Καταρχήν η επικοινωνιακή πολιτική θα πρέπει να θέσει έναν καθαρό εθνικό στόχο που θα σχετίζεται με την μελλοντική μας ευημερία.
Και στη συνέχεια να εξηγήσει (αφού βέβαια πρώτα η κυβέρνηση καταλάβει η ίδια) τα εξής:
- Πόσο μεγάλη γεωπολιτική, οικονομική και πολιτιστική σημασία έχει να παραμείνουμε στην Ευρώπη.
- Τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη και να γίνουμε πραγματικά ευρωπαικό κράτος (δηλαδή να κάνουμε όλα αυτά τα οποία είχαμε συμφωνήσει πριν απο τριάντα χρόνια και δεν τα κάναμε, ενώ οι άλλες χώρες τα έκαναν).
- Γιατί η αποχώρηση απο το ευρώ και η υιοθέτηση της δραχμής θα είναι καταστροφική οικονομικά, γεωπολιτικά και εθνικά για τη χώρα και τους πολίτες. (όχι μόνο επειδή δεν θα έχουμε λεφτά για εισαγωγές)
- Ποιός είναι ο πραγματικός ρόλος του καθενός μας σε μια Ευρωπαική Δημοκρατία. Τι ρόλο παίζει το κράτος, τι ρόλο παίζουν οι επιχειρήσεις, τι ρόλο παίζουν τα συνδικάτα, τι ρόλο παίζουν οι εργαζόμενοι.
- Τι δικαιώματα και τι υποχρεώσεις έχει ο κάθε πολίτης αλλά και το κράτος σε μια Ευρωπαική Δημοκρατία (ακούγεται αυτονόητο, αλλά στην Ελλάδα ο καθένας έχει την άποψη του για αυτά τα ζητήματα).
- Ότι αυτά που ξέραμε επι εκατό και πλέον χρόνια θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Τι εννοώ; Οτι δεν είμαστε χώρα Αρματωλών και Κλεφτών, οτι το ρουσφέτι δεν βασιλεύει, οτι το μπαχτσίσι δεν περνάει αλλά τιμωρείται, οτι οι Νόμοι εφαρμόζονται και οι ποινές επιβάλλονται σε όλους. Επι τη ευκαιρία, για να γίνει αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η Εξεταστική Επιτροπή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για το πώς φτάσαμε εδώ και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Αν γίνει η Εξεταστική και δεν ρίξει ευθύνες και δεν τιμωρήσει τους φταίχτες, η δόση και όλα τα υπόλοιπα θα είναι απλώς μια τρύπα στο νερό.
Όλα αυτά, τα τετριμμένα, πρέπει να γίνουν και πρέπει να εξηγηθούν απλά και καθαρά. Ποτέ δεν έχει γίνει αυτό και αυτός είναι ο λόγος που τόσοι Έλληνες βρίσκονται σε απόλυτο κομφούζιο και σπεύδουν να υιοθετήσουν κάθε θεωρία συνωμοσίας περί οργανωμένου διεθνούς σχεδίου εξόντωσης μας. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε τη Χρυσή Αυγή να ανεβαίνει, που έχουμε ακόμη στο 2012 ένα βαλσαμωμένο ΚΚΕ, που έχουμε μια "Αριστερή Θολούρα" που ενώ αυτοχαρακτηρίζεται ώς "Προοδευτική" είναι οτι οπισθοδρομικότερο υπάρχει στην Ευρώπη.
Όσον αφορά στα οικονομικά η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει μια στρατηγική και να την εξηγήσει. Nα πεί δηλαδή στον λαό τα εξής:
- Πώς θα ξεφύγουμε απο την ύφεση και θα περάσουμε στην Ανάπτυξη.
- Ποιοί κλάδοι έχουν μέλλον στην Ελλάδα και πώς μπορεί ο καθένας να απασχοληθεί σε αυτούς, είτε ώς επιχειρηματίας είτε ώς εργαζόμενος.
- Πώς θα βγάλουμε λεφτά απο τις εξαγωγές και απο τον τουρισμό, τώρα που οι επιδοτήσεις και τα δανεικά δεν μπορούν πιά να μας συντηρούν.
Παράλληλα με την επικοινωνιακή πολιτική θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει να δημιουργήσει πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας, να μειώσει τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα, να μειώσει σταδιακά τους φόρους και να υποβοηθήσει τις εξαγωγές μέσω της εξωτερικής πολιτικής.
Οι Ευρωπαίοι - και η παγκόσμια κοινότητα μέσω ΔΝΤ - έδειξαν την αποφασιστικότητα τους να μας στηρίξουν. Το πόσο δύσκολες ήταν οι αποφάσεις αυτές αποδεικνύεται απο τον χρόνο που πήραν αλλά και απο τις άκαρπες ολονύκτιες συνεδριάσεις τους. Τελικά κατάφεραν να συμφωνήσουν και να στηρίξουν την Ελλάδα.
Όμως, αν εμείς εδώ δεν συμφωνήσουμε στα βασικά, αν δεν προσδιορισθεί ένας εθνικός στόχος που να συμπυκνώνει όλα τα παραπάνω σε ένα εύληπτο, καθαρό και αποδεκτό απο όλους μήνυμα, θα χάσουμε και πολύτιμο χρόνο και χρήμα και ίσως και ακόμη περισσότερη απο την περίφημη "εθνική ανεξαρτησία" μας.
Για να πετύχει αυτή η προσπάθεια χρειάζεται εθνική αποδοχή. Χωρίς την αποδοχή του λαού, όλα θα πάνε στράφι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr