Ενα τραπεζικό σύστημα το οποίο επέδειξε έναν αξιοζήλευτο διεθνώς δυναμισμό τα προηγούμενα χρόνια, πέτυχε μια γιγάντωση δυσανάλογη με την ανάπτυξη των υπόλοιπων ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και μοιάζει σήμερα βαλτωμένο και ανήμπορο να αντιδράσει.
Η τράπεζα Πειριαώς δεν είναι ούτε η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, ούτε η ισχυρότερη. Όμως πάντα, ο πρόεδρος της, εκπλήσσει με τις αποφασιστικές του κινήσεις. Κινήσεις οι οποίες πάντα αιφνιδίαζαν την αγορά και τους ανταγωνιστές του τραπεζίτες.
Η πρόταση του θα βρεί αντιδράσεις. Αντιδράσεις λογικοφανείς, ίσως και λογικές, αντιδράσεις δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Πολλοί θα αμφισβητήσουν αν το δημόσιο μπορεί να πουλά περιουσία χωρίς διαγωνισμό, αν το τίμημα είναι χαμηλό, αν η Πειριαώς και οι μέτοχοι της αντέχουν να στηρίξουν κεφαλαιακά ενα τόσο μεγάλο οργανισμό όπως αυτός που θα δημιουργηθεί απο την εξαγορά – εφόσον αυτή εγκριθεί απο την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση οφείλει να αξιολογήσει αντικειμενικά και την πρόταση Σάλλα και τις αντιδράσεις των άλλων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της χώρας.
Η ουσία όμως είναι οτι είτε η κίνηση του κ. Σάλλα εγκριθεί είτε όχι, ο τραπεζίτης τάραξε τα νερά ενός βαλτωμένου και αδρανούς τραπεζικού συστήματος και έδειξε τον δρόμο. Και ο δρόμος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι να γίνουν συνεργασίες. Συνεργασίες τις οποίες επιθυμεί φραστικά και η κυβέρνηση χωρίς να προσδιορίζει ποιές θέλει να είναι αυτές και χωρίς ουσιαστικά να τις διευκολύνει.
Το τραπεζικό σύστημα πρέπει καταρχήν να ανακτήσει την αξιοπιστία του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου τις οποίες μέχρι στγμής αποφεύγει λόγω χαμηλών αποτιμήσεων. Οι βασικοί μέτοχοι που ελέγχουν τις διοικήσεις δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Δεν θέλουν όμως και να βάλουν άλλοι, νέοι μέτοχοι λεφτά σε αυτές τις χαμηλές τιμές και να αποκτήσουν σημαντικά μερίδια και ενδεχομένως τον έλεγχο των τραπεζών τους. Τηρούν λοιπόν μια στάση αναμονής η οποία όμως στερεί απο την αγορά τη χρηματοδότηση.
Ο ρόλος της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμος. Πρέπει πρωτίστως να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της αγοράς πιέζοντας μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος τις τράπεζες να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου. Και οι βασικοί μέτοχοι πρέπει να αναλογιστούν τις υποχρεώσεις τους και να πάρουν γενναίες αποφάσεις. Σε καμία περίπτωση πάντως η κατάσταση δεν πρέπει να παραμείνει όπως έχει διότι είναι επιζήμια για την οικονομία.
Η κίνηση λοιπόν του κ. Σάλλα, είτε εγκριθεί απο το δημόσιο και προχωρήσει είτε απορριφθεί, θα λειτουργήσει ώς καταλύτης για αναγκαίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Το ενδιαφέρον απο εδώ και πέρα είναι να δούμε ποιός άλλος τραπεζίτης θα κινηθεί και πώς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr