Όχι επειδή ήταν ένα πάγιο αίτημα των μικρότερων κομμάτων, ούτε επειδή είναι πιο “δίκαιο” σύστημα. Αλλά επειδή θα επιβάλει τις κυβερνήσεις συνεργασίας και θα περιορίσει τις δυνατότητες των κομμάτων για ρουσφέτια και διαπλοκή.
Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι οι μόνες που μπορούν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. Όχι μόνο αυτές που επιβάλει η τρόικα, αλλά και κάθε άλλη μεταρρύθμιση χρειαστούμε στο μέλλον. Αντίθετα οι “ισχυρές” μονοκομματικές κυβερνήσεις, δεν αποφασίζουν να σηκώσουν το πολιτικό κόστος μιας μεταρρύθμισης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλούν τεράστια φασαρία στη Βουλή και στην κοινωνία, αντιδρώντας (δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό είναι κανόνας) σε όλα.
Η απλή αναλογική θα διασφαλίσει οτι η χώρα θα διοικείται απο κυβερνήσεις συνεργασίας και οτι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν. Αν μάλιστα τα συνεργαζόμενα κόμματα είναι αρκετά (όχι μόνο τα αναγκαία για την πλειοψηφία) τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο εύκολα.
Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να συμμετέχουν κατ’αναλογίαν ψήφων, βουλευτές όλων των κομμάτων στην κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όταν υπάρχουν στη Βουλή κόμματα που δεν πιστεύουν στον κοινοβουλευτισμό και στην Δημοκρατία, σαν τη Χρυσή Αυγή.
Η απλή αναλογική θα περιορίσει σημαντικά και τις δυνατότητες διαφθοράς και τα σκάνδαλα, αφού δεν θα είναι εσωτερική υπόθεση ενός ή δυο κομμάτων η διάπραξη αξιόποινων και βλαπτικών για τη χώρα πράξεων και η συγκάλυψη τους. Η διαφάνεια θα αυξηθεί και η λειτουργία της Δημοκρατίας θα βελτιωθεί αφού ο διάλογος για τη λήψη αποφάσεων και οι διαφωνίες θα εκφράζονται εντός του υπουργικού Συμβουλίου – άρα θα γίνεται συζήτηση με επιχειρήματα – και όχι στα έδρανα της Βουλής σε απευθείας μετάδοση, ούτε στα τηλεπαράθυρα όπου επικρατεί ο παραλογισμός, οι διαμάχες και οι κραυγές.
Πέραν αυτού βεβαίως και άλλα πρέπει να αλλάξουν για να βελτιωθεί το επίπεδο της Δημοκρατίας μας.
Η κατάργηση του σταυρού προτίμησης δεν είναι αναγκαία. Αντίθετα μάλιστα, δεν εξυπηρετεί τίποτα, αφού ο εκάστοτε Πρωθυπουργός μπορεί να στελεχώσει την κυβέρνηση του με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Αυτό όμως που είναι αναγκαίο είναι να περιορισθεί ο αριθμός των σταυρών σε κάθε ψηφοδέλτιο. Μέσω της “πολυσταυρίας” αλλοιώνεται ουσιαστικά η επιλογή των ψηφοφόρων. Διότι οι κομματικοί μηχανισμοί δίνουν γραμμή στους ψηφοφόρους να σταυρώσουν εκτός απο τον βουλευτή που θέλουν και κάποιους άλλους που τους υποδεικνύει το κόμμα. Έτσι βλέπουμε βουλευτές που απέτυχαν παταγωδώς όπου και αν εθήτευσαν να συνεχίζουν να παίρνουν σταυρούς και να βρίσκονται στα έδρανα του κοινοβουλίου, επειδή η πολυσταυρία και κομματική υποστήριξη τους έβαλαν στη Βουλή απο το παράθυρο. Με την πολυσταυρία, αξιόλογοι υποψήφιοι που δεν είναι όμως κομματικά στελέχη, μένουν εκτός Βουλής παρόλο που ψηφίζονται απο αρκετούς ψηφοφόρους. Διότι οι ψήφοι των κομματικών μηχανισμών που κατευθύνονται κεντρικά σε ορισμένα κομματικά στελέχη δίνουν σε αυτά πολύ περισσότερες ψήφους.
Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφθεί και να τα προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση που έχει την ισχύ της πολυκομματικότητας. Διότι είναι μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίσουν την Δημοκρατία και θα εξασφαλίσουν για το μέλλον τη δυνατότητα εφαρμογής πολλών αναγκαίων για τη χώρα μεταρρυθμίσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr