Οι διπλωμάτες επιμένουν – και καταφέρνουν- να περιορίζουν τα καθήκοντα τους στα μεγάλα ιστορικά ζητήματα, ελληνοτουρκικές σχέσεις, Σκοπιανό και Κυπριακό, και αρνούνται να ασχοληθούν με την προώθηση των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Ο δε υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αντί να δώσει τη μάχη για να προσαρμοσθεί επιτέλους το διπλωματικό σώμα στο νέο σύγχρονο ρόλο του που είναι εξίσου οικονομικός όσο και πολιτικός θέλοντας να είναι αρεστός στους διπλωμάτες, είναι έτοιμος να εκχωρήσει τους «οικονομικούς διπλωμάτες» στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον κ. Μηταράκη.
Η σχεδιαζόμενη «εκδίωξη» των Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), δηλαδή των πρώην Εμπορικών Ακολούθων απο το Υπουργείο Εξωτερικών και η υπαγωγή τους στο Ανάπτυξης, αποδεικνύει οτι το ελληνικό διπλωματικό σώμα, ουδόλως έχει αντιληφθεί την οικονομική αναγκαιότητα ούτε τον ρόλο που πρέπει να παίξει, αλλά πασχίζει να διατηρήσει το προνόμιο της πλήρους απραξίας, μέσω της ενασχόλησης αποκλειστικά και μόνο, όλων των πρεσβευτών και των υπηρεσιών του όπου ανά τον κόσμο και αν βρίσκονται, με το Κυπριακό, το Σκοπιανό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις δεξιώσεις και τα Ferrero Roche (θυμηθείτε την παλιά διαφήμιση «μας κακομαθαίνετε κύριε πρέσβη»). Οι εμπορικοί ακόλουθοι πρέπει να βρίσκονται στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό και να προωθούν τα ελληνικά συμφέροντα εκτός Ελλάδος. Όχι να κάθονται στα γραφεία του υπουργείου Ανάπτυξης στην Αθήνα.
Η σημαντικότερη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν όλες οι πρεσβείες μας σήμερα, είναι να φέρουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και να βοηθάνε τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν. Και φυσικά δεν το κάνουν χωρίς κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν οι πρέσβεις μας ανά τον κόσμο, με εξαίρεση αυτούς που βρίσκονται στις «καυτές» ζώνες.
Αντίθετα, όλοι οι πρέσβεις όλων των άλλων χωρών αχολούνται πρωτίστως με την οικονομική διπλωματία.
Τρία παραδείγματα:
1) Η νούμερο ένα προτεραιότητα του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα ήταν πάντα και είναι ακόμη, η καταπολέμηση της πειρατείας των πνευματικών δικαιωμάτων (ταινίες, μουσική και εμπορικά σήματα). Είναι χαρακτηριστικό, οτι ακόμη και πρίν συλληφθεί η 17 Νοέμβρη, η τρομοκρατία ποτέ δεν ήταν η πρώτη του προτεραιότητα, αλλά η δεύτερη. Η πρώτη ήταν πάντα η πειρατεία των πνευματικών δικαιωμάτων.
2) Πρίν απο πολά χρόνια με είχε καλέσει στο γραφείο του ο Άγγλος Πρέσβης ζητώντας μου να παρουσιάσω στην εφημερίδα μια έκθεση βρετανικών προιόντων στην Ελλάδα. Μου παραπονέθηκε μάλιστα οτι εμείς οι Έλληνες δεν καταναλώνουμε αρκετά βρετανικά προιόντα. Όταν του απάντησα ότι είμαστε οι πρώτοι παγκοσμίως στην κατανάλωση ουίσκι, οτι σπουδάζουμε στην Αγγλία, ότι αγοράζουμε σπίτια εκεί, οτι αγοράζουμε αγγλικά (τότε) αυτοκίνητα, οτι ακούμε αγγλική μουσική και ότι η δεύτερη γλώσσα μας είναι τα αγγλικά, μου είπε οτι δεν αγοράζουμε τα «περίφημα αγγλικά κρασιά και τυριά»!!! Τι να του πείς τώρα, αλλά εν πάσει περιπτώσει, αυτή τη δουλειά έκανε και κάνει ο Άγγλος πρέσβης στην Αθήνα.
3) Η Πρεσβεία του Παναμά, βρίσκεται στον Πειραιά στην Ακτή Μιαούλη. Σας λέει κάτι αυτό; Η βασική δουλειά του Παναμέζου πρέσβη είναι να μεταφέρουν οι Έλληνες εφοπλιστές τα καράβια τους στην Παναμέζικη σημαία. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της δουλειάς, ήρθε πριν απο μερικούς μήνες ο Υπουργός Ναυτιλίας του Παναμά στην Ελλάδα και μαζί με τον πρέσβη του επισκέφθηκαν δεκάδες μεσαίου μεγέθους Έλληνες εφοπλιστές για να τους πείσουν να αλλάξουν σημαία στα πλοία τους και αντί της ελληνικής να βάλουν την Παναμέζικη. Οι εφοπλιστές αυτοί πρώτοι φορά συναντήθηκαν με υπουργό ναυτιλίας, και αυτός δεν ήταν ο Έλληνας που δεν ευκαιρεί να τους δεί, αλλά ο Παναμέζος που ήρθε απο την άλλη άκρη του κόσμου για να τους επισκεφθεί στα γραφεία τους!
Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται, ακόμη και σήμερα, παρά την τρομερή οικονομική κρίση, το ελληνικό δημόσιο συνολικά, οι κυβερνήσεις μας και ειδικότερα οι διπλωμάτες, δεν έχουν αντιληφθεί, ούτε θέλουν να αντιληφθούν, οτι η δουλειά τους δεν είναι μόνο η παρουσία στις δεξιώσεις και οι δεκάρικοι λόγοι, αλλά οτι πρέπει κάποια στιγμή να δουλέψουν για το καλό της χώρας που πρωτίστως σχετίζεται με την ανάπτυξη της οικονομίας και την εξωστρέφεια της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr