Οι υπουργοί οικονομικών αυτών των χωρών έκαναν τη σκληρότερη επίθεση στον Έλληνα υπουργό Γιάννη Στουρνάρα κατά τη χθεσινή σύσκεψη στην οποία εγκρίθηκε η δόση της Πορτογαλίας αλλά όχι η δική μας. Και ενώ η έκθεση της τρόικας ήταν θετική (όχι ενθουσιώδης) οι υπουργοί των φτωχότερων χωρών έθεταν το αμείληκτο ερώτημα «γιατί να πληρώσουμε τους Έλληνες αφού δεν έπιασαν τους συμφωνημένους στόχους;»
Ένα ερώτημα εύλογο όταν προέρχεται απο χώρες με σημαντικά χαμηλότερο απο εμάς εισόδημα.
Στη χθεσινή σύνοδο του Eurogroup, οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί ήταν αυστηροί αλλά όχι υπερβολικοί σύμφωνα με την αίσθηση του υπουργού Οικονομικών.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος και δηλώνει οτι χρειάζεται αγώνας δρόμου για να εκταμιευθεί η δόση τον Νοέμβριο και θεωρεί οτι συνεδρίαση του Eurogroup πήγε «μέτρια προς καλά» για την ελληνική πλευρά.
Η επίσκεψη Μέρκελ
Η –μη- απόφαση του Eurogroup για την χορήγηση της δόσης στην Ελλάδα ήταν αναμενόμενη.
Και αυτό δικαιολογεί και σε μεγάλο βαθμό την σημερινή επίσκεψη Μέρκελ η οποία έρχεται για να προλάβει τα πολιτικά απόνερα αυτής της εξέλιξης.
Διότι όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, κάθε δυσάρεστη εξέλιξη, όπως είναι η μη έγκριση της ελληνικής δόσης, μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και να ξεσηκώσει κύμα απογοήτευσης και αγανάκτησης στην κοινωνία. Η παρουσία της Μέρκελ έρχεται ώς διαβεβαίωση οτι η Ευρώπη μας στηρίζει και οτι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Μια διαβεβαίωση που αποσκοπεί να μας καθησυχάσει.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια παραμένει σχετικά με το αν θα καταφέρει ο κ. Στουρνάρας να πετύχει έναν ανεκτό απο την κοινωνία συμβιβασμό με την τρόικα, αν η τρικοματική κυβέρνηση θα καταφέρει να αντέξει το πολιτικό κόστος των μέτρων τα οποία καλείται να πάρει και αν θα μείνει ενωμένη και τέλος αν η Βουλή θα ψηφίσει τα σκληρά μέτρα.
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, το επόμενο μεγάλο ερώτημα είναι αν και πόσο γρήγορα θα καταφέρει η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις δομικές αλλαγές, δηλαδή αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, μείωση του δημοσίου τομέα κλπ.
Τα μέτρα αυτά μπορεί να μην συμβάλουν άμεσα στη μείωση του ελλείμματος, αλλά είναι αυτά που θα αλλάξουν ριζικά το «οικονομικοπολιτικό μοντέλο» της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr