Η κατάσταση λοιπόν έχει ώς εξής:
Στις συζητήσεις συμμετέχουν τρείς πλευρές.
Α) Οι «τραπεζίτες ομολογιούχοι» δηλαδή οι ξένες και οι ελληνικές τράπεζες που έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα.
Β)Οι «εταίροι δανειστές» δηλαδή οι ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ.
Γ)Η ελληνική κυβέρνηση.
Οι απαιτήσεις
Οι εταίροι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση ζητούν απο τους τραπεζίτες ομολογιούχους να συμφωνήσουν σε κούρεμα των ομολόγων τους με κάποιους όρους. Δηλαδή τους προτείνουν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που λήγουν, με μερικά μετρητά και άλλα μακροπρόθεσμα ομόλογα μικρότερης αξίας που όμως θα είναι εγγυημένα απο το αγγλικό δίκαιο. Έτσι οι τραπεζίτες ομολογιούχοι θα χάσουν σήμερα, αλλά το ελληνικό χρέος θα μειωθεί. Αν δεν το δεχτούν απειλούνται με πολύ μεγαλύτερες ζημιές, αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν και θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία με τεράστιες συνέπειες για όλους. Αυτό το συναινετικό κούρεμα είναι το PSI.
Το «Πακέτο»
Οι τραπεζίτες ομολογιούχοι, δέχονται καταρχην το PSI, αλλά λένε το εξής: «Για να συμφωνήσουμε στις λεπτομέρειες, πρέπει να έχουμε διαβεβαιώσεις οτι η Ελλάδα θα βρεί τα μετρητά που υπόσχεται να μας δώσει και θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα νέα ομόλογα και τους τόκους τους».
Η διαβεβαίωση πρέπει να προέλθει απο τους εταίρους δανειστές, δηλαδή απο την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ζητούν λοιπόν οι τραπεζίτες ομολογιούχοι απο τους εταίρους να υπογράψουν πρώτα τη δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ προς την Ελλάδα που συμφωνήθηκε καταρχήν τον Οκτώβριο (και η οποία περιλαμβάνει τα 89 δις αλλά και όλα τα κεφάλαια που απαιτούνται για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών), ώστε να είναι σίγουροι οτι θα πληρωθούν τα υπεσχημένα.
Οι εταίροι δανειστές αντιλαμβάνονται αυτή την ανάγκη, αλλά λένε οτι για να υπογράψουν την χρηματοδότηση των 130 δις θα πρέπει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει το οικονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Και όχι μόνο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αλλά όλα τα κόμματα που την στηρίζουν και η ελληνική Βουλή συνολικά. Και να διαβεβαιώσει μάλιστα οτι θα ληφθούν όλα τα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος που περιλαμβάνουν κόψιμο των μισθών και των συντάξεων, κλείσιμο ΔΕΚΟ και δημοσίων υπηρεσιών, μείωση του κοινωνικού κράτους, άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων και περιορισμό της σπατάλης.
Συνεπώς, το PSI το οποίο εμείς περιμένουμε να υπογραφεί απο ώρα σε ώρα, δεν θα υπογραφεί απο μόνο του. Θα είναι μέρος ενός «πακέτου» συμφωνιών που θα περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και τις δεσμεύσεις των ευρωπαίων για την χρηματοδότηση μας.
Όπως και να το κάνουμε, η υπογραφή ολόκληρου του πακέτου, συμπεριλαμβανομένου του PSI θα πάρει χρόνο και θα περάσει απο σκαμπανεβάσματα. Γι’ αυτό, όσοι επενδύουν στην ελπίδα της άμεσης υπογραφής του PSI θα πρέπει να γίνουν πιο προσεκτικοί.
Οι πληροφορίες του Reporter.gr είναι οτι θα υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις για συμφωνία για το PSI αυτή την εβδομάδα (μια συμφωνία υπο όρους), θα υπάρξουν στη συνέχεια κάποιες ανακοινώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής και η ελπίδα όλων των συμμετεχόντων στις συζητήσεις είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι συμφωνίες μέσα στον Φεβρουάριο, οπότε να μην φτάσουμε στο σημείο τον Μάρτιο να μην έχουμε να πληρώσουμε το ομόλογο των 15 δις που λήγει.
Όπως μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί το ζήτημα είναι περίπλοκο και ιδιαίτερα όταν φτάνει στους δανειστές αλλά και στα ελληνικά κόμματα.
Πολλές απο τις χώρες που θα μας δανείσουν, θα πρέπει να πάρουν εγκρίσεις απο τα κοινοβούλια τους.
Επίσης θα πρέπει τα ελληνικά κόμματα (δηλαδή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) να συνυπογράψουν το οικονομικό πρόγραμμα. Και το αν θα το κάνουν, εξαρτάται απο το αν έχουν αντίληψη της κρισιμότητας της κατάστασης και απο το πως εντάσσεται μια τέτοια υπογραφή στους σχεδιασμού τους.
Με λίγα λόγια, ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο: Αν δεν υπογράψει ο Σαμαράς, κούρεμα δεν βλέπουμε. Και ο Σαμαράς μέχρι στιγμής επιμένει οτι πρέπει να πάμε σε εκλογές, οπότε η υπογραφή του οικονομικού προγράμματος δεν φαίνεται να είναι μέσα στους σχεδιασμούς του. Απο την άλλη, φαίνεται οτι επιτέλους έχει αποκτήσει στοιχειώδη κατανόηση της κατάστασης και παράλληλα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις απο παντού για να αφήσει τους λεονταρισμούς και τους λαικισμούς και να βοηθήσει την κατάσταση.
Οπότε τελικά, έστω και κραυγάζοντας περί του αντιθέτου, μάλλον θα συμφωνήσει. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις...
Όσον αφορά στο ζήτημα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών που και αυτό – κυρίως αυτό- επηρεάζει τις τιμές των μετοχών, πρέπει ο επεδνυτής να λάβει υπόψη του τα εξής:
Η κυβέρνηση που θα βάλει τα λεφτά για να ενισχύσει τις τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσει οτι θα τα πάρει πίσω με ΚΟΙΝΕΣ μετοχές. Παράλληλα όμως θα πρέπει να εξασφαλισθεί οτι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις διοικήσεις αλλά και στην λειτουργία των τραπεζών. Συνεπώς ο τρόπος που θα γίνει η κεφαλαιοποίηση τους θα πρέπει να εξασφαλίζει και τους δυο στόχους. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι η κεφαλαιοποίηση θα γίνει και με κοινές μετοχές αλλά και με μετοχές άνευ ψήφου μετατρέψιμες.
Το πώς θα επηρεάσει αυτό τις σημερινές τιμές των τραπεζικών μετοχών, ας το κρίνει ο κάθε επενδυτής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr