Προφανώς ένα από αυτά τα δεδομένα είναι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία επηρεάζει εκτός απο τα κέρδη των επιχειρήσεων και την γενική αξιολόγηση των ελληνικών τίτλων, ομολόγων και μετοχών, αρνητικά. Η ελληνική οικονομία εμπεριέχει σοβαρό ρίσκο για τους ξένους επενδυτές και αυτοί απαιτούν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις για να συνεχίσουν να επενδύουν στους τίτλους μας. Αποδόσεις που θα καλύπτουν ολόκληρο το ρίσκο, όπως αυτό αποτιμάται σε ποσοστό.
Υπάρχει όμως και ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τις ελληνικές μετοχές και αυτός είναι η φορολογική επιβάρυνση που τρώει τα κέρδη και εξανεμίζει τα μερίσματα. Πρόσφατα ο γαλλικός οίκος Cheuvreux εξέδωσε ενα report για τον όμιλο Μυτιληναίου δηλαδή τις εταιρίες Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ. Στο report αυτό ο οίκος εξηγούσε οτι ενώ τα κέρδη είναι αυξημένα σε σχέση με το παρελθόν αλλά και σε σχέση με τα κέρδη που περίμενε ο οίκος για τις εταιρίες, τελικά υποβαθμίζει τις τιμές στόχους για τις μετοχές του ομίλου λόγω της έκτακτης εισφοράς και της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, διότι θα περιοριστούν τα προς διανομή κέρδη.
Οι έλληνες επιχειρηματίες που θα βρεθούν απέναντι στους ξένους θεσμικούς σε λίγες εβδομάδες, τι ακριβώς θα πρέπει να εξηγήσουν; Αν πούν οτι θα βγάλουν αυξημένα κέρδη – και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα το καταφέρουν – κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα των φόρων και τελικά να δεχθούν υποβάθμιση αντί αναβαθμισης των τιμών των μετοχών τους. Τουλάχιστον απο τους μεγάλους θεσμικούς που επενδύουν σχετικά πιο μακροπρόθεσμα σε μετοχές και που περιμένουν να εισπράξουν αποδόσεις απο τα μερίσματα των επιχειρήσεων. Οι επενδυτές αυτοί θα είναι απρόθυμοι να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές. Και δεν θα έχουν άδικο.
Ποιοί ξένοι θα επενδύσουν σε ελληνικές μετοχές;
Ίσως κάποια επιθετικά hedge funds τα οποία αγοράζουν και πουλάνε εκμεταλευομένα τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών. Αυτά τα funds όμως ουσιαστικά δεν επενδύουν, απλώς κερδοσκοπούν στις ελληνικές μετοχές και δεν προσφέρουν σταθερή επενδυτική βάση για τις αυξήσεις κεφαλαίου που απαιτούνται στις ελληνικές εταιρίες. Δημιουργούν επίσης με τις συμπεριφορές τους – δηλαδή τις γρήγορες αγοραπωλησίες – ενα ασταθές και επικίνδυνο για τους μικρομετόχους χρηματιστηριακό περιβάλλον με μεγάλες και απρόσμενες διακυμάνσεις που μπορούν να εγκλωβίσουν τους μη συστηματικούς παίκτες και να τους οδηγήσουν σε μεγάλες ζημιές.
Βλέπουμε λοιπόν σήμερα τις επιπτώσεις, της απο τον πανικό της έλλειψης εσόδων κινούμενης δημοσιονομικής πολιτικής. Οι επιπτώσεις της φορομπηχτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι εμφανείς καταρχήν στην υποχώρηση όλων των συναλλαγών στην αγορά, αλλά τελικά και σε όλες τις επιμέρους οικονομικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματιστηρίου. Και το χειρότερο είναι οτι ενώ η αγορά και οι πολίτες υποφέρουν το κράτος δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα έσοδα για να μειώσει το έλλειμμα. Προφανώς πρόκειται για μια εσφαλμένη και μη αποτελεσματική πολιτική, η οποία πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθεί και να αντικατασταθεί απο μια πιο έξυπνη τακτική γαι τη συγκέντρωση των εσόδων της φοροδιαφυγής αντι να επιβαρύνονται όλες οι συναλλαγές και οι έντιμοι φορολογούμενοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr