Και η σύλληψη της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την προσέλκυση επενδύσεων θα έπρεπε να είναι ο πρώτος και σημαντικότερος εθνικός στόχος.
Το γιατί, είναι αυτονόητο. Οι έντιμοι φορολογούμενοι επιβαρρύνονται διαρκώς με περισσότερους φόρους, επειδή οι φοροφυγάδες συνεχίζουν να μην πληρώνουν. Και καθώς πλέον η τρόικα θέτει και απαιτεί την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος, η κυβέρνηση αδυνατώντας μέχρι στιγμής να πιάσει τη φοροδιαφυγή προσφεύγει στην "εύκολη λύση" δηλαδή τα παίρνει απο όσους δηλώνουν τα εισοδήματα και τα ακίνητα τους. Έτσι έχει επιπέσει με μανία στα εισοδήματα και στις περιουσίες, διαλύοντας ταυτόχρονα την λειτουργία της οικονομίας, καταστρέφοντας περιουσίες και ζωές, ενώ οι φοροφυγάδες συνεχίζουν το ...πάρτι. Αυτό εξάλλου φαίνεται και απο την χθεσινή είδηση οτι μία στις πέντε επιχειρήσεις δεν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ. Αδιανόητο και όμως αληθινό.
Ανακοινώθηκε λοιπόν σήμερα η σύνθεση της επιτροπής του υπουργείου οικονομικών που θα φτιάξει τρία ξεχωριστά φορολογικά νομοσχέδια μέχρι την άνοιξη για να λυθεί το φορολογικό πρόβλημα. Δεν αμφισβητούμε την ικανότητα και τις γνώσεις των προσώπων που απαρτίζουν την επιτροπή αυτή, ούτε τις προθέσεις τους. Θέτουμε όμως το ερώτημα: Έχει το πολιτικό θάρρος η κυβένρηση να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα;
Θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα, γιατί χρειάζεται πολιτικό θάρρος για μια "τεχνική" αλλαγή; Διότι ουσιαστικά η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος είναι πλήγμα κατά της διαφθοράς. Σκοπός της πρέπει να είναι η πλήρης αποστασιοποίηση των ελεγκτών της εφορίας απο τους φορλογούμενους. Να μην χρειάζεται δηλαδή κανένας έλεγχος και καμία επαφή μεταξύ εφοριακού και επιχειρηματία ή άλλου φορολογούμενου. Μόνο έτσι θα αντιμετωπισθεί η διαφθορά και θα συλληφθεί η φοροδιαφυγή.
Τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης αλλά και τα κριτήρια διαβίωσης, είναι τα μόνα όπλα που διαθέτει η χώρα κατά της φοροδιαφυγής. Και οι λύσεις, δεν χρειάζεται να είναι ούτε ευφάνταστες, ούτε σύνθετες. Υπάρχουν "στο ράφι" . Δηλαδή η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει και να αντιγράψει κάποιο απο τα ήδη εφαρμοζόμενα σε άλλες χώρες συστήματα, αντί να προσπαθεί να "κόψει και να ράψει" στα μέτρα μας ένα ελληνικό σύστημα. και αυτό διότι στο "κόψε ράψε" παρεμβαίνουν οι πανίσχυροι γραφειοκράτες του Δημοσίου οι οποίοι κράτανε τους Βουλευτές και το πολιτικό σύστημα και αναιρούν τον στόχο της μεταρρύθμισης.
Η μάχη των γραφειοκρατών του Δημοσίου κατά οποιασδήποτε μεταρρύθμισης είναι λυσσαλέα. Και οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταφέρει να ελέγχουν απολύτως κάθε υπουργό και κάθε κυβέρνηση. Αυτή εξάλλου είναι η αιτία για την οποία δεν έγιναν ποτέ μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι και η αιτία για την οποία και οι τρείς "κυβερνήσεις της κρίσης" προτίμησαν να "σφάξουν" τον ιδιωτικό τομέα, παρά να θίξουν τα προνόμια του δημοσίου.
Η φορολογική αλλαγή λοιπόν που θα ανακοινωθεί τον Μάιο, ένα στόχο πρέπει να έχει. Την αντικειμενικοποίηση του φορολογικού συστήματος έτσι ώστε να συλληφθεί η φοροδιαφυγή. Και ο στόχος βέβαια της ανάπτυξης δεν πρέπει να αγνοηθεί, έτσι ώστε να υπάρχει ένα σταθερό και τίμιο φορλογικό πλαίσιο για να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr