Μόνο φέτος τον Σεπτέμβριο θα εισπράξουμε 31 δις και συνολικά τα επόμενα δυο χρόνια πάνω απο 100 δις. Αυτή είναι η ουσία της προσπάθειας που κάνει σήμερα η κυβέρνηση ελπίζοντας οτι θα υπάρξει εντυπωσιακή αλλαγή στη στάση των εταίρων μας αν εμείς εμφανιστούμε αποφασιστικοί.
Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν οτι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά στα ομόλογα που κατέχει ο «επίσημος τομέας» δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θεωρείται πολύ πιθανό. Το κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν οι “O.S.I” (Official Sector Investors) κατά 30% τουλάχιστον είναι σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές νομοτελειακό για να πετύχει το πρόγραμμα σταθεροποίησης και πρέπει να αναμένεται εντός του 2012.
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στην αναπτυξιακή διάσταση της οικονομικής πολιτικής και να εξασφαλίσει την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων τόσο απο το εσωτερικό όσο και απο το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες εντοπίζονται στις αποκρατικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου, στην επιστροφή των 6 δισ που χρωστάει το δημόσιο σε ιδιώτες, στην απορρόφηση επενδυτικών κονδυλίων απο την ΕΕ και κυρίως στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης.
Η πώληση της ΑΤΕ στην Πειραιώς ήταν ένα πρώτο πολύ καλό δείγμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης και είναι μια αρχή για τις αποκρατικοποιήσεις. Διότι η ΑΤΕ ήταν κρατική τράπεζα. Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση θεωρεί οτι το σύνολο των ελληνικών τραπεζών είναι πλέον κρατικές εξαιτίας των ενισχύσεων που έχουν πάρει και θα πάρουν στο μέλλον. Θεωρεί επίσης οτι η κεφαλαιακή τους ενίσχυση απο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα φέρει ρευστότητα στην εγχώρια αγορά και σταδιακά η οικονομία θα ανασάνει.
Προυπόθεση για όλα αυτά είναι να συμφωνήσουν σήμερα οι τρείς αρχηγοί στα μέτρα περικοπής των 11,5 δισ. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι τόσο ο κ. Κουβέλης, όσο και ο κ. Βενιζέλος, δεν συμφωνούν, χωρίς όμως να προτείνουν άλλα ισοδύναμα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση πρέπει σήμερα να καταλήξει στο πακέτο των μέτρων που θα προτείνει στην τρόικα.
Και εδώ μπαίνει μια πολιτική "παρεξήγηση". Οι αρχηγοί μπορεί να νομίζουν οτι έχουν πολιτικό κόστος παίρνοντας αυτά τα μέτρα περιορισμού των δαπανών, αλλά στην πραγματικότητα, η αύξηση πλέον του πολιτικού κόστους είναι οριακή. Ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν φύγει απο τα δυο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα και έχουν μεταφερθεί όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το πελατειακό κράτος δεν είναι πια πελάτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΔΗΜΑΡ.
Αντίθετα, ένα ολοένα και αυξανόμενο πλήθος ψηφοφόρων που έχουν δεί και έχουν ζήσει την αδικιά της προστασίας του μεγάλου δημόσιου τομέα, αυτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, περιμένουν πλέον την περικοπή των δημοσίων δαπανών, αφενός για την αποκατάσταση μιας στοιχειώδους δικαιοσύνης στη μοιρασιά του κόστους της κρίσης, και αφετέρου ελπίζοντας οτι μέσω της μείωσης των δημοσίων δαπανών θα αρχίσει να συνέρχεται η οικονομία.
Πολιτικό όφελος λοιπόν θα έχουν τα κόμματα απο τη μείωση των δημοσίων δαπανών και όχι πολιτικό κόστος, αφού ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι τα έχουν εγκαταλείψει. Καλό θα είναι να προχωρήσουν με θάρρος.
Απο τη δική μας πλευρά αυτό που έχουμε να πούμε είναι οτι ο ιδιωτικός τομέας έχει εξαντληθεί και το πολιτικό σύστημα πρέπει επιτέλους να λάβει θαρραλέα μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών. Η χώρα δεν αντέχει άλλο την πολυτέλεια των υψηλών δημοσίων δαπανών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr