Για να επιβιώσει πολιτικά η κυβέρνηση αλλά και για να μπορέσει η οικονομία να ανασάνει χρειάζεται σταδιακά να μπεί σε ρυθμό ανάπτυξης ξεφεύγοντας απο το φαύλο κύκλο των αυξημένων φόρων που οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος και της κατανάλωσης και σε κλείσιμο των επιχειρήσεων, χωρίς να προσφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα στο κράτος.
Η πολιτική της υψηλής φορολογίας όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία έχει ήδη αποτύχει. Οι φόροι αυξήθηκαν αλλά όχι και τα έσοδα του κράτους και ίσως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Μια μείωση των φόρων με βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης θα είχε ενδεχομένως καλύτερο αποτέλεσμα.
Η μείωση των φόρων θα έδινε μια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και φυσικά θα διευκόλυνε την κατανάλωση και την κυκλοφορία του χρήματος στην αγορά. Θα επιδρούσε θετικά και στο εισόδημα περιορίζοντας την υποχώρηση του ΑΕΠ και θα έβγαζε την οικονομία απο την ύφεση. Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως θα έπρεπε το δημόσιο να εξασφαλίσει την είσπραξη των μειωμένων φόρων για να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως ώστε να εξυγιανθεί η οικονομία και καθώς το «κίνημα των αποδείξεων» λειτουργεί ακόμη, ο έλεγχος των εσόδων είναι πιο αποτελεσματικός. Το μόνο που μένει είναι η απόδοση των φόρων απο τις επιχειρήσεις στο δημόσιο, κάτι που σήμερα δεν γίνεται λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν μελετά τη μείωση των φόρων, αναμένεται όμως οτι θα υπάρχει πρόβλεψη για αυτό στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών. Η κυβέρνηση στηρίζει τις ελπίδες της για ανάπτυξη στον αναπτυξιακό νόμο της κυρίας Κατσέλη ο οποίος έχει αναρτηθεί προς συζήτηση και σχολιασμό στο διαδίκτυο. Όμως ο αναπτυξιακός νόμος δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να κινητοποιήσει τις επενδύσεις και την αγορά όσο καλός και αν είναι. Διότι αν η αγορά δεν κινείται καμμία επένδυση δεν μπορεί να αποδώσει. Απο την άλλη το κράτος δεν έχει λεφτά για να δώσει ώς επιδοτήσεις συνεπώς ο αναπτυξιακός νόμος πρέπει και πάλι να στηριχθεί στα φορολογικά κίνητρα που είναι και ο υγιέστερος τρόπος ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Το μπαλάκι λοιπόν, ακόμη και για τον αναπτυξιακό νόμο επιστρέφει στο υπουργείο οικονομικών το οποίο είναι αυτό που πρέπει να ξανασχεδιάσει την φορολογική πολιτική προκειμένου να πετύχει ταυτόχρονα δυο πράγματα. Πρώτον να περάσει την οικονομία απο την ύφεση στην ανάπτυξη και δεύτερον να εξασφαλίσει στο δημόσιο την είσπραξη των φόρων ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα.
Μια νέα συνταγή που ενδεχομένως θα έλυνε και το δημοσιονομικό πρόβλημα και θα συνέβαλε στην ανάκαμψη της οικονομίας θα ήταν μειωμένοι έμμεσοι φόροι και φόροι εισοδήματος με ταυτόχρονη μείωση των δημόσιων δαπανών. Και αυτό είναι κάτι που θα ταίριαζε περισσότερο και στον «σοσιαλιστικό» χαρακτήρα της πολιτικής του Γ. Παπανδρέου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr