Σε αυτή την περίπτωση, ο επιστήμων παίρνει ένα μάθημα και βρίσκει λύσεις για το πώς θα αντιμετωπίσει τα απείθαρχα πειραματόζωα. Η πλάκα όμως είναι οτι και τα υπόλοιπα πειραματόζωα που παρακολουθούν την εξέλιξη του πειράματος, παίρνουν ταυτοχρόνως άλλα μαθήματα.
Αυτή είναι η περίπτωση της Κύπρου. Η κυπριακή Βουλή είπε ένα βροντώδες "όχι" στην πρόταση της Ευρώπης να κουρέψει τις καταθέσεις της και τώρα μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη σε αυτό. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά αποτυχία της πανίσχυρης Ευρώπης να επιβάλει μια τόσο σοβαρή απόφαση σε κράτος μέλος το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα (πρακτικά έχει ήδη πτωχεύσει) της πτώχευσης.
Κανείς δεν είναι σε θέση να πεί τι θα γίνει απο εδώ και πέρα. Όμως η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ήδη οτι συνεχίζει τις χρηματοδοτήσεις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωσε οτι περιμένει εναλλακτικές προτάσεις απο την κυπριακή κυβέρνηση, ο λαός της Κύπρου ( κάποιες χιλιάδες απο αυτούς) διαδηλώνει έξω απο τη Βουλή, οι αντιπρόσωποι του λαού της Κύπρου δηλαδή οι βουλευτές της καταψήφισαν την ευρωπαική πρόταση, ο Πρόεδρος της Κύπρου αναζητεί λύση στη βοήθεια από τον Πούτιν, η ελληνική κυβέρνηση αορίστως συμπαρίσταται σε όποια απόφαση του κυπριακού λαού, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαιώνει οτι δεν θα πτωχεύσει η Κύπρος και - όποια αξία έχει αυτό - ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου που χθές έλεγε οτι πρέπει να εγκριθεί η "πρόστυχη" αυτή πρόταση, σήμερα λέει οτι η Κύπρος πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη Λίρα.
Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή και ουδείς γνωρίζει τι ξημερώνει για την Κύπρο, για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη αύριο.
"Είναι σοβαρό πρόβλημα η αποχώρηση της Κύπρου απο την Ευρωπαική Ένωση; Πρόκειται για το 0,1% του ευρωπαικού ΑΕΠ, μια μικρή χώρα που πάντα δημιουργούσε προβλήματα" θα πούν οι πλέον κυνικοί. "Η νεκροψία θα δείξει" τους απαντάμε με ισόποσο κυνισμό.
Κανείς αυτή τη στιγμή δεν ξέρει αν η Ευρωπαική Ένωση θα βάλει την ουρά στα σκέλια και θα δώσει στους Κύπριους λεφτά ή αν η Κύπρος θα αναγκαστεί να αποχωρήσει απο το Ευρώ επειδή δεν δέχθηκε την ευρωπαική πρόταση.
Κανείς δεν ξέρει πώς θα γίνει (τεχνικά και ουσιαστικά) η επιστροφή στη Λίρα.
Κανείς δεν ξέρει τι θα προσφέρουν ή τι θα πάρουν οι Ρώσοι "σωτήρες" αν τελικά παίξουν αυτό το ρόλο.
Κανείς δεν ξέρει αν οι αγορές θα το δούν θετικά ή αρνητικά, αν το Ευρώ θα κατρακυλήσει επειδή έφυγε μια χώρα ή αν θα ανατιμηθεί επειδή έφυγε μια προβληματική χώρα.
Κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν οι Ισπανοί καταθέτες, οι Ιταλοί καταθέτες, οι Έλληνες καταθέτες και η διεθνής επενδυτική κοινότητα σε αυτές τις εξελίξεις.
Αυτό που ξέρουμε είναι οτι οι Κύπριοι είπαν "όχι" σε ένα σχέδιο που σίγουρα τους διέλυε και ψάχνουν να βρούν τι θα κάνουν απο εδώ και πέρα. Γιατί τους διέλυε σίγουρα αυτό το σχέδιο; Διότι η κυπριακή οικονομία στηρίζεται σε δυο μόνο τομείς. Στον τουρισμό και στις τραπεζικές υπηρεσίες. Αφού οι ευρωπαίοι διαλύουν τις τραπεζικές υπηρεσίες της Κύπρου, οι κύπριοι λογικά σκεπτόμενοι απέρριψαν το σχέδιο.
Τι θα κάνουν απο εδώ και πέρα, θα το δούμε. Πάντως το ζήτημα είναι οτι η αντίδραση της Κύπρου στις απαιτήσεις των Βρυξελλών, είναι σαν τροχιοδεικτική βολή προς όλους και κυρίως προς την Ελλάδα, η οποία είναι βέβαιον οτι σύντομα, αν όχι άμεσα θα κληθεί να λάβει ανάλογες αποφάσεις (δεδομένου οτι είναι σαφέστατο πλέον οτι ούτε το πρόγραμμα βγαίνει ούτε οι αντοχές του λαού επαρκούν).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr