Ήδη επι δυο χρόνια υποτίθεται οτι προσπαθούν να βρούν λύση. Και καμία απο τις αποφάσεις τους δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική απο τις αγορές. Και καλώς κρίνουν ώς ανεπαρκείς τις αποφάσεις οι αγορές διότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά μεγάλωσε καθώς η κρίση χρέους εξαπλώθηκε σε όλες τις ευρωπαικές οικονομίες.
Η απόφαση που θα έλυνε το πρόβλημα – έστω και προσωρινά – είναι μία: Το τύπωμα χρήματος και η εγγύηση απο την ΕΚΤ όλων των υφισταμένων ομολόγων των χωρών της Ευρώπης και στη συνέχεια ο δανεισμός τους μέσω Ευρωομολόγων.
Την απόφαση αυτή την έχουν απορρίψει οι Γερμανοί οι οποίοι θεωρούν οτι προέχει η αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπης προς το αυστηρότερο.
Απαιτούν να μπούν συνταγματικοί περιορισμοί για το έλλειμμα σε όλες τις χώρες, απαιτούν να μειωθεί το επιτρεπτό όριο του ελλέιμματος ώς ποσοστού του ΑΕΠ στο 2% απο 3% που είναι σήμερα και απαιτούν να υπάρχει αυτόματη εκχώρηση της διοίκησης του υπουργείου οικονομικών όλων των χωρών στις Βρυξέλλες, εφόσον μια χώρα δεν πετύχει τους εξαιρετικά δύσκολους στόχους μείωσης του ελλείμματος.
Αυτές οι αδιανόητες απαιτήσεις – που και ώς οικονομικοί στόχοι είναι ανέφικτοι – θα καθυποτάξουν την Ευρώπη στη γερμανική λογική και κυριαρχία.
Και ενώ ο Σαρκοζί έχει υποχωρήσει σχεδόν σε όλες τις απαιτήσεις της κυρίας Μέρκελ, κάποιοι άλλοι, πιο λογικοί γερμανοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμίτ, κρίνουν την γερμανική πολιτική απαράδεκτη.
"Όταν υπάρχει Γερμανός που λέει ότι "σήμερα και στο μέλλον στην Ευρώπη θα μιλούν γερμανικά, όταν ένας Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι οι εμφανίσεις για χάρη της τηλεόρασης στην Τρίπολη, το Κάιρο ή την Καμπούλ είναι σημαντικότερες απ' τις πολιτικές επαφές με την Αθήνα, τη Λισαβώνα, τη Μαδρίτη, όλα αυτά δεν είναι παρά ζημιογόνο νταηλίκι γερμανικού εθνικισμού" είπε ο πρώην καγκελάριος.
Το θέμα είναι όμως οτι ο κ. Σμίτ είναι συνταξιούχος και το παιχνίδι το καθορίζει η Μέρκελ. Και το ερώτημα σήμερα είναι τι θα πούν οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες και αν θα δεχθούν τις απαιτήσεις της Γερμανίας.
Υπάρχει ένα σημαντικός παράγοντας που αποκλείει την επικράτηση των γερμανικών απαιτήσεων την ερχόμενη Παρασκευή και αυτός είναι η Μεγάλη Βρετανία.
Ο Πρώθυπουργός Κάμερον, δήλωσε δημοσίως οτι η Μεγάλη βρετανία διαφωνεί με την αλλαγή των συνθηκών και οτι το ζήτημα σήμερα είναι να βρεθούν λεφτά για να πληρωθούν τα χρέη και όχι να αυξηθεί η δημοσιονομική εποπτεία.
Για να αλλάξουν οι ευρωπαικές συνθήκες χρειάζεται η ομόφωνη συμφωνία των 27 χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης (και όχι μόνο των 15 της Ευρωζώνης). Και η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να συμφωνήσει, ενδεχομένως να μη συμφωνήσουν και άλλες χώρες.
Προκειμένου να παρακαμφθεί αυτό το πρόβλημα, οι γερμανοί ζητούν την αλλαγή ορσμένων άρθρων των συνθηκών και μόνο. Ούτε αυτό όμως είναι βέβαιον οτι θα το πετύχουν.
Και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν καταφέρουν να επιβάλουν αλλαγή κάποιων άρθρων των συνθηκών, είναι βέβαιον οτι οι αγορές δεν θα δούν τις αποφάσεις με καλό μάτι.
Ίσως μια δυο μέρες αντιδράσουν με ανεκτικότητα, στη συνέχεια όμως θα αρχίσουν και πάλι να πιέζουν.
Αν η Ευρώπη δεν αποφάσισει για την έκδοση Ευρωομολόγων και την εκτύπωση χρήματος, όλα τα άλλα, ακούγονται ανεπαρκή. Και είναι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr