Αυτό δείχνει και η συμφωνία μεταξύ των οικογενειών Μπόμπολα και Καλλιτσάντση την οποία αποκάλυψε το Reporter κατ' αποκλειστικότητα και η απορρόφηση της Αγροτικής απο την Πειραιώς και η θρυλούμενη απόκτηση της Γενικής απο τον ίδιο όμιλο. Η υπόθεση πώλησης της Εμπορικής τράπεζας απο την Credit Agricole είναι θέμα χρόνου και το αν ο αγοραστής θα είναι η Εθνική, η Alpha ή η Eurobank θα καθορίσει και τις μετέπειτα συνεργασίες μεταξύ των τραπεζών.
Αν την Εμπορική την πάρει η Alpha δεν αποκλείεται να δούμε στη συνέχεια συγχώνευση μεταξύ Εθνικής και Eurobank. Αν την πάρει η Eurobank μάλλον η Alpha θα παραμείνει μόνη (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων τραπεζικών στελεχών). Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μάλλον θα πάει στην Εθνική, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις.
Η πώληση των ΚΑΕ απο την Follie Folie σε ελβετικό όμιλο που διαχειρίζεται καταστήματα αφορολογήτων ειδών είναι θέμα χρόνου ενώ συζητιούνται εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ πλήθους άλλων μικρότερων επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συμπληρώσει την εικόνα των αλλαγών στον επιχειρηματικό χάρτη, με την ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ να φεύγουν πρίν απο τα ΕΛΠΕ είτε περνώντας σε χέρια Ρώσων είτε στην ιταλική ΕΝΙ, ενώ ανάλογα τι θα γίνει με αυτή την αποκρατικοποίηση μετά έρχεται η σειρά των ΕΛΠΕ για τα οποία πάλι οι Ρώσοι είναι φαβορί. Με τον ΟΠΑΠ τα πράγματα περιπλέκονται λίγο λόγω αλλαγής στο φορολογικό καθεστώς, αλλά και αυτή η εταιρία θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια.
Όλα αυτά που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες διαμορφώνουν ένα άλλο κλίμα στο Χρηματιστήριο αλλά και στην οικονομία γενικότερα διότι αλλάζουν άρδην τη σημερινή εικόνα.
Το γεγονός οτι ξεκίνησαν αυτές οι συμφωνίες δείχνει μια κινητικότητα στην αγορά για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Συμφωνίες πάντοτε συζητιόντουσαν, αλλά δεν γίνονταν. Τώρα γίνονται και αυτό σημαίνει οτι έχουν αλλάξει οι προσδοκίες για το μέλλον. Οι επιχειρηματίες φαίνονται πιο σίγουροι για το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρωπαική Ένωση και για αυτό προχωρούν σε εξαγορές. Αν θεωρούσαν οτι ο κίνδυνος της δραχμής είναι υπαρκτός και μεγάλος, θα ανέβαλαν τα deals και θα αποθησαύριζαν τα ευρώ τους.
Το χρηματιστήριο φαίνεται οτι έχει αρχίσει να αποτιμά αυτή την αλλαγή κλίματος με την άνοδο που παρουσίασε τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς όμως να έχει προεξοφλήσει πλήρως την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε πολύ ταχύτερη άνοδο των τιμών των μετοχών, την οποία δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα, αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή. Και η ανατροπή μπορεί να προέλθει μόνο απο το εσωτερικό της χώρας και πιο συγκεκριμένα απο το ΠΑΣΟΚ ή και τη ΔΗΜΑΡ. Και αυτό διότι ο κ. Σαμαράς φαίνεται απόλυτα αποφασισμένος να περάσει απο τη Βουλή τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα των 11,6 δισ ευρώ, τα οποία όμως φαίνεται οτι είναι "δύσπεπτα" για τον κ. Βενιζέλο και ενδεχομένως για τον κ. Κουβέλη. Αν αυτοί οι δυο πολιτικοί δεν στηρίξουν τα μέτρα και την κυβέρνηση, μάλλον θα έχουμε αναβολές στην εκταμίευση της δόσης και ενδεχομένως αδυναμία του Δημοσίου να καλύψει πλήρως τις υποχρεώσεις του σε μισθούς και συντάξεις τους επόμενους μήνες. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν φαίνεται πολύ πιθανό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις που θα οδηγήσουν τα πολιτικά επικοινωνιακά τεχνάσματα και ποιές χορδές θα αγγίξουν στις ψυχές των βουλευτών που θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα, αλλά και στην κοινωνία.
Ενώ λοιπόν όλα ακόμη παραμένουν ρευστά, υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στον επιχειρηματικό χάρτη και μια ελπίδα για ομαλοποίηση του επενδυτικού κλίματος. Και η κατάσταση αυτή γεννά ευκαιρίες τόσο για τους επιχειρηματίες (εάν και εφόσον αποφασίσουν επιτέλους να φερθούν ώς επιχειρηματίες και να πάρουν τα ρίσκα των επενδύσεων) αλλά και για τους επενδυτές που μπορούν να αποκτήσουν σημαντικά μερίδια σε εισηγμένες επιχειρήσεις, σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλές σε σχέση με το "ένδοξο" χρηματιστηριακό παρελθόν μας. Ο τολμών νικά (ή χάνει).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr