Κάποιες από τις τοποθετήσεις υπουργών μπορούν να χαρακτηρισθούν ώς επιλογές «ειδικών αποστολών». Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητοστάκη ο οποίος επί δεκαετίες μιλά για την ανάγκη συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι «φωτισμένη». Αρκεί ο νέος υπουργός να αντέξει τις τρομερές αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν από την πρώτη κιόλας στιγμή από τους συνδικαλιστές του Δημοσίου και να καταφέρει να πείσει τους υπόλοιπους συναδέλφους του υπουργούς να τον στηρίξουν στην προσπάθεια του να μειώσει το Δημόσιο.
Ο Παντελής Καψής που αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει πείρα στη διοίκηση δημοσιογραφικών οργανισμών αφού διετέλεσε επί μακρόν Διευθυντής της εφημερίδας Τα Νέα και μετά της εφημαρίδας Το ΒΗΜΑ. Ο κ. Καψής διαθέτει εμπειρία περικοπών, είναι δεδηλωμένος «μνημονιακός» και σκληρός ορθολογιστής. Η διαχείριση της κρίσης της ΕΡΤ θα κρίνει το πολιτικό του μέλλον. Πάντως η τοποθέτηση του στο συγκεκριμένο πόστο για τη συγκεκριμένη δουλειά είναι σωστή επιλογή.
Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στο Υποδομών και Μεταφορών είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Καταρχήν, η παταγώδης αποτυχία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη (ίσως λόγω υπερβολικού μεγέθους του υπουργείου που τώρα έσπασε στα δύο) ενδέχεται να εξισορροπηθεί από την τοποθέτηση του Χρυσοχοίδη στο Υποδομών και Μεταφορών. Ο Χρυσοχοίδης αναμένεται ότι θα καταφέρει να επιταχύνει τα Δημόσια έργα, ίσως να απορροφήσει περισσότερα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ενδεχομένως να διαμορφώσει συνθήκες ανάπτυξης και στον κλάδο της οικοδομής. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται – και ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του – «Αναπτυξιακό υπουργό».
Η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υγείας προκαλεί εντύπωση αν και ο νέος υπουργός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο υπουργείο όπως φαίνεται από την μέχρι σήμερα δράση του ώς βουλευτής. Έχει δηλαδή επανειλημμένως καταθέσει επερωτήσεις σχετικές με την υγεία και έχει συμμετάσχει με πραγματικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά σε πολλές τηλεοπτικές διαμάχες. Μπορεί να μην διαθέτει πείρα υπουργού και διοίκησης, διαθέτει όμως πάθος και κοινό νού. Ο Γεωργιάδης θα πρέπει τώρα να αποδέιξει ότι εκτός από χαρίσματα «τηλεοπτικού πολιτικού» διαθέτει και δυνατότητες διοίκησης.
Ενδιαφέρον έχει επίσης η τοποθέτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο ναυτιλίας, ένα υπουργείο το οποίο γνωρίζει. Στόχος του νέου υπουργού θα είναι η ανάπτυξη του Πειραιά ώς Home Port όσων περισσότερων ναυτιλιακών εταιριών καταφέρει να προσελκύσει και αυτό είναι μια από τις πλέον ενδεδειγμένες πολιτικές που μπορεί να ακολουθήσει σήμερα η κυβέρνηση. Καθώς διαθέτει έναν ευχάριστο και όχι συγκρουσιακό χαρακτήρα μπορεί να καταφέρει να βρεί λύσεις και στα ζητήματα που σχετίζονται με την ακτοπλοιία και τον τουρισμό, αλλά και με τη μεγιστοποίηση του οφέλους της ελληνικής οικονομίας από τον ναυτιλιακό πλούτο.
Οι υπουργοί αυτοί θα κληθούν να προωθήσουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που είναι η βάση της μελλοντικής ανάπτυξης και να επιλύσουν χρόνια αλλά και άμεσα προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση. Είναι επιλογές κατάλληλες για αυτές τις συνθήκες; Έτσι μοιάζουν, αλλά ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος εκ των προτέρων. Θα φανεί εκ τους αποτελέσματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr