Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εξελίξεις αυτές είναι ανακουφιστικές για την ελληνική οικονομία διότι αφαιρούν ένα μεγάλο βάρος, αυτό της αναξιοπιστίας από την κυβέρνηση. Η αναξιοπιστία ήταν το μεγάλο εμπόδιο στη συνεργασία μας με τις Βρυξέλλες και τώρα που- όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κοινοτικώναποκαθίστανται οι σχέσεις εμπιστοσύνης, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ καλύτερη αντιμετώπιση από τη διεθνή κοινότητα.
Οι δηλώσεις Αλμούνια πάντως πρέπει να καθησυχάζουν τους έλληνες πολίτες και για έναν ακόμη λόγο: Διότι η εποπτεία της Επιτροπής θα επιβάλει την εξυγίανση της οικονομίας μας, ακόμη και αν η κυβέρνηση θελήσει να αποφύγει μέτρα με πολιτικό κόστος. «Ποτέ ξανά δεν έχουμε εφαρμόσει ένα τόσο λεπτομερές και αυστηρό σύστημα ελέγχου, επιτήρησης και αναφοράςκαι, αν κριθεί αναγκαίο, το ενδεχόμενο υλοποίησης πρόσθετων μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι αποκλίσεις » είπε ο κ. Αλμούνια και αυτό σημαίνει μηνιαία παρακολούθηση της εξέλιξης του προϋπολογισμού από κοινοτικούς και αυστηρός έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες που είναι η αιτία του κακού. Βρισκόμαστε λοιπόν για πρώτη φορά σε μια αυστηρότατη επιτήρηση που είναι και η μοναδική ευκαιρία μας να συμμαζέψουμε λίγο την κατάσταση, η οποία έχει εντελώς ξεφύγει.
Τώρα το βάρος του κυβερνητικού σχεδιασμού πρέπει να πέσει στην εξεύρεση τρόπων αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Πολύς λόγος θα γίνει για το ζήτημα και πολύ μελάνι θα χυθεί για να καταλήξουμε στο ένα, βασικό και πρώτο βήμα που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Φυσικά μπορούν να γίνουν και άλλα πράγματα, όπως επενδύσεις στα ενεργειακά, στην Υγεία, στην Παιδεία και στο τραπεζικό σύστημα, αλλά αυτό που μπορεί να έχει άμεσο αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας χρονιά είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και το άνοιγμά μας σε νέες τουριστικές αγορές όπως είναι η Κίνα και οι ασιατικές χώρες.
Διότι, ας μην κοροϊδευόμαστε, η δημοσιονομική εξυγίανση δεν σημαίνει οικονομική ανάπτυξη. Το αντίθετο μάλιστα. Η μείωση των ελλειμμάτων θα προκαλέσει ύφεση που για να ξεπεραστεί θέλει αύξηση της ανταγωνιστικότητας.