Έχουμε δεχθεί να ακολουθούμε πιστά ένα πολύ σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα, διότι αλλιώς δεν μας δίνουν τη δόση και θα πτωχεύσει το Δημόσιο. (Εδώ να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε, οτι δηλαδή το Δημόσιο δεν θα έχει να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους - και μόνο αυτούς - διότι ούτως ή άλλως, όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους δεν τις πληρώνει, δηλαδή για όλους εμάς τους υπόλοιπους, το Δημόσιο είναι ήδη πτωχευμένο).
Αφού λοιπόν δεχθήκαμε και εφαρμόζουμε αυτό το θανατηφόρο για τους Έλληνες πρόγραμμα λιτότητας, διαπιστώσαμε - και εμείς και η τρόικα- οτι το πράγμα δεν πάει καλά και οτι το πρόγραμμα πρέπει να τροποποιηθεί έστω και ελαφρώς για να συνέλθει λίγο η οικονομία απο την ύφεση. Όταν λέμε να συνέλθει, δεν εννοούμε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, να γίνουν επενδύσεις, να έρθει μπόλικο χρήμα, εννοούμε να πάρει μια μικρή ανάσα η αγορά ή έστω και κάποια πολύ μικρά κομμάτια της αγοράς.
Με βάση αυτή την επιθυμία μας, ζητήσαμε το ελάχιστο: Να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση απο 23% σε 19%. Η τρόικα λοιπόν, αυτό το ελάχιστο, το απαγόρευσε.
Εγώ προσωπικά, δεν θεωρώ οτι αν μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση θα κινηθεί η οικονομία. Ούτε πιστεύω οτι οι εστιάτορες και οι μπάρμεν θα μειώσουν τις τιμές για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Απλώς θα μεγεθύνουν τα κέρδη τους και ίσως κάποιοι φιλότιμοι προσλάβουν και κανένα σερβιτόρο παραπάνω για να ζήσει και αυτός. Ούτε πιστεύω οτι ο ελληνικός τουρισμός θα γίνει πιο ανταγωνιστικός απο αυτή τη μείωση του ΦΠΑ. Προφάσεις εν αμαρτίαις είναι αυτές.
Παρόλα αυτά, το θέμα μου δεν είναι το τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στην εστίαση, είναι η εξευτελιστική στάση της τρόικας και η ηττοπάθεια της κυβέρνησης.
Δεν έχει ίσως καταλάβει η κυβέρνηση οτι η κατάλληλη στιγμή να σηκώσει ανάστημα είναι αυτή σήμερα. Η Ιταλία παραπαίει, η Ισπανία επίσης, η Γαλλία είναι στα όρια. Αν η Ελλάδα ανακοινώσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση χωρίς να έχει την έγκριση της τρόικας, τι θα συμβεί; Δεν θα μας δώσουν τη δόση και θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε; Ασφαλώς και όχι. Τι θα συμβεί αν η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει ρύθμιση για τους φοροοφειλέτες και για τους οφειλέτες στις τράπεζες, χωρίς να έχει πάρει την έγκριση της τρόικας;ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
Απλώς θα καταλάβει η τρόικα και κυρίως η Μέρκελ, οτι μπορεί μια χώρα που είναι σε απελπιστική θέση να ακολουθεί ένα πρόγραμμα επιβελημμένο απο τους πιστωτές, αλλά υπάρχουν και όρια. Όρια που τίθενται απο την κοινωνία και τις αντοχές της.
Και ότι αυτή η χώρα, έχει στο κάτω κάτω της γραφής μια κυβέρνηση που ακολουθεί μεν το πρόγραμμα, αλλά κοιτάζει έστω και λίγο και τα συμφέροντα του λαού, εκτός απο τις απαιτήσεις των πιστωτών.
Δυστυχώς σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση δεν τολμά. Έχει τόσο πολύ ισοπεδωθεί απο την αλλάζονεία των πιστωτών, που ούτε τον ΦΠΑ στις ταβέρνες δεν μπορεί να μειώσει.
Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να βρεί όση δύναμη του έχει απομείνει απο την ισοπεδωτική διακυβέρνηση των τροικανών και να μιλήσει. Όχι στο ελληνικό ακροατήριο, για τα μάτια του κόσμου και τα αυτιά των ψηφοφόρων, αλλά στη διεθνή κοινότητα. Αν θέλει να αλλάξει κάτι και να αποκτήσει ξανά, έστω και στοιχειώδη έλεγχο στην διοίκηση της χώρας του, πρέπει να ξεκινήσει τη διαμαρτυρία σε ανώτατο ηγετικό επίπεδο. Να εξηγήσει στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, οτι τον έχουν κολλήσει στον τοίχο (και μαζί τους όλους τους Έλληνες και οτι αυτό πλέον δεν αντέχεται. Ιδίως αν είναι και άσκοπο. Και να απαιτήσει χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, πριν το κάνει "Κούγκι" ( να τους εξηγήσει βέβαια και τι ήταν το Κούγκι και γιατί έγινε).
Στο κάτω κάτω της γραφής, τι ζήτησε; Τη μείωση του ΦΠΑ στις ταβέρνες. Ας κερδίσει σήμερα αυτό - με ή χωρίς την έγκριση της τρόικας- και μετά ας πάμε και για κάτι μεγαλύτερο. Αν όχι τώρα... πότε?
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr