Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καραμπινάτη ύφεση και αυτό προκαλεί προβλήματα σε όλους, αλλά η άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας και η στείρα αντίδραση στις αλλαγές, δεν είναι λύση. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς για να συνέλθει μια ώρα αρχίτερα απο την κρίση. Και όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι θετικά σημάδια.
Ειδικά η πρόθεση των κινέζων να επενδύσουν στην Ελλάδα, γεννά προσδοκίες για ταχύτερη απο την αναμενόμενω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο κινέζος πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου για εμπορική, ναυπηγοεπισκευαστική, ναυτιλιακή, τουριστική και κατασκευαστική συνεργασία και όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, όταν οι κινέζοι λένε κάτι το εννούν. Το ζήτημα είναι αν το εννοούμε και εμείς, οι οποίοι θέλουμε μεν τις επενδύσεις, αλλά απο την άλλη δεν διαθέτουμε τους μηχανισμούς για να τις προσελκύσουμε και να τις διευκολύνουμε. Είναι χαρακτηριστικό οτι απο την προηγούμενη ελληνική αποσοτολή στην Κίνα, ουδείς απο τους έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν δεν έκλεισε καμία συμφωνία. Πήγαμε, είδαμε και απήλθαμε.
Σήμερα υπάρχει ο νόμος για την διευκόλυνση των μεγάλων ξένων επενδύσεων αξίας άνω των 200 εκατομυρίων που καλύπτει τις κινεζικές επενδύσεις αλλά και το μνημόνιο συνεργασίας για αραβικές επενδύσεις, το ζήτημα είναι αν στην πράξη θα λειτουργήσει και πόσο αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι κινέζοι θέλουν να επενδύσουν χρήματα στην Ελλάδα και αυτό μπορεί να κινήσει τη μηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Βεβαίως η κυβέρνηση πρέπει παράλληλα να κινήσει τις διαδικασίες για να διευκολυνθούν και οι ελληνικές επενδύσεις αφού υπάρχουν ορισμένοι έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι υποστηρίζουν οτι διαθέτουν και τα επενδυτικά σχέδια αλλά και το χρήμα για να επενδύσουν. Μπορεί τα επενδυτικά τους σχέδια να μην είναι του μεγέθους των 200 εκατομυρίων και πάνω, όμως αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα βοηθήσουν την οικονομία. Πρέπει λοιπόν και αυτοί να διευκολυνθούν για να μπορέσουν να προχωρήσουν και σε προσλήψεις που θα φρενάρουν την ταχεία αύξηση της ανεργίας.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, ούτε για την διευκόλυνση της ρευστότητας. Πέραν του ευχολογίου και των εντολών – παρακλήσεων προς τους τραπεζίτες να δώσουν περισσότερα δάνεια ( απο τα λεφτά που δεν έχουν) καμία άλλη κίνηση δεν έχει γίνει. Ο αναπτυξιακός νόμος που άφησε στο συρτάρι της η κυρία Κατσέλη καλό είναι να ξαναφτιαχτεί σε μια πιο ρεαλιστική βάση και να δώσει λύση – εκτός απο επιδοτήσεις – σε μερικά απο τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχουν οι έλληνες επιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα στην αδειοδότηση για καινούργιες δουλειές. Όταν η γραφειοκρατία του δημοσίου δεν επιτρέπει σε κανέναν να πάρει άδεια για να ξεκινήσει μια δραστηριότητα, χωρίς να λαδώσει το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών, δεν μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις. Ούτε όταν το φορολογικό περιβάλλον είναι τέτοιο που συμφέρει τον επιχειρηματία να στήσει το εργοστάσιο του εκτός των συνόρων, ή ακόμη και την ήδη εγκατεστημένη επιχείρηση να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό.
Καλό και απαραίτητο θα είναι τώρα που βρήκαμε τους Κινέζους και τους Άραβες να τους διευκολύνουμε να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά για να κινηθεί η οικονομία και να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά θα πρέπει πολλά να γίνουν και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μεγάλες και μικρές ελληνικές επενδύσεις και επιχειρήσεις. Ο κ. Χρυσοχοίδης, έχει δώσει δείγματα γραφής στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη, μένει να δούμε τι θα κάνει και στο Ανάπτυξης που καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια εξόδου της ελληνικής οικονομίας απο την κρίση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr