Τα σημάδια είναι ήδη ορατά. Κάποιες ξένες εταιρίες αρχίζουν και επενδύουν στην ελληνική αγορά τα πρώτα μικρά ποσά. Αυτό σημαίνει οτι θεωρούν πως δεν υπάρχει κίνδυνος αλλαγής νομίσματος. Η εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου, δηλαδή της επιστροφής στη Δραχμή, είναι η βαση της οικονομικής ανάπτυξης. Έλληνες και ξένοι θεωρούν πλέον οτι η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ και αυτό οδηγεί τις αποφάσεις τους για επενδύσεις.
Οι επενδύσεις είναι η βάση της ανάπτυξης της οικονομίας. Εαν συνεχισθεί η επιστροφή καταθέσεων – που όχι μόνο θα συνεχισθεί αλλά θα επιταχυνθεί κιόλας λόγω των σχετικά υψηλότερων επιτοκίων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες – μπορούμε να ελπίζουμε οτι θα επανέλθουν στη χώρα μέσα στο 2013 πολύ περισσότερα απο 12 δις ευρώ. Οι τραπεζίτες εκτιμούν οτι οι καταθέσεις που θα επανέλθουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ξεπεράσουν τα 20 δις ευρώ την επόμενη χρονιά. Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με τα 9,3 δις ευρώ που δίδονται απο την Ευρώπη για να ξεπληρώσει το δημόσιο τις υποχρεώσεις του προς ιδιώτες θα αυξήσουν σημαντικά την ρευστότητα στην εγχώρια αγορά.
Επικουρικά θα απελευθερωθούν κεφάλαια απο την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις και για έργα υποδομής. Οι πληροφορίες απο το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν οτι οι κατασκευές μεγάλων οδικών έργων θα ξεκινήσουν σύντομα, μάλλον απο τον Απρίλιο του 2013.
Εαν μέχρι τότε το πολιτικό σύστημα έχει βρεί το θάρρος να περάσει επιτέλους κάποιες μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε θέματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, την απελευθέρωση των αγορών και έχει φτιάξει ένα απλό, δίκαιο και ξεκάθαρο φορολογικό νομοσχέδιο, μπορούμε βάσιμα να πιστεύουμε οτι η ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα αργήσει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας. Αυτή η έλλειψη θα αρχίσει να περιορίζεται απο τους πρώτους κιόλας μήνες του 2013 με την εισροή των 9,3 δις που θα διατεθούν για την πληρωμή υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες. Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών επίσης θα συμβάλει στην ίδια κατέυθυνση και δεν αποκλείεται σύντομα να ξεκινήσει ξανά η τραπεζική χρηματοδότηση της οικονομίας έστω και με χαμηλούς ρυθμούς. Μην ξεχνάμε οτι η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης ουσιαστικά αφαιρούσε λεφτά απο την πραγματική οικονομία, το ίδιο έκανε και η εκκροή καταθέσεων στο εξωτερικό, το ίδιο και η διακοπή πληρωμών των ιδιωτών απο το Δημόσιο. Όλα αυτά τα χρήματα που θα μπούν ξανά στην αγορά, μπορούν να ανατρέψουν άμεσα την κατάσταση.
Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός οτι ενώ οι εισαγωγές μειώνονται λόγω ύφεσης, οι εξαγωγές αυξάνονται. Αυτό δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, αλλά μία μακροπρόθεσμη τάση. Διότι το δύσκολο με τις εξαγωγές είναι να ανοίξουν τα δίκτυα του εξωτερικού. Άπαξ και ανοίξουν, στη συνέχεια η τροφοδότηση τους θα είναι αυξανόμενη. Πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες λοιπόν, οι οποίοι στηρίζονταν αποκλειστικά σχεδόν στην εγχώρια αγορά, μη μπορώντας πλέον να στηριχθούν σε αυτήν κατάφεραν να εξάγουν. Η βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών είναι ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη. Διότι απο τις εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού) θα έρθει φρέσκο χρήμα απο το εξωτερικό. Μέχρι πρότινος και επι δεκαετίες, το χρήμα έφευγε απο τη χώρα. Τώρα έχει αρχίσει να έρχεται.
Η οικονομία έχει τεθεί - λόγω της ύφεσης και με πολύ επώδυνο τρόπο – σε μια σωστότερη βάση.
Μπορεί όλοι τώρα να τα βλέπουν μαύρα, αλλά κάτι τέτοιες στιγμές αξίζει κανείς να επενδύσει και να πάρει τα ρίσκα του. Μόνο υπο αυτές τις συνθήκες μπορεί κανείς να περιμένει σημαντικές αποδόσεις. Το Χρηματιστήριο είναι μια απο τις παραμέτρους που δείχνουν οτι κάτι αλλάζει στην οικονομία. Ήδη πάρα πολλές καλές εταιρίες εμφανίζουν διψήφιες αποδόσεις, το ίδιο και ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου. Αυτό δεν σημαίνει οτι το Χρηματιστήριο μπήκε σε μόνιμη τροχιά ισχυρής ανόδου. Σημαίνει όμως – επειδή το χρηματιστήριο προεξοφλεί τις εξελίξεις κατά ένα εξάμηνο περίπου – οτι υπάρχει προοπτική ανάπτυξης μέσα στο 2013.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr