Και χρειάζεται ψυχραιμία διότι η δόση θα έχει εκταμιευθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους και στο ενδιάμεσο οι ανάγκες για πληρωμή ομολόγων και για μισθούς και συντάξεις θα έχουν καλυφθεί, ακόμη και αν η δόση δεν έχει εκταμιευθεί στο σύνολο της. Οι καθυστερήσεις που προκύπτουν αυτές τις ημέρες, δεν σχετίζονται με το τι έκανε ή τι δεν έκανε η ελληνική πλευρά, αλλά με τις διαδικασίες και τις συμφωνίες που πρέπει να ολοκληρωθούν μεταξύ των πιστωτών μας.
Τι περιμένουμε λοιπόν να συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες:
Μια "πολιτική δήλωση" το λιγότερο περιμένει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας απο το Eurogroup της Δευτέρας.
Ο κ. Στουρνάρας εξηγεί οτι δεν υπάρχει ανησυχία για τη δόση και οτι θα εκταμιευθεί, αλλά δεν ξεκαθαρίζει πώς και πότε θα γίνει αυτό. Δεν αποκλείεται να υπάρχει εκταμίευση της δόσης σταδιακά και αυτό δεν είναι κάτι που συνδέεται με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά με εσωτερικά ζητήματα της τρόικας.
Πηγές απο τις Βρυξέλλες αναφέρουν οτι την Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε τέσσερα σημεία προκειμένου να πάρουν μια πολιτική απόφαση για την χορήγηση της δόσης στην Ελλάδα. Τα τέσσερα σημεία είναι : Συμφωνία οτι η Ελλάδα πήρε τα αναγκαία μέτρα για την δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος - Συμφωνία οτι προχώρησε στις διαρθρωτικές μεταβολές - Συμφωνία οτι το ελληνικό χρέος είναι μακροπρόθεμα βιώσιμο - Συμφωνία στον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί το ελληνικό χρέος (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων, επαναγορά ομολόγων στη δευτερογεννή αγορά, κούρεμα).
Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών και στα τέσσερα σημεία δεν είναι εύκολη. Όλα δείχνουν οτι το πρόβλημα θα εστιασθεί στον τρόπο περιορισμού του χρέους διότι αυτός θα έχει σημαντικό κόστος για τους δανειστές και κυρίως για τη Γερμανία. Ήδη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε έχει εκφράσει επιφυλάξεις, ενώ όλες οι δηλώσεις αξιωματούχων απο τις Βρυξέλλες αποσκοπούν στο να μειώσουν τις ελληνικές προσδοκίες. Είναι προφανές οτι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για άμεση χορήγηση της δόσης. Ακόμη και αν συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών και εκδώσουν την πολιτική δήλωση που περιμένει ο κ. Στουρνάρας, στη συνέχεια θα πρέπει η συμφωνία τους να εγκριθεί απο τα Κοινοβούλια των χωρών τους, διαδικασία που είναι σχετικά χρονοβόρα και σε κάθε περίπτωση, "ελαφρώς" αβέβαιη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σχετίζεται με τη στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εκ του καταστατικού του δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί χώρες των οποίων το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Συνπεώς το κρίσιμο σημείο στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας, είναι πώς θα συμφωνηθεί ο τρόπος μείωσης του χρέους μας, ώστε πράγματι αυτό να καταστεί βιώσιμο με βάση τα κριτήρια του ΔΝΤ.
Το πιθανότερο πάντως είναι οτι η δόση θα χοροηγηθεί πλήρως πριν το τέλος του χρόνου και οτι η Ευρωπαική Ένωση με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, θα βρούν τρόπο πληρωμής των ελληνικών ομολόγων που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου ώστε να μην υπάρξει πτώχευση. Θεωρείτα επίσης βέβαιον οτι ακόμη και σε περίπτωση τμηματικής καταβολής της δόσης, θα βρεθούν τρόποι ώστε να μην εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου και να πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις.
Αυτό που εκκρεμμεί και που αποτελεί αίτημα της ελληνικής κυβένρησης προς τους πιστωτές, είναι να δοθούν παραπάνω κεφάλαια για να υπάρχει περιθώριο χρηματοδότησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν κύκλοι της κυβέρνησης, η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας απο τους εταίρους θα συνεχισθεί απρόσκοπτα και δεν υπάρχει φόβος ανησυχίας.
Δεν χρειάζεται λοιπόν ούτε πανικός, ούτε εμπρηστικές δήλώσεις, ούτε βιαστικές ανακοινώσεις. Χρειάζεται όμως απο την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αισθητή πίεση στις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες για την σύνταξη και χρηματοδότηση ενός σοβαρού αναπτυξιακού πλάνου - πέραν των συμφωνημένων ήδη δόσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr