Το προηγούμενο αφορούσε την «εκδίωξη» των οικονομικών διπλωματών από το Υπουργείο Εξωτερικών και τη μεταφορά τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Με αφορμή αυτό το σχόλιο, δέχθηκα τηλεφωνήματα και mails από διάφορους διπλωμάτες, οι οποίοι προς μεγάλη μου έκπληξη συμφώνησαν με το περιεχόμενο του σχολίου. Και από τις συζητήσεις με αυτούς, προκύπτει ένα νέο μεγάλο ερώτημα:
Τι ακριβώς κάνουν οι πρέσβεις μας στο εξωτερικό; Και η απάντηση που οι ίδιοι δίνουν είναι: ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Μίλησα με Πρέσβη ο οποίος σήμερα υπηρετεί σε κορυφαία θέση. Και τον ρώτησα: Ας πούμε ότι τοποθετείται ένας νέος Πρέσβης στην Αγγλία, ή στη Γερμανία, ή στη Γαλλία. Ποια είναι η ατζέντα των καθηκόντων του, ποιες είναι οι οδηγίες που του δίδονται, πώς περνάει τη μέρα του στην πρεσβεία;
Η απάντηση του ήταν αποστομωτική. «Κανένας δεν έχει ατζέντα, κανένας δεν παίρνει οδηγίες, η καθημερινή του δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο διοικητική, δηλαδή γραφειοκρατική. Κανένας Πρέσβης δεν ενημερώνεται από το Υπουργείο σχετικά με το τι επιδιώκει η χώρα μας από την παρουσία του σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα. Κανένας δεν έχει συγκεκριμένο στόχο ή πολιτική που πρέπει να προωθήσει, κανείς δεν κρίνεται, ούτε ελέγχεται για το τι έκανε ή δεν έκανε. Υπάρχει η γενική εξωτερική πολιτική την οποία όλοι υποτίθεται ότι γνωρίζουν και προσπαθούν να κινηθούν εντός αυτής της γραμμής. Από εκεί και πέρα ουδέν».
Ο ίδιος κορυφαίος διπλωμάτης μου εξήγησε ότι «παλιότερα υπήρχαν κάποιες οδηγίες σχετικά με επαφές που θέλει το Υπουργείο να πραγματοποιήσει ο Πρέσβης, ή καλείτο να προωθήσει κάποιον ελληνικό στόχο ή να εξυπηρετήσει κάποιες ελληνικές επιδιώξεις. Τώρα πλέον δεν δίδονται καν οδηγίες. Οι μόνες οδηγίες που δίδονται είναι για διαδικαστικά θέματα σχετικά με τη διοίκηση της Πρεσβείας.»
Ο ίδιος βέβαια υποστηρίζει ότι «υπάρχουν κάποιοι Πρέσβεις οι οποίοι παίρνουν πρωτοβουλία και πραγματοποιούν συναντήσεις, ή θέτουν δικές τους ατζέντες και στόχους, ανάλογα με την κρίση τους για τα ελληνικά συμφέροντα. Σε αυτή την περίπτωση, πραγματοποιούν φερ’ ειπείν κάποιες συναντήσεις με ανθρώπους κλειδιά στις άλλες χώρες και στέλνουν ένα ενημερωτικό σημείωμα στην Αθήνα. Συνήθως αυτά τα σημειώματα μπαίνουν κατευθείαν στο αρχείο και ουδείς ασχολείται».
Στην πραγματικότητα, αυτό που προκύπτει από τον Πρέσβη αλλά και από άλλους διπλωματικούς με τους οποίους συζήτησα, είναι ότι «κανείς δεν κάνει τίποτα».
Και έρχομαι τώρα σε μια άλλη παράμετρο του ίδιου ρεπορτάζ σχετικά με την εκδίωξη των οικονομικών υπαλλήλων από το Υπουργείο Εξωτερικών και τη μεταφορά τους στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η τρόικα ζήτησε από όλα τα υπουργεία να μειώσουν τις δαπάνες τους. Να κάνουν περικοπές. Το ίδιο ζήτησε και από το Υπουργείο Εξωτερικών. Σκέφθηκαν λοιπόν οι δραγουμάνοι μας να διώξουν τους «οικονομικούς», οπότε το σύνολο των δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών μειώνεται σημαντικά και έτσι δεν χρειάζεται να μειώσουν τις υπόλοιπες δαπάνες.
Κοροϊδία; Αφελής σκέψη; Κάθε άλλο από ότι αποδεικνύεται. Η ηγεσία του υπουργείου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, την ακούνε μια χαρά και ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην «μεταρρύθμιση».
Αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση στο Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, η χώρα πληρώνει ένα πολυδάπανο Διπλωματικό Σώμα χωρίς καθήκοντα, χωρίς στόχους, χωρίς έλεγχο, επειδή κάποιοι βρέθηκαν ελέω Θεού σε αυτές τις θέσεις και θεωρούν ότι η πατρίδα τους χρωστάει να τους πληρώνει, να τους τιμά και αυτοί να τρώνε και να πίνουν στις δεξιώσεις πολυλογώντας χωρίς νόημα και χωρίς στόχο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr