πέρυσι οι μισοί τουλάχιστον απασχολούμενοι δούλευαν με όρους «μαύρης εργασίας» φέτος όλοι είναι νόμιμοι αφού αυτός μπορεί και πληρώνει το ΙΚΑ τους. «Έτσι γλύτωσα και από πολλούς που έρχονται και ζητάνε εποχιακή δουλειά για να βγάλουν τις διακοπές τους, που δεν είναι επαγγελματίες, δεν ξέρουν τη δουλειά και δεν έχουν τον απαιτούμενο σεβασμό στον πελάτη. Τους λέω ότι χωρίς ΙΚΑ, δεν μπορούν να δουλέψουν εδώ».
Δεν είναι δηλαδή η νομιμοποίηση των εργαζομένων το μόνο αποτέλεσμα της μείωσης των εισφορών, αλλά και η βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών και των προιόντων που προσφέρει το εστιατόριο.
Ο ίδιος λοιπόν εστιάτορας, μου είπε ότι φέτος κόβονται όλες οι αποδείξεις και αυτό οφείλεται στην συνεχή παρουσία του ΣΔΟΕ στο νησί που έχει τρομοκρατήσει τους μέχρι πρότινος φοροφυγάδες (μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος εστιάτορας). «Τα χτυπάμε όλα, λεφτά δεν βγάζουμε όπως παλιά, αλλά βγαίνει το μεροκάματο» λέει, όμως με αγανάκτηση ανοίγει ένα νέο παράθυρο στη συζήτηση:
«Παρόλο που τα χτυπάμε όλα, βρισκόμαστε στο έλεος κάθε «λαδιάρη» εφοριακού. Αν για παράδειγμα δεν βρεί τίποτα για να σε γράψει, κοιτάζει γύρω του και λέει: «Αυτή τη λάμπα, από που την πήρες και πότε;» Αυτό είναι σήμα για λάδωμα, διότι απλούστατα εμείς οφείλουμε να κρατάμε τιμολόγια για όλες τις αγορές, για οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο μαγαζί, λάμπες, καρέκλες, τασάκια, για όλα, επί δέκα χρόνια από την ημέρα αγοράς τους. Μιλάμε τώρα για εποχιακό εστιατόριο σε νησί, που πρέπει να τα φυλάει όλα αυτά 10 χρόνια! Και επειδή είναι βέβαιον ότι κάτι θα λείπει, ο εφοριακός που θέλει να λαδωθεί αλλά δεν βρίσεκι αχτύπητη απόδειξη, τα ψάχνει όλα και απειλεί ότι θα σε γράψει, προκειμένου να τον λαδώσεις.
«Πώς λύνεται αυτό το πρόβλημα;» τον ρωτάω. «Αν μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ προστίμου και λαδώματος» μου απαντάει. Αν το πρόστιμο που θα μου καταλογίσει ο εφοριακός είναι 50 χιλιάδες ευρώ και το λάδωμα χίλια, τότε θα τον λαδώσω. Αν πρόστιμο και λάδωμα είναι περίπου τα ίδια, θα προτιμήσω να πληρώσω το πρόστιμο. Πές τα αυτά στον Στουρνάρα, να τα ξέρει. Για να σταματήσει το λάδωμα, πρέπει να μειωθεί το πρόστιμο τουλάχιστον για τις ασήμαντες παραβάσεις.»
Σου τα λέω λοιπόν υπουργέ για να τα ξέρεις...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr