Και το έστειλε με δύναμη, παρά την ισχνή πλειοψηφία που πήρε το νομοσχέδιο.
Το έστειλε με δύναμη διότι τα μέτρα αυτά - πλήθος των οποίων χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικό απο τα Ανώτατο Δικαστήριο - είναι ιδιαίτερα σκληρά μέχρι και απάνθρωπα. Κορυφαίοι οικονομολόγοι και κυβερνητικοί τα χαρακτηρίζουν και ώς αχρείαστα (πολλά απο τα εργασιακά και τα συνατξιοδοτικά).
Παράλληλα υπάρχουν μέτρα που αλλάζουν ριζικά την δομή της δημόσιας διοίκησης (προς το καλύτερο ασφαλώς) και απελευθερώνουν την οικονομία.
Μπορεί να μην έγιναν ακόμη όσα πρέπει να γίνουν απο τις διαρθρωτικές αλλαγές για να στρώσει αυτό το πραγματικά χαοτικό κράτος, αλλά έγιναν πολύ περισσότερο απο ένα απλό βήμα.
Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να αγνοήσουν τώρα οτι η ελληνική Βουλή εξήντλησε τις αντοχές της και τις αντοχές του ελληνικού λαού. Πρέπει αντίθετα να αποδεχθούν καθαρά και ξάστερα οτι έγινε μια πρωτοφανής προσπάθεια και να αναγνωρίσουν την επιτυχία της.
Να την αναγνωρίσουν έμπρακτα εννοώ και όχι μόνο φραστικά. Και έμπρακτη αναγνώριση σημαίνει να φέρουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, να διευκολύνουν τις εισαγωγές ελληνικών προιόντων στις χώρες τους, που είναι μπλοκαρισμένες εξαιτίας του "κινδύνου εξόδου απο το ευρώ" και να φροντίσουν με δηλώσεις και πράξεις, να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα έναντι της χώρας μας.
Η οικονομία είναι κυρίως κλίμα και αίσθηση και δευτερευόντως αριθμοί όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο. Και για του λόγου το αληθές αρκεί κανείς να δεί τι έγινε το 2009 και περάσαμε απο τον παράδεισο στην κόλαση. Τον Ιανουάριο του 2010 η Ελλάδα είχε βγεί στις αγορές να δανεισθεί 5 δισ ευρώ. Οι αγορές της προσέφεραν 20 δισ ευρώ, αλλά δυστυχώς ο ανεκδιήγητος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου περιορίστηκε να πάρει μόνο 8. 'Εκτοτε τα δανεικά εξαφανίστηκαν διότι το κλίμα άλλαξε άρδην εις βάρος μας.
Τώρα είναι η ώρα να αρχίσουν ξανά να χτίζονται σχέσεις με τις αγορές. Και αν αυτό συμβεί, θα δούμε μια απότομη και πολύ θεαματική αλλαγή στην οικονομία.
Για να γίνουν όλα αυτά βεβαίως δεν αρκεί η θετική στάση των ευρωπαίων. Χρειάζεται να εφαρμοσθούν τα μέτρα, να γίνουν διορθώσεις, να αρχίσει να λειτουργεί η εγώρια αγορά, πράγμα δύσκολο με αυτή την ύφεση. Όμως όχι αδύνατον. Υπάρχουν δυνατότητες με παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η οικοδομή, όπως οι μεταφορές, όπως ο τουρισμός, όπως η αγροτική βιομηχανία, για να βελτιωθεί η κατάσταση.
Το κρίσιμο όμως είναι η στάση του Σαμαρά απέναντι στους ευρωπαίους, η δυνατότητα που του δίνεται πλέον να σηκώσει το κεφάλι και να απαιτήσει καλύτερη μεταχείριση, αφού η κυβέρνηση του κατάφερε έναν κοινοβουλευτικό άθλο. Και οι ευρωπαίοι θα πρέπει να το αναγνωρίσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr