Οι Ευρωπαίοι αποταμιευτές έμαθαν ήδη (με πολύ σκληρό και άδικο λόγω αιφνιδιασμού τρόπο για τους Κυπρίους) οτι οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν είναι εγγυημένες απο τα κράτη. Ή μάλλον, οτι είναι μέχρι ύψους 100.000 ανα καταθέτη και ανά λογαριασμό, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι. Πώς γίνεται να είναι και να μην είναι; Θεωρητικά είναι εγγυημένες μέχρι τις 100.000 ευρώ, αλλά αν πτωχεύσει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας και το κράτος της, τότε τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Υποτίθεται οτι και τα ομόλογα της Ελλάδας ήταν εγγυημένα απο το ελληνικό κράτος, αλλά τελικά υπέστησαν όχι απλώς «κούρεμα», αλλά μάλλον «κόντρα ξύρισμα». Καθώς λοιπόν η Ευρώπη αποφάσισε οτι τα υπερβολικά ανοίγματα των τραπεζών της θα κεφαλαιοποιούνται με λεφτά των μετόχων τους (μέχρι εκμηδενισμού της αξίας των μετοχών τους αν χρειασθεί) στη συνέχεια με λεφτά όσων έχουν αγοράσει τα ομόλογα τους (με όσο κούρεμα χρειάζεται) και αν αυτά δεν φθάσουν και με κατάσχεση όλων των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, ουδείς μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα τι του ξημερώνει αύριο. Πράγμα λογικό μεν, αλλά αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα και την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών.
Οι συντηρητικότεροι Έλληνες επενδυτές είχαν μετοχές των τραπεζών, ομόλογα τους Δημοσίου και καταθέσεις. Τους έμειναν μόνο οι καταθέσεις, μέχρι νεωτέρας. Ποιά είναι η νεωτέρα; Η νεωτέρα θα έρθει αν οι τράπεζες χρειασθούν περισσότερα κεφάλαια απο αυτά που ήδη θα πάρουν απο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν δηλαδή διαπιστωθεί οτι ούτε τα 50 δις που έχει το Ταμείο για τις ελληνικές τράπεζες δεν φθάνουν, διότι υπάρχουν κρυφές τρύπες, ή τεράστιες επισφάλειες που δεν έχουν καταμετρηθεί πριν απο δυο χρόνια που έγινε η καταμέτρηση, τότε θα χρειασθούν νέα κεφάλαια. Και τα κεφάλαια αυτά θα βρεθύν απο τις καταθέσεις.
Υπάρχει όμως τώρα μια διαφορά. Οτι οι Έλληνες γνωρίζουν πλέον οτι πρέπει να έχουν σπάσει τους λογαριασμούς τους σε ποσά μικρότερα απο 100.000 ευρώ, να έχουν βάλει συνδικαιούχους και να παρακολουθούν στενά την κατάσταση μήπως και χρειασθεί να στείλουν μερικά λεφτά στο εξωτερικό – αν βρούν κάπου σίγουρα, που δεν υπάρχει αυτό το μέρος αν κανείς εξετάσει την πραγματική κατάσταση και των άλλων ευρωπαικών τραπεζών.
Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση που δεν θα υπάρχουν λεφτά σε λογαριασμούς άνω των 100.000 για να κατασχεθούν; Θα αλλάξει το παιχνίδι και θα βρεθούμε στις «ειδικές περιπτώσεις» που λένε στην Ευρωζώνη που θα σπάσει το όριο των 100.000 ευρώ. Και να μην γίνει ακριβώς έτσι, θα πουν οι Ευρωπαίοι, «ωραία, οι καταθέσεις άνω των 100.000 είναι εγγυημένες απο το Ταμείο εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), οπότε πηγαίνετε σε αυτό να σας τα δώσει». Το ΤΕΚΕ διαθέτει 4 δις και με αυτά εγγυάται περισσότερα απο 148 δις που είναι οι ελληνικές καταθέσεις. Θα πάμε λοιπόν να τα πάρουμε απο το ΤΕΚΕ και το ΤΕΚΕ θα μας τα δώσει (όταν και αν τα βρεί).
Με λίγα λόγια, τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι πραγαμτικά εγγυημένο. Εγγυημένο δηλαδή με πραγματικούς πόρους που να καλύπτουν την εγγύηση.
Όλες οι εγγυήσεις είναι φραστικές και οι Ευρωπαίοι αυτό θα το καταλάβουν σύντομα. Και αλλοίμονο αν, όταν το καταλάβουν, συμβεί το περίφημο bank run, δηλαδή αν όλοι ορμήσουν στις ευρωπαικές τράπεζες να σηκώσουν τα λεφτά τους. Θα έχουμε την πιο θεαματική κατάρρευση τραπεζικού συστήματος στην ιστορία. Μέσα σε μια νύχτα δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στην Ευρωζώνη. Αποκλείεται λέτε να συμβεί αυτό; Και εγώ λέω οτι αποκλείεται, όπως έλεγα οτι αποκλείεται και το κούρεμα των καταθέσεων, το κούρεμα των ομολόγων, ο εκμηδενισμός των τραπεζικών μετοχών. Ποτέ μη λές ποτέ λοιπόν, δες απλώς τι θα κάνεις σε κάθε περίπτωση και πώς θα αποφύγεις τις κακοτοπιές – που δεν φαίνονται πάντα οτι είναι κακοτοπιές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr